Monday, March 13, 2017

Sepetang di Sura Hujung

Kejadian masa balik kampung minggu lepas. Selalu lalu tapi tak pernah turun ambik gambar.










Dah 6 bulan si kecik ni. Penyeri hidup Ummi dan Papa. Semoga menjadi anak yg soleh.

Sunday, February 19, 2017

Cuti-cuti Perth Part 5

DAY 5 : 18 APRIL 2016

Good morning Perth.

Kami checkout pukul 7 am pagi ni. Planning hari ini kami akan ke The Pinnacles Desert di Nambung National Park sejauh 200 km dari Perth ( 2 jam). Untuk trip kali ni saya pulak drive. Kat Malaysia pun dah lama tak drive jauh-jauh macam ni hahaha. Sebelum gerak tu elok lah bawak bekal siap-siap, kami terlupa plak nak bawak bekal. Sarapan pun tak lagi, hanya makan epal dan coklat je hahaha roti dah habis. Jalan ke Pinnacles ni terus je. Highway nya lain pulak dengan highway nak ke Albany tu. Sini takde hutan tapi tanah landai dan semak-semak rendah kiri kanan jalan. Terasa sangat jauh dan jalan seolah tak berpenghujung. Tapi dah planning mana boleh cancel. The Pinnacles ni letaknya di Utara Perth. Ada satu lagi tempat yang akan kami singgah otw balik nanti.

Sampai di The Pinnacles dekat nak pukul 11 pagi. Kami bajet dalam setengah jam je di sini. Entrance fee Aud 11 untuk 1 kereta. Kawasan ni sangat luas dan aku rasa takde kat mana-mana. Macam magic  plak tempat ni sebab memang tak pernah tengok tempat macam ni. Kereta boleh parking kat luar ataupun kat dalam. Boleh ikut laluan kereta yg ditandakan dengan batu-batu. Pemandangan sangat cantik dan menakjubkan.


Ini lah rupanya perjalanan kami. Bosan sangat. Tapi cekalkan hati. Hahahaha. Kat sini pun kena ikut rules ye. Patrol car kadang namapak meronda jugak




Ok dah sampai. Maafkan kejakunan kami hahahaha.




 Dalam pukul 12 macam tu kami gerak balik dan dalam perjalanan balik ke Perth kami akan singgah ke satu lagi tempat tarikan iaitu Lancelin Sand Dunes. Apa tempat ni? Lancelin Sand Dunes ni tempat main sand boarding uolls. Ok nanti kita tengok gambar.

Lancelin ni terletak 1 jam dari Pinnacles iaitu jalan menghala balik ke Perth. Maknanya kalau planning ke utara Perth ni elok ke tempat yang jauh dulu iaitu the Pinnacles dan otw balik tu singgah lah di Lancelin.

Dari jalan besar kena masuk simpang ke kanan. Rupanya dalam ni ada penempatan. Perumahan pun banyak. Dari luar nampak macam tak de apa. Sebelum main sandboarding kena sewa board dulu. Kami dah cari siap-siap sebelum datang kedai mana yg sewa board dgn harga murah.





Ini lah rupanya sand dunes tu. Seluas mata memandang. Pasir nye halussss sangat tak macam pasir pantai tu. Halus, lembut dan sejuk. Cuaca masa tu agak mendung dan hujan rintik sekejap. Masa hujan tu kami makan tortila+tuna mayonis+sambal ikan bilis. Sedap sungguh dgn perut lapar hahahaha. Tirtilla kami beli kat kedai yg sewa board tu. Baca ingredient siap-siap dan yakin,



Ini kedai yg kami sewa board tu. Lucky 7 ni tepi jalan je. Ada lagi satu tempat sewa kalau tak silap dekat petrol station tapi mahal skit. Sewa kat sini Aud 10 untuk 2 jam. Deposit Aud50. Kami sewa 1 board je dan kongsi. Pakailah glasses ye sebab risau ada angin nanti pasir masuk mata. PAsirnya sangat halus dan lembut. Angin  tiup cepatla terbang nya. Masa kami sampai tu angin tak berapa nak ad sebab mendung kut. View sangat cantik dan luas sangat. Penat mokcik panjat pasir hahaha. Kami tak lama sini sebab hujan dah mula rintik-rintik. Masa nak balik nampak sekumpulan Malaysian baru sampai. Sembang punya sembang rupanya student UIA.

Ok selesai main pasir, so kmi gerak balik ke Perth. Kali ni dah penat sangat so mintak geng laki drive. Harap-harap takde apa sebab kami tak submit lesen dorang.


 bengkak nye mata hahahaha

Kemudian kami gerak balik ke Perth. Cadangnya nak terus ke rumah kawan aku yg memang menetap di sini. Kawan mengait kenal dari FB hahaha. Dia kawen dgn Melayu Perth dan sudah 13 tahun menetap di sini. Wassap punya wassap Ummu bagitau suaminya pelawa kami bermalam di rumahnya sebab untuk malam ni kami bajet lepak kat airport je sebab flight esok pada pukul 6.50 am. Oleh yg demikian kami pun berbesar hati memenuhi  jemputan. Ummu bagitau suaminya nak buat bbq.

Sebelum ke rumah Ummu kami plan nak shopping corelle hahhah. Ok sebenanrnya tak planning pun tapi since ramai yg kata murah sangat so meh kita sambar sorang satu hahaha. Tanya Ummu kat mana nak beli dan dia bagitau try p shopping mall Big W dekat Cockburn Central. Sampai je di Big W kami terus cari bahagian jual pinggan mangkuk. Big W ni macam Aeon la. Kami tak buang masa sebab dah hampir petang sangat. Sempat la beli benang barang seketul dua hahahaha


Aku beli 1 je. Beli yang design bulat. Harga Aud 59. Set 6 pcs. Kalau convert dalam RM 188. Murah kan. Kalau yg design 4 segi tu Aud89. Ambik yg bulat je. Sampai hari ni pinggan tu masih dalam kotak hahaha.






Ni je benang yg aku beli. Takleh beli banyak-banyak pasal tak muat bag nanti hahaha. Kena tahan nafsu weiii.

Ok selesai membeli kami pun gerak ke rumah Ummu yg letaknya tak jauh sangat dalam 30 minit dari Big W ni. Dia bagi alamat dan kami google maps je. Alhamdulillah sampai tanpa sesat.

Sampai je suami Ummu dh siap-siap bakar kambing kat luar. Kami mandi dan solat dulu memandangkan dah hampir maghrib. Kemudian kami dijamu dengan makanan yg super sedap. Dah la perut lapar memang terbaik . Masa kat Malaysia aku tak makan kambing. Bukan tak pernah makan, selalu rasa tapi semua berbau hamis pada tekakku. Tapi kat sini kami dihidangkan dengan menu kambing. Rupanya sedap dan takde rasa kambing.






Suami Ummu bagitau mereka gunakan daging anak biri-biri. Kalau di Malaysia kit abiasa guna kambing yg dewasa kan sebab tu ada bau. Makan dah kenyang apa semua kami kemas kan kereta sewa kejap. Buang sampah dan pasir-pasir sebab esok nak hantar. 

Kemudian kemas-kemas barang-barang yg dibeli. Nasib baiklah Ummu pelawa kami tidur rumah dia, dapatlah kami kemas barang tu elok-elok. Dia siap bagi beg besar dengan tape semua hahaha.  Takleh bayang kalau kami tidur kat airport camne nak bawak balik barang tu. Bag memnag takleh sumbat semua sebab dah penuh dgn baju kami. Corelle aku pegang kat tangan je bawak naik atas. Ada cerita disebalik bagasi kami ni. Plan asal memang tak shopping dan kami pun tak  beli la bagasi. Sekali sampai sini itu cantik, ini best hahaha memborong tak ingat dunia. So mintak tolong sorang kawan di Malaysia untuk online guna account Air Asia Umie dan beli bagasi. Nasib baik lepas cuma mahal skit tapi kami kongsi 4. Kami tawakal je supaya beg tak lebih 20 kg.

Alhamdulilah selesai bab kemas barang. Kemudian keluar sembang-sembang dengan Ummu. Tak leh sembang lama sebb hari pun dah lewat. Esok nak bangun awal. Pukul 4 am kami akan gerak ke airport.

Sekian cerita untuk hari ini. Terima kasih yang tak terhingga buat Ummu dan suami yg melayan kami dengan baik sekali. Lepas ni insyaallah ada rezeki kita jumpa lagi. 

Bersambung ni next entry utk last day di Perth.

Cuti-cuti Perth Part 4

Day 4 : 17 April 2016

Hari ni checkout pukul 6.30 pagi. Pukul 6 pagi dah cerah tau sebab 6 petang dah gelap gulita. Kami sarapan ala kazam kadar kat pantry, ada tempat masak dan tempat makan. Macam biasa tetamu lain tak kelihatan hahaha. Makan roti + tuna dan bancuh kopi 3 in 1 je. Pantry dia bersih dan luas. Kelengkapan nak masak semua ada. Kalau nak guna boleh lah. Tapi kitorang  memang tak masak. Kalau korang yg pergi esok2 nak masak boleh bawak sabun untuk sertu sebab tak tau depa masak apa kan.

Tempat tengok tv 

  Dapur tempat masak

Tempat makan. Sebelah dapur je ni



Ni hotel dari luar. Masa check in malam tadi gelap nak ambik gambar tak nampak hhhahaha

Malam tadi masa cari kedai fish and chip kami pegi kat satu tempat sebab ada satu restoren. Tapi restoren tu tutup dan kami nampak kawasan tu macam menarik sebab tepi tasik so pagi ni kami singgah jap nak tengok. Memang cantik sangat kawasan perumahan nya. Tenang, sejuk, nyaman. Memang jatuh cinta weh rasa tak nak balik je hahaha





Memang cantik. Tak dapat nak gambarkan keindahan tempat ni

Kemudian kami terukan perjalanan ke Cape Leeuwin Lighthouse tapi kami sampai awal sangat dalam pukul 8 am. Waktu operasi nya 9 am. Tak pelah ambik gambar dari jauh jelah. Kami tak nak tunggu sebab jauh lagi nak pergi. View sangat cantik. Tempat ni adalah pertemuan antara dua laut iaitu Laut India dan apa nama laut satu lagi lupa dah hehehe.



Hentian seterusnya adalah di Margaret River. Berenti sekejap untuk isi perut dan cuci mata. Margaret River ni bandar kecik banyak kedai tepi jalan. Kami stop dekt Subway beli roti dan sayur je. kemudian kami letak sambal bilis hahaha. Singgah kejap je dan teruskan perjalanan ke Busselton Jetty.

Busselton Jetty ni ada jeti yg panjang dan ada jugak taman yg mana masa kami sampai tu ramai sangat orang dan ada macam pasar kecik depa buka kat situ. Hari ni hari Ahad so tak heran orang ramai kat taman ni. Nasib baik jumpa parking hahha lupa lak weekend.




Kami park kereta kat depan taman ni.

Sape rajin boleh baca hehhee 


Kami pakai sedondon hari ni baju daripada Harash Collection. Ada sorang perempuan baya-baya mak kita tegur baju kami cantik dan sedondon hahaha



Anjing ni macam mop lantai hahaha. Comel weh geram plak 







Ini lah Busselton Jetty. Boleh masuk dengan bayaran Aud 3 untuk jalan kaki dan aud 17 kalau nak naik train. Kami jalan kaki saje hahaha . Jarak ke hujung jetty ni sepanjang 1.8 km. Kat hujung sana ada Underwater Observatory. Boleh masuk dan walk under the sea dgn bayaran Aud 32. Kami jalan kaki pon separuh jeti je huhuhuhu jauh wehhh hahaha. Kat jeti tu depa sediakan teropng dan kalau nasib baik boleh nampak dolphins berenang. Dekat tempat beli tiket tu ada kedai jual souvenior. Boleh la masuk cuci mata ke nak beli ke. Kami tak beli apa kat sini sebab harga mahal skit.

Aku berkenan penutup tandas ni tapi berat hoi haha 






 view sepanjang perjalanan

Ok, dari Busselton Jetty kami bergerak balik ke Perth. Plan kami nak sampai ke Freemantle selewat-lewatnya 3 pm sebab nak shopping souvenirs. Kedai tutup pukul 5 kalau tak silap.  E-shed buka Jumaat-Ahad sahaja. Alhamdulillah sempat sampai walaupun terlewat sikit. Pusing-pusing jugak nak cari parking nasib baik jumpa depan E-Shed tu. Kena alert dengan simbol parking. Ada P (free parking, tp ada limit kalau x silap), 1P, 2P, 3P atau 1/2 P. 1/4P pun ada. Kami parking dekat simbol 3P dgn kadar Aud 4.50.

Ada banyak kedai dalam E-Shed ni. Kami dapat info Malaysian biasa memborong di Megabes atau Aussin. Sebenanrnya dua kedai ni sebelah menyebelah je. Mulanya kamk masuk Aussin pastu nampak kawan kami keja dkt Megabes tu so terus masuk sana. Tapi sebenanrnya Aussin lagi besar dan banyak pilihan. Kami habis dalam Aud180. Sebenanrnya tak plan nak shopping sebab kami pon datang bawak bagpack je. Umie lagi lah banyak giler hahah dengan family kirim. Last termenung tepi bakul hahaha. Oklah yg tu kita pikir kemudian. 




Selesai shopping kami nak makan fish and chips yg famous dekat Kailis's. Since ramai yg kata best so memang teruja nak try. PB ambik Fish & chips yg berharga Aud11. Aku ambik seafood platter ada fish and chips, sotong celup tepung, udang dan scallops. Harga Aud18. Ok jgn risau psl status halal. Kedai ni mmg x certified halal tapi depa dh buat pengesahan memang tak gunakan lemak haiwan ataupon alcohol kecuali chilli mussels guna alcohol. So jgn beli chilli mussels tu. Kalau was-was jg makan. Makan megi dlm cawan je la hahaha. 







Kami maka kat luar tepi kapal. Feeling sangat duk obersi uolls hahaha. Tgh syok makan lalu la skrang retis ni berpeluk dgn bf dia dgn rambut perangnya. X heran pon dia nak berpeluk tu tp yg heran nya kat Malaysia dia ni bertudung.  Ada la 2-3 production staf depa kut jalan sekali.  Rupanya Umie dah ambik gambar dgn dia pastu retis ni siap pesan jgn publish kat media sosial sbb dia tak pakai tudung. Jadi sejak itu aku tak heran sangat dengan retis yg bertudung kecuali beberapa yg memang betul2 mcm Miznina, Natasha Hudson dan beberapa lg. Yg ala2 ni hmm ko tau la pegi oversea tudung ke mana.

Selesai makan semua kami check in balkk hotel yg sama masa 1st day itu ari. Asalnya kami book Perth Ambassador Hotel. Saje nak feeling duk hotel mahal skit hari2 terakhir kan tp bila duk beatty lodge ni mcm ok je so kani cancel yg perth ambassador tu nk booking yg ni semula. Nasib baik sempat boleh cancel. So sampai bilik, mandi, solat dan siap2 kami pon decide kuar cuci mata kat bandar Perth sebab belum sempat explore lagi. Malam tu kitorang ke Elizabeth Quay. Lokasi betul-betul di tengah bandar Perth. Parking banyak tapi max 1P je boleh parking. Parking dalam bandar mahal banyak hahaha 😂 Aud6.50. Syiling banyak aud 1, aud 2 berat giler weh. Buh je lah. Tapi jgn la convert ok. 

Dari tempat parking nk ke Elizabeth Quay tu kami terbau macam rempah kari megi. Sedap weh. Rupanya ada restoren india. Nampak mewah juga. Boleh je nak makan sebab ada tulills vegetarian . Kami jalan-jalan ambik gambar. Bandar Perth sangat cantik waktu malam. Bersih giler walaupun tak jumpa tong sampah pun tepi-tepi jalan macam kat Malaysia. 







Selesai jalan-jalan di Elizabeth Quay ingat nak balik hotel sekali rasa nak mengeteh plak hahaha. Google punya google ada satu restoren org Malaysia iaitu D'Nyonya Penang Cafe. Restoren ni tutup 10 pm dan last terima customer 9.30 pm. Kami sampai dekat-dekat nak 9.30 depa terima kasmi masuk lagi tapi orang takde dah. Ada sorang je. Kami order kongsi-kongsi jugak sebab tak rasa lapar sangat plus portion makanan yg agak banyak. Selesai makan kami nampak sepasang suami isteri duk kat meja macam tengah buat kira-kira. PB pun tegur lah, rupanya memang owner dia iaitu Puan Diana Zainal dan suami. restoren ni mak dia punya katanya tapi sekarang dia yg uruskan. Lama jugak kami bersembang membawak ke luar kedai hahahaha. Ramah sangat Diana ni. Siap bergossip ok hahahaha.






Selesai makan semua, kami balik ke hotel dan kroh kro kroh. kita bersambung di entry seterusnya ;)