Saturday, October 4, 2014

Resepi pancake mudah dan sedap

Salam jumaat kawan2. Pagi2 tanya Pb nk breakfast apa pagi ni . Hmmm tnya dia sama mcm aku tanya diri sendiri je lah hahaa.

Pikir punya pikir dtg idea buat pancake. Lama dah tak buat nih. Gugel resepi terjumpa la kat blog  ceriteraibu ni. Tapi saya tambahkan sedikit esen vanilla. Utk versi asal sila klik kat link blog ceriteraibu. 


Bahan-bahan :
1 cwn tepung gandum
1 cwn fresh milk (sy guna full cream)
1 biji telur
1 1/2 sudu gula
1 sudu kecil baking powder
2 sudu bsr minyak jagung / mentega yg dicairkan. (Sy guna minyak masak je)
1 sudu kecil esen vanilla

Cara2 :

Satukan kesemua bahan di atas. Kacau sampai sebati dan tidak berketul atau blend. Rehatkan lbh kurang 3-4 minit. Ambik 1 senduk dan tuangkan atas kuali non stick. Bila bhg atas tu ada kuar buih tu blh terbalikkan. Api perlahan je. 

Adunan di atas dpt dlm 8 keping pancake saiz sederhana. Kalu nk banyak boleh double or triple kan bahan2 di atas.

Enak dimakan bersama madu dan coklat.

Happy cooking :)

22 comments:

  1. Senang je rupanya..hihi. Nak try buat utk anak. Thanks sharing ye:-)

    ReplyDelete
  2. Senang je rupanya..hihi. Nak try buat utk anak. Thanks sharing ye:-)

    ReplyDelete
  3. nk brtnya...klau sya guna susu pekat bole x..yg susu tin f&n tu..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna susu cair pun boleh..

      Delete
    2. Bileh je sis cuma nt kurangkan kuantiti gula tu ye. Ataupon xyah masukkan gula sbb susu pekat manis kan dah manis

      Delete
    3. Bileh je sis cuma nt kurangkan kuantiti gula tu ye. Ataupon xyah masukkan gula sbb susu pekat manis kan dah manis

      Delete
    4. klu pki susu tin pekat tu bole?

      Delete
    5. klu pki susu tin pekat tu bole?

      Delete
  4. tq utk resipi yg mudah ni.boleh cuba.

    ReplyDelete
  5. Syukran jazilan...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. Tq for resepi..siap minum ptg ni..anak suka..topping planta n honey..terbaekk

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum.. jalan2 sini cr resipi pancake utk brkfast pagi ni. thank u for sharing :-)

    ReplyDelete
  9. Kalu baking powder takdak ,nk boh apa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ganti dgn tepung naik sndiri.

      Delete
    2. Boleh ganti dgn tepung naik sndiri.

      Delete
  10. Cantek jer jadinyer pankek tu...golden brown..

    ReplyDelete
  11. Sedapnya..esok nk buat lah..tq for sharing


    ReplyDelete