Thursday, November 13, 2014

Resepi nasi goreng ikan

Hari ini dr pagi tak nampak matahari. Mandi pukul 1 tghari pon sejuk mcm kat Cameron Highland hhaaha. Buka fb nmpk sorang kawan post nasi goreng ikan.

Huhuhu terliurrr. Masak nasi siap2, defrost ikan kebetulan tinggal 2 ekor lg. Maka jadilah nasi goreng ikan. Dulu kecik2 mak selalu buat. Dulu2 tau makan je, tp bila dh besar ni nikmat tu rasa lain sgt.

Ok recipe please :)


Bahan-bahan :-
Nasi
Bawang merah (mayang atau dadu)
2 ekor ikan yg digoreng, perisikan dan tumbuk
1 sudu cili boh
Serbuk lada putih (optional)
Minyak bijan (optional)


Cara-cara:-

Tumis bawang dan cili sampai agak garing.


Masukkan cili boh. Tumis sampai cili masak atau pecah minyak.


Masukkan nasi. Gaul rata. Perasakan dgn garam dan gula.


Masukkan isi ikan yg ditumbuk itu. Gaul rata. Rasa la barang sesudu dua. Kalau tawar tambah garam gula lg. Saya x pakai ajinomoto ye. Garam dan gula dah cukup sbgai perasa.


Ok dah siap. Makan panas2 time hujan memang terbaik. Pb 3x tambah. Kalau ikutkan hati mau menambah jugak aku ni tp mengenangkan berat dah mencanak2 naik nih hahaha kena kontrolllll.



Resepi ni senang mudah dan sedap. Bahan2 pon x banyak. Tp kalau korang nak tambah kacang pjg ke sayur2 lain ke ok jg tp nasi goreng ikan yg aku makan xde sayur hahaha.

** Resepi di atas utk 3-4 org makan. Nak lg sedap lebihkan ikan dan buat pedas skit iaitu tumbuk cilipadi dgn bawang. Mmh terbaik wa ckp lu :p

Wednesday, November 12, 2014

My beads & lace - manik crumble dgn patch lace

Lama sgt x kongsi hasil memanik. Bukan malas (eh ada jg malas skit) nak update tp kekangan masa. Akibat banyak sgt benda yg nak dibuat maka blog ni jd terabai. Huhuhu sian blog.

Tak dinafikan aku ada jg dapat tempahan manik drpd blog ni. So sape2 nak tempah blh lah berbuat demikian. Nak lg best kat fb lg banyak gambar.jd ni antara tempahan masa raya dan selelas raya.












Utk tempahan boleh inbox di FB. Klik je fb kat tepu blog tu atau sms/whatsapp 0129584321 .


Wednesday, October 29, 2014

Resepi enchiladas

Assalamualaikum. Dah jadi blog masak2 dah hahaha. Aku sebenarnya dah buat satu bisnes baru iaitu menjual makanan haha nantilah cite. Ni nak kogsi resepi dulu.

Sebenarnya aku mula2 kenal enchiladas   ni dr blog kak myn salam2benua. Lama dah tapi peram je. Last2 baru2 ni dia buat lg kat ig. So ari ni tetiba dtg idea nak buat sbb tortilla dh beli. And skrg ni nak diet skit xnk makan nasi. Diet le sgt  hahahahaha.

Ok serious skrg. Aku akn buat step by step ok so pjg skit entry ni. Dan resepi ni aku ubahsuai mengikut bahan yg ada dlm peti ais. Korang boleh gantikan dgn bahan2 yg sesuai dan sewaktu dengannya.

Basically enchilada ni adalah tortilla gulung dlm tu ada inti. Jadi terpulang le ko nak letak apa2 inti ikut selera masing2. Kalu nak betul2 pure mexican ko gugel je. Belambak2.






Bahan2 :-


Bawang putih - cincang
Bawang holland - potong dadu
isi ayam dihiris-hiris
sosej -dipotong2
timun - buang empulur, potong dadu
lobak merah - disagat
Capsicum - hiris2
Keju mozarella
sedikit minyak zaitun utk menumis.


Sos spagheti


Tortilla (ikut suka nak jenis corn atau original).


Lada hitam yg ditumbuk
Paprika
Mixed herbs 
Parsley (utk hiasan, xde pon xpe)
Serbuk lada putih
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :-


Tumis bawang putih smpai garing. Masukkan bawang holland. Tumis seketika kemudian masukkan isi ayam. Kacau2 dan tunggu sampai ayam masak.


Masukkan sosej yg dihiris. Gaul2 sampai masak. 

Perasakan dgn garam, gula secukup rasa. Masukkan lada hitam, paprika, lada putih. Perasakan ikut sesedap rasa ye puan2 hehe. 

Kemudian masukkan sayur2 tu. Gaulkan seketika. Jgn lama sgt nanti layu x rangup pulak. Ok dah siap.


Sementara tu panaskan tortilla selama 2 minit dlm microvave utk lembutkan. X panaskan pon xpe boleh je lipat sbb tortilla aku duk dlm peti tu yg panaskan sekejap.

Tuang sikit sos spagheti  ke dalam bekas. Xyah banyak kira buat alas je. Sebenanrnya sos spagheti   aku ni leftover  yg buat lasagna semalam. Sos tu tuang mcm tu je.


Letakkan inti. Utk menambahkan lemak boleh letak cheesedale yg dihiris. Hehehe


Kemudian gulung dan lipat kiri kanan skit. Kemudian gulung kemas2.


Susun elok2.


Tuangkan sos spagheti   kat atas tortilla tu smpai meliputi kesemuanya. Parutkan keju mozzarella kat atas. Nak sedap lagi tabur sekali keju parmesan hehehe. Bertambah tambah lemak sedap :P

Panaskan oven terlebih dahulu. Bakar pada suhu 180°C selama 20 minit atau sampai keju cair dan keperang-perangan.



Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.

Nota : 

Resepi di atas telah diubahsuai. Anda boleh gantikan dgn apa2 sayur yg sesuai. Nak gantikan ayam dgn udang atau daging pon boleh. 

Saturday, October 4, 2014

Resepi pancake mudah dan sedap

Salam jumaat kawan2. Pagi2 tanya Pb nk breakfast apa pagi ni . Hmmm tnya dia sama mcm aku tanya diri sendiri je lah hahaa.

Pikir punya pikir dtg idea buat pancake. Lama dah tak buat nih. Gugel resepi terjumpa la kat blog  ceriteraibu ni. Tapi saya tambahkan sedikit esen vanilla. Utk versi asal sila klik kat link blog ceriteraibu. 


Bahan-bahan :
1 cwn tepung gandum
1 cwn fresh milk (sy guna full cream)
1 biji telur
1 1/2 sudu gula
1 sudu kecil baking powder
2 sudu bsr minyak jagung / mentwga yg dicairkan. (Sy guna minyak masak je)

Cara2 :

Satukan kesemua bahan di atas. Kacau sampai sebati dan tidak berketul atau blend. Ambik 1 senduk dan tuangkan atas kuali non stick. Bila bhg atas tu ada kuar buih tu blh terbalikkan. Api perlahan je. Bila dh kali kedua tu api dh panas so kena cpt2 balikkan slps tuang tu.

Adunan di atas dpt dlm 8 keping pancake saiz sederhana. Kalu nk banyak boleh double or triple kan bahan2 di atas.

Enak dimakan bersama madu dan coklat.

Happy cooking :)

Saturday, September 20, 2014

Cuti-cuti Cameron Highland

Assalamualaikum. Apa nak jadi dgn blog aku ni. Sekejap update pastu lamaaaaaa x update kikikiki. Nilah bahananya guna smartphone dh jd malas nk bukak laptop. Boleh je update kut tepon tp x lawas. Hahaha tp ni pon update kut tepon jg. 

Ok kali ni cite cuti2 Cameron Highland. Plan asal dr adik ipar ku Amir. Katanya bawak mak ayah jalan2. Ok cantik sgt. Aku book sufi homestay 3h2m. Oklah homestay cantik bersih cukup kelengkapan cuma tinggi je hahaha.

Masa sampai tu cuaca ala2 mendung gitewww so sejuk mcm duk London hahahaha mcmlapenahgilondon.

Kami bertolak dr trg kul 7am. Kalu ikut mak aku sesudah subuh nk turun dah hahaa adoyaii. Konvoi 2 buah kereta pstu abg aku dr KL join dgn wife dia hari esoknya. Kitorang p khamis-sabtu.

Ok layan gambar :)



Ni sebenarnya kabus tgh bergerak. Tp dlm gambaq x nampak le geraknye hahaha.


Ni melawat taman Mardi. Amani nak jatuh masa ni hahahaa. Jalan2 sini tgk pokok2 sayur, pokok epal, pear dan anggur.



Ni plak kat Rose centre. Cantik gilos bunga2 ros tu. Kalau lah dpt hidup mcm ni kalu tanam kat umah kan best hahaha


Ayah dan adik iparku duk potong stoberi. Excited leteww.


Me and my mom


Abg sulung aku dfn pakcik botak.




Amani makan yem. Hahah budak kecik ni mmg hantu aiskrim. Sejuk2 pon blh makan aiskrim tp serius sedap. Ni masa mula2 smpai berenti kat boh tepi jalan tu. Aiskrim ni manis skit. Aiskrim stoberi paling best kat Ch ni bagi aku kat Kasimanis farm. Best gilosss. Lembut dan tak terlalu manis.


Aku x ambik gambar sgt. Ni pon cilok dr fb pb. Okeh pasni ada yg berhajat nk p kota Bharu plak.  Tungguuuuu.

Saturday, August 16, 2014

JJCM Kedah - Laksa Janggus

Tertinggal plak entry nih hahaha. Sambubg balik masa p penang tu.

Pas makan nasi kandar tu ank buah PB ajak round Penang. Sementara nak kasi makanan turun sbb nak p mkn lagi nih, kami round kat shopping complex apa nama lupa dah. Baru siap rasanya. Kebetulan masa tu depa duk tengah promote movie Transformers tu. Kat dalam tu ada Bumblebee dgn Optimus Prime kut hahah lupa dah. Memang saiz sebenar. Excited giler weh hahaha.




Eh melalut hahaha. Ok sambung laksa janggus. Round punya round depa ajak round satu pulau. Pening kepala aku last2 tido hahaha. 

Akhirnya sampai kat Laksa Janggus tu. Mula2 org tak ramai sangat tp dalam x ramai tu beratur dekat 15 minit jg hahaha.





Lain rupanya laksa sini dgn laksa oenang versi trg. Aku lagi suka yg penang ori punya hahaha tak masam sgt. Abc sini pon bestbjg. Simple dan x serabut pkus ada buahbpala. Sedap weiii. Hahaha

Yg pastinya tahun depan p penang lagi sekali rasanya hahha best !