Friday, July 16, 2010

Masak2 - Hotpot potatoes

Sebenarnya dh lama berhajat nak buat ni..since oven pun dh beli bulan lps, so ingt malam ni nak buat le..
Td balik opis singgah Giant cari bahan2 mentah. try and error la buat ni. kalu sedap alhamdulillah, kalu x jadi lain kali cuba lagi..Saya letak resepi saya di sini. Sedikit berbeza dgn resepi asal dari blog irmadilondon ye.. thanks to irma kerana sudi berkongsi resepi..

Bahan2 :-


1 peket sayur campur
daging cincang 
Buah tomato - potong dadu
2 ulas bwg putih dan sebiji bawang holland utk menumis
4 biji ubi kentang saiz besar.
kiub ayam

Cara2:-

  1. Tumis bwg putih dan bawang holland sampai garing.
  2. Masukkan tomato dadu, rempah kari. Gaulkan.
  3. Masukkan kiub ayam dan gaul sampai hancur kiub.
  4. masak hingga  hampir kering. (kalu nak kuah boleh tambh air dan tepung jagung utk kasi pekat).
  5.  Garam gula secukup rasa. bila dah masak, sila tutup api ye..
  6. leserkan bekas dgn minyak, dan tuang adunan ke dalam bekas.
  7. adunan biar rata,kemudian susun ubi kentang di atas adunan tadi rapat-rapat.
 susun mcm ni, kasi meliputi sepenuhnya..


 taburkan cheese atas kentang tadi dan make sure ia diliputi sepenuhnya.

 
dah masuk oven..

9. Bakar selama 50minit - 1 jam dan suhu 180 darjah celcius.

Alhamdulillah, cukup semuanya. semua blh rasa walaupun x nampak mcm irma punya pun..saya banyak jg x  ikut irma. cari bahan mana yang terpilih je..hahaha

Dah tau nanti blh exjas sndirik..rasa sedap tp maybe x sesedap irma..hahaha

~Thanks to irmmadilondon ..ngantuki gile, mau tido. nite2 smua..

10 comments:

  1. waahh.. best.. best dah cuba.

    cuma dr pemerhatian sy.. bekas awk kecik sikit dr sy. kalau awk ikut sama mmg nampak bahan awk tinggi. mean banyak.

    apa kata org2 di rumah? ;D

    ReplyDelete
  2. walau pun tak berapa sama mcm irma..tp still nampak sedappp..

    ReplyDelete
  3. ye lah irma, akak punya bekas kecik dr irma punya..tp akak pakai daging ayam cincang..next time pkai ayam potong plak..cuma kuah dia tu x pekat sgt.mcm kering skit..

    tp org2 rmh smua kata sedap. saya kata resepi org duk london ni..hahaha

    ReplyDelete
  4. ratna,

    cuba lah..mmg senang sgt dan rasa pun boleh tahan. utk kelainan blh buat resepi ni..

    hamizah,

    awak buat la..kita pjgkan resepi dr irma..

    cik lily putih,
    alhamdulillah, smua org rmh berselera..

    ReplyDelete
  5. wah nampak sedap gilerrr... boleh cuba ni lain dari yg lain kan...
    :)

    ReplyDelete
  6. lady, resepi dr london ni tau..blh try..lady buat gerenti lagi sedap dan cantik..

    ReplyDelete
  7. emmm ngape tak potong.. emm mane nak carik nie..nak wat sendiri M'

    ReplyDelete
  8. elly,
    kak elly, lupa la nk potong..x sbr nk mkn..hahaha

    senang je kak..

    ReplyDelete