Friday, April 11, 2014

Fesyen tudung terkini di Malaysia

----- SPONSORED POST -----


Tudung ni sebenarnya pon boleh berevolusi. Maksud aku evolusi tu perubahan mengikut perkembangan semasa. Dulu-dulu kita tau ada tudung bawal je lah kan. Sekarang ni dah macam-macam fesyen tudung yang ada. Siap ada nama lagi tu hahahaha. Aku ingat lagi masa Mawi tgh glamer kat AF tu dan-dan tu kuar tudung Mawi. Pasu masa Siti Nurhaliza kawen dgn Datuk K kuar plak tudung misai Datuk K, hahhaha Aku tak taulah tang mana dia reka tudung serupa misai tu hahaha.

Aku pun tak ketinggalan nak juga merasa tudung-tudung yang ada di pasaran. Masa zmn study dan zaman mula keja banyak tudung bawal je lah. Senang nak pakai tapi yg malasnya bab gosok hahaha.


zaman gonjeng haha. Kurusnyaaaa


 i olls nikah pakai bawal jek. Masa tu x kuar lagi tudung lapis2 ni hahaha

Kemudian kuar plak tudung awning. Yg ni senang sgt nak pakai sarung je. Kena haribulan xyah gosok langsung hahahaha.


Kemudian aku nj try tudung yg jenis awning lembut. Boring dah kut pakai yang awning keras hahahaha tapi serius best tudung awning lembut ni. Nampak muda hahahahaha . #Perasansangat :P




Sekarang dah kuar tudung berlapis2 plak, aku tak ketinggalan nak try jugak hahahahhaa


Dah mcm-mcm jenis tudung kuar dah sekarang. Dan sekarang aku try shawl plak. Best jugak kena pandai lilit2 je lah. 



Panjang plak mukadimah . Sebenanrnya nak cite kat mana nak dapatkan tudung-tudung dengan fesyen yang terkini. Nak tau kat mana? Kat mana lagi iaitu di  ZALORA.  Ada ke yg tak tau ZALORA? tipu sangat kalu tak tau. Kat internet kat blog biasa banyak sgt iklan pasal Zalora. Kat tv pun ada tipu lah kalu x tengok hahahaa. 

ZALORA adalah destinasi fesyen terkini di Asia yg menyediakan pelbagai koleksi dari pelbagai jenama yang terbaik dan terkini. Semua ada di ZALORA ; pakaian, aksesori, kasut mahupun produk kecantikan. You name it, Zalora got it! waah giteww hahaha 

Ok sekarang aku nak highlight pasal tudung. Ko jangan main-main Zalora pon jual tudung dengan fesyen terkini lagi.


Tudung dan wanita Muslim itu amatlah sinosim sekali. Bagi Muslimah, tudung adalah antara item penting buat mereka terutamanya apabila berada di luar rumah. Ini kerana mengikut tuntutan agama mereka memerlukan mereka menutup aurat dalam keadaan tertentu. Oleh itu tidak hairanlah jika dilihat pasaran tudung terkini semakin meluas kerana permintaan yang cukup tinggi dalam kalangan wanita yang berhijab atau kini turut dikenali sebagai 
hijabista.



Namun bagi wanita di Malaysia pemakaian tudung atau hijab tidak membataskan mereka untuk bergaya. Ini kerana dengan pemilihan corak, warna dan rekaan yang sesuai ianya dapat menambahkan keserian kepada si pemakai.


Jika dahulu tudung dilihat sebagai aksesori tambahan buat wanita dengan corak yang biasa atau sekadar ‘plain’. Namun kini terdapat variasi rekaan yang boleh dipilih di pasaran seperti tudung ala Syria, tudung satin, tudung bawal dan macam-macam lagi.  Sentuhan yang diberikan membuatkan headscarf kini lebih popular dan trendy.



Selain itu tudung sangat sesuai untuk dipakai pada bila-bila masa sahaja. Tidak kira sama ada untuk majlis seperti kenduri kahwin, majlis formal malah sesuai juga untuk dipakai ke pejabat.  Pada masa yang sama, tudung sangat versatile dan boleh dipakai untuk dipadankan dengan top atau bottom yang sesuai. Padankan tudung anda dengan Muslimah dress seperti baju kurung moden atau kaftan untuk penampilan yang menarik. Malah ianya boleh dipakai dengan blouse serta skirt labuh agar nampak lebih santai namun elegan.





Dapatkan fesyen tudung terkini wanita secara online di Zalora Malaysia. Online shopping adalah mudah serta menjimatkan masa dan wang anda!

Klik ZALORA untuk dapatkan fesyen tudung terkini dan pakaian dengan fesyen terkini. Tak lupa juga like FB ZALORA dan anda boleh subcribe newsletter dr ZALORA dan nanti akan dapat voucher RM 20. Aku dah korang bila lagi? 



Tuesday, April 8, 2014

Manik baju pengantin

Awal bulan 2 aritu bertungkus lumus aku siapkan beading utk baju nikah, kenduri dan sambut menantu sepupu ku yg comel dan manis. Tak lupa jg bju mak, adik dan kakak pengantin.










Pengantin yg sgt sederhana. Selesai mekap boleh dia p sapu lipstik abis. Mmg xsuka mekap hehehe.






Layan gambar hasil kerastangan lukis inai pd tgn2 yg bukan jd pengantin hehee. Pengantin inai kuku je yg lain plak over hahaha. Adik pengantin paling over hahahahah




Sunday, April 6, 2014

Resepi : spaghetti carbonara meatballs

Lama tak tepek resepi. Kali ni resepi yg amat mudah, tak perlukan banyak bahan dan sudah semestinya sedap. Aku suka masak makanan yg nmpk mcm susah dan mahal tp sbnrnya mudah, sedap dan murah berbanding beli di kedai la opkos hahaha.



Spaghetti carbonara with meatballs

Bahan2 :-

Spaghetti
Sos carbonara
Capsicum (potong dadu)
Bawang putih (cincang halus)
Bawang holland (potong dadu)
Meatballs
Garam secukup rasa
Sedikit air atau susu segar (susu -optional)
Oregano dan serbuk lada hitam (optional)


Cara2 :-

Meatball direbus atau goreng atau bakar terlebih dahulu. Aku rebus shj senang keja hahah. Spagheti pun kena rebus juga dulu jgn lupa.

Tumis bawang putih dan bawang holland seketika. Masukkan capsicum dan goreng seketika.

Tuangkan sos carbonara. Sos itu sgt pekat jd boleh tambah air sedikit. Jgn terlalu banyak. Nak lagi sedap gantikan air dgn susu segar. Tapi masa aku buat susu xde so bub air je hehe. Tunggu hingga mendidih.

Letakkan secubit garam. Tak lupa sedikit oregano dan serbuk lada hitam. Tak letak pon xpe. Kalu nak tambah boleh tmbah hirisan sosej atau hirisan cendawan butang. Lagi meriah.

Masukkan spagheti yg siap direbus dan ditoskan terlebih dahulu. Masukkan jg meatball dan gaul spagheti itu sampai sebati.

Dan sebati boleh hidang dan makan. Aku dah buat 2 kali. Satu versi agak kering dan lagi satu versi berkuah. Lagi sedap yg ada kuah skit hehehe.

Kuantiti sos dgn spagheti tu agak2 la ye aku xtau nk bagi kuantiti cmne sbb main agak2 dan campak je. Aku agak utk sebotol sos carbonara tu blh mkn dlm 4-5 org bergantung kpd bnyk mana org tu makan hahahaha. Spagheti pula aku biasa guna san remo, itu yg paling sedap. Dan setengah bungkus cukup utk satu botol tu.


Ini versi basah.




Ini plak yg kering. Selamat mencuba :)



Friday, March 14, 2014

Hari ini dalam sejarah aku masuk surat khabar

Assalamualaikum dan Salam jumaat yg mulia.


Dlm bulan lepas kalu tak silap aku terima email dari sorang wartawan dr Berita Harian. Katanya nk interview pasal kait mengait ni. Dia jumpa dari blog marinashoppe.blogspot.com. 

Aku pon ok menarik ni. So memandangkan aku di KT dan beliau di KL jd interview di laku kan sedara email saje. Dia email soalan2 dan aku jawab je. Gambar2 pon suruh dia ambik kat fb je. Cuma dia suruh email gambar aku tgh mengait je. Banyak gak gambar aku bg sekali dgn PB pun ada tp tak terpilih hahaha. 

Mlm td dia wassap bgtau arini kuar paper. Aku pon waahh excited ok hahaha. Giler tak excited 1st time masuk paper hahahaha. 

OK bai. Xtaunakwatendingcmne



Monday, March 3, 2014

7 tahun

Apa yg  7 tahun?

Ni haaa...


Diam tak diam nak masuk 7 tahun dan berblogging. Aku ingat lagi 1st time blogging dulu rajin sgt hahahaha. Masa tu aku ganti PA bos bersalin so keja aku sebagai PA je lah jadi masa banyak hahahaha. Bos tak cerewet hehehe. Itu dulu lahhhhh hampir 7 tahun yg lalu.

Sekarang ni aku mana keja dah. AKu pun tak sangka aku skrg ni duk menjahit dan mengait di rumah. Ini rupanya yang aku suka selama ni ye.Haha.

Eh lari topik hha. Mula2 blogging dulu aku dh buat 1 blog pastu lama x bukak boleh tak ingat username dan pasword hahaha. Kalu cari masih ada lg. Aku nak delete tapi lupa pasword seh. Xpelah xde apa yg mengarut pun cuma citer zaman budak2 hahahaaha.

Antara blog terawal yg aku jumpa dan baca adalah  blog Kak Edrina, blog Kak Di, Suhana Dia Milikku, Cik Riben Merah,Tun Teja, Blog Kak Cendawanintim dan adalah bbrp lagi. Semua blog tu aku masih baca sampai ke hari ni dan ada yg jadi kawan baik berhubung sampai ke hari ni sape lagi kalu bukan Suhana. Setiap kali raya kalu giliran sama pasti kami akan beraya bersama dan kalu dia mai Trg tak sah kalu x jumpa :). Dari kenal kut blog berlarutan ke FB tu yang jadi kekal berkawan sampai hari ni.

Best sebenarnya kenal dgn kawan online ni. Ada yg blh jadi kwn baik smpai hari ni walhal tak penah jumpa hehehe ni tak lain tak bukan Mbak Monas2Petronas a.k.a Ween hehhee. Aku dgn Alis si Pencari Rusuk Fahri dgan Ween skali siap ada group wassap hahaha. Mcm2 planning yg adsalnya nk p Pulau Perhentian lps tahun baru cina tapi tahun bila tu aku rsa 2 tahun lepas kut sampai ari ni x menjadik hahahaha. Pastu masuk plan lain plak hahaha . Ok korang mmg the best frens i ever had. Alis aku dh jumpa dah hehehe.

Wah banyak plak idea mengimbau kenangan hehehe. Aku tak tau la blog aku ni ada pengikut ke tak . Blog mengarut je nih. Tapi kpd yg selalu baca aku ucapkan terima kasih banyak teruama kpd BSB yg slalu tinggalkan komen. Dan kerana blog aku ni lah PB selalu cite kat aku ada org tegur dia sbb kenal melalui blog aku hahahahaa. Kadang2 p mesyuarat mana ntah tetiba ada yg tegur pastu aritu ada jualan kat SUK pun ada org tegur wlhal org tu bukan keja SUK pun.

Ok lah aku dh penat ni sakit belakang. Tadi balas email wartawan panjang lebar tu yang langsung update blog. Kalu tak memang aku tak bukak laptop la. PB je yg duk guna.

Ok bai :) esok cuti yahoooo 

#sukasangatmacamkaukeja

Saturday, February 22, 2014

Amani oh Amani

video

Aii kecik2 dh pandai pukul amanda hahah

Monday, February 17, 2014

Amanda vs Amani

Layan gambar Amanda dengan Amani je lah. Banyak bebeno gambar budak 2 org ni.

Amanda dah setahun dah blh jalan skit. Big girl sgt sebijik ikut papa dia muka dan ketinggian.  Berat dh 12 kg.  Sakit pinggang aku dukung lama.

 Hahaha si Amani dan masuk 10 bulan baru nk kuar gigi tu pon x brp nk kuar lg. Berat 8 kg je kecik ikut ibu dan abi dia.

Amani sgt lah jeles bila Amanda balik. Xleh org dukung amanda mesti dia nangis nak suruh org dukung dia sekali hehehe kecik2 dah pandai jeles hihihi














ok bai :)

Sunday, February 16, 2014

Amanda 's 1st birthday

Dah lama xde gambar anak2 buah ku Amanda dan Amani. Amanda balik kg minggu lepas so mama nya plan nk smbut birthday sekali kebetulan jatuh 11 Feb. Buat pun ala kadar utk makan kami skeluarga je.

Menu adalah nasi himpit (org ganu panggil nasi kapit) dgn kuih kacang, nasi kunyit a.k.a pulut kuning dgn daging merah, laksa kuah masak dan bbq ayam. Yuummm my favorite is nasi kapit lah hahaha.




Mama dan papa Amanda cuti seminggu so decide buat 11 hb tu jg tp ptg lps semua org balik keja. Syok sgt bbq depan kolam ikan :)

K layan pics of the day :)








ok bai