Friday, October 1, 2010

Keperluan @ kehendak?

Ari tu kan, lepas insiden berbuka di tepi jalan tu, banyak benda yg kami fikir. Kereta kesayangan kami tu dah banyak berjasa. Walaupun kereta tu dah lama tapi itu lah kereta masa zaman kami sama2 susah dulu, memang banyak kenangan.

Ari tu dah hantar mekanik, cek punya cek rupanya rosak distributor. Eh keta oun ada distributir ke? Ah, saya xtau apa benda tu. RM300 terbang disitu. Pastu mkasa drive pastu dia ada sedut2 skit..last2 hantar balik kat Yoe suruh dia tengok2. Petang rabu hantar, ari ni (Jumaat) dia xde call lagi.

Saya dan pakcik botak ada bincang mungkinkah sudah sampai masanya kena beli kereta baru? Kalu ikutkan hati dan tak fikir duit memang dah lama kami beli tapi itulah, kena kira2 jugak perbelanjaan bulan2 tu kan. Pernah jadi sekali masa kahir tahun lepas kalu tak silap. Kitorang dah usha2 nak beli kereta baru, dalam pada duk usha2 tu kereta kesayangan ni buat hal. Aircond bocor, pastu keluar air lah, pas tu tak sejuk plak. aduii..tensen tu. Pas baiki2 tu terpikir, agaknya kereta ni merajuk kut. hahahaha 

Bukan lah nak caya kan tapi dah kena gitu lah. Terus pujuk2 kereta tu jgn kasi dia merajuk..hahahaha

Kawan2 dgn family pun slalu tanya bila nak tukar kereta? Wat derk je lah..kita je tau kemampuan kita bulan2 kan. Kereta tu baru habis bayar pertengahan tahun baru ni. kasi rehat duit dulu la..hehehe. Kalu  nak ikutkan boleh je  nak tukar kereta tapi mikir pjg jugak, nanti x dpt nk saving sangat, dgn rumah lg, kereta baru lg. 

Last2 bincang2, kitorang decide insyaallah tunggu pertengahan tahun depan lah, rasa nya selesa sikit tu ekonomi kami masa tu. Sebabnya ada beberapa perkara yg akan selesai tahun depan so xde lah terbeban sangat dgn komitmen2 hutang ni. Pakai je dulu mana yg ada. kena kutuk pun kena kutuk lah, x kisah pun org duk kata kereta buruk. Kereta buruk pun itulah kereta yg banyak berjasa.

Tak nak lah jadi 'biar papa asal bergaya'..

MySpace

5 comments:

  1. salam
    cheqna pernah alami peristiwa itu..
    bulan 3,2008..dulu cheqna pakai iswara...
    2,3 hari sebelum tu cheqna dah g usha kete baru...
    nak dijadikan citer, sampai opis kete cheqna berasap..rupa2nya ada mende yang kering...
    baiki habis berapa erk..dah lupa.. memang sensitip kete ni..jangan cakap nak belikete baru dalam kete lama kita..memang majuk....

    ReplyDelete
  2. betul..i pun pernah kena cam ne. kete pun tau berkecil hati rupa nye ;)

    ReplyDelete
  3. kadang2 barang2 pun ada perasaan agaknya kan

    ReplyDelete
  4. tak pa selaki boleh pakai kita pakai.. berbelanjala dng bijak

    (pesanan untuk diri sendiri jugak)

    ReplyDelete
  5. hehehee betul lah korang..kereta ni mcm ada perasaan kan..

    ReplyDelete