Monday, July 26, 2010

Hati-hati dgn Sos Prego

Kawan-kawan yg dikasihi, sila baca kisah ini. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Saya ingin memesan kepada anda andainya anda membeli sauce tomato yang digunakan untuk memasak speghetti mestilah hati-hati.

Semalam,setelah memasak nasi, udang goreng dan etc. Anak saya nak makan mee speghetti.  Memandangkan bahan-bahannya semua cukup, saya pun masakkanlah. Bila speghetti dah selesai dimasak, anak saya Kamal pun bertanya, umi daging kecil yang masin sedikit itu daging apa? Si abang Salim pun jawab rasanya macam keju balls.Dikunyah rasa asin-asin.

Anak saya Kamal makan sampai dua pinggan, sedap sangat spegetti Ummi masak dan kebetulan pula memang favouritenya, saya cuma sepinggan kecil sekadar nak rasa. Setahu saya sauce speghetti biasanya tomato dan kadang-kala ada mushrooms tetapi yang ini lain sedikit.

Saya pun bergegas ke dapur, pergi lihat botol sauce yang diberi nama Italian Sausage for Speghetti keluaran PREGGO made in USA .

Ligat mata baca label pada botol, hati dah tak sedap, tekak rasa mual macam orang hamil.

Tiba-tiba terlihat INGREDIENTS: tomato,bla-bla,bla-bla..... ... pork minced meat!

Astaghfirullaahalaziim........ ........ saya masak speghetti dan saucenya mengandungi babi. Yang dah termakan babi semuanya terperanjat!

Yang nak diet anak perempuan Maryam dan adik lelaki Muhammad terselamat kerana mereka makan nasi.  Kuah sauce spegetti dengan kualinya sekali saya buang..

Yang tertelan spegetti babi terludah-ludah kesal tak sudah.  Semoga Allah ampun dosa kerana alpa untuk membaca ingredients sebelum membeli.  Saya kira sauce tomato manalah ada taruh daging babi. Kata orang tua-tua mimpi makan daging babi nak  dapat
REZEKI tapi kalau makan bukan dalam mimpi apa nak jadi? 40 hari doa tidak
dikabulkan Allah andainya makan benda-benda haram.

ASTAGHFIRULLAAHALAZIIM. Siapa-siapa ada air zam zam mintalah sedikit, saya nak bersihkan perut  yang termakan babi...... tolonglah sampai sekarang rasa jijik dan mual. Taubat tak nak masak spegetti lagi.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Saya dapat maklumat  ni dari email kawan-kawan. Terkejut betul masa baca. Saya memang suka makan spagethi. Sanggup belajar sebab suka makan. Saya tau Sos Prego ni antara yg paling glamer kalu nak buat spagethi. 

Tapi setakat ni saya tak pernah beli lagi pasal saya lebih suka yang Kimball punya. Lagipun sebab utamanya di botol tersebut tiada logo halal. Saya pernah buat n3 psl sos prego ni kat sini. Tau je lah kan, bahan2 utk wat spagethi ni bnyk import punya. so kena check betul2 yg ada logo halal.

Info ini utk dikongsikan bersama anda semua.

9 comments:

  1. salam..

    moga Allah pelihara kita dlm memberi yg terbaik sbgai sumber makanan anak2.

    ReplyDelete
  2. marina,,terima kasih :) aku suka sangat dulu goreng lala dgn kunyit n bawang besar, hahaha, btw, yg email tu aku ingat dia terkunyah lala, tapi :@) babik rupanya ..gile kesian sgt

    ReplyDelete
  3. eee seram tau tetiba kunyah babik..yeark!

    btw jumaat ni mau pegi cari tijah..nt saya buat n3 khas utk wina dgn kjah!

    ReplyDelete
  4. itulah hari tu masa dapat emel nih terkejut jugak..tapi bukan semua sos prego ada..kena baca label betul2...semoga allah lindungi kita semua hendaknya

    ReplyDelete
  5. diamilikku,
    betul tu su, saya p giant semalam cek jugak label, xde pun yg mcm dlm email tu..

    tp better cek betul2 sblm beli n make sure logo halal tu ada..

    moga Allah lindungi kita semua..

    ReplyDelete
  6. thanks for the info .. skarang gak eLLy gi dapor check ..

    ReplyDelete
  7. elly,
    cpt kak elly, pi terjah dapur skrg..

    ReplyDelete
  8. u beli yg prego with meat or prego with mushroom? rasanya prego with mushroom takde minced pork, apa2 pun kita takyah beli je dah la..

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete