Thursday, July 29, 2010

Pendiding ilmu hitam dan sihir

Salam uolls,

Saya nak kongsikan ilmu yg diperolehi dari Majalah Harmoni keluaran Ogos 2010 oleh Ustazah Dato' Siti Nor Bahyah Mahmood. Ini adalah amalan-amalan yg boleh diamalkan sebagai pendinding utk mengelakkan dari ilmu hitam atau sihir.

Amalkan makan tamar/kurma ajwah
Nabi saw bersabda: " Barang siapa makan 7 biji tamar ajwah setiap hari, dia tidak akan mendapat sebarang kemudaratan dari racun atau sihir yang terkena pada hari itu". - (Bukhari)

Berwuduk sebelum tidur
Nabi saw bersabda: "Barang siapa berwuduk sebelum tidur, sihir tidak boleh memberi kesan kerana ia dikawal ketat oleh malaikat malah malaikat berdoa kepada Allah : " Ya Allah, ampunilah dosa hambamu ini kerana dia tidur dalam keadaan bersuci". - (Bukhari)

Rajin solat berjemaah
Nabi saw bersabda: "Mana-mana kampung / kawasan yang tidak mendirikan solat berjemaah, meskipun tiga orang, nescaya akan didampingin syaitan. Sesungguhnya serigala akan memakan kambing-kambing yang menyendiri dari puaknya". 

Baca doa masuk tandas
Tandas adalah tempat kotor yang merupakan rumah syaitan. Sekiranya doa tidak dibaca, syaitan akan cuba mengusasai bila seseorang itu masuk tandas. " Ya Allah, aku mohon perlindungan daripada segala kekotoran dan gangguan syaitan."

Solat tahajud
Rajinlah solat tahajud agar syaitan tiada ruang untuk menguasai diri seseorang.

Amalkan doa-doa pelindung diri.
 • Al-Fatihah
 •  Membaca tiga Qul setiap hari iaiti surah Al-Falaq, Al-Ikhlas dan An-Nas.
 •  Nabi saw bersabda : " Barang siapa yang membaca tiga Qul ini sebanyak tiga kali pagi dan petang, ia mampu mencukupkan kamu dari segala sesuatu." (Bukahri)
 • Ayat kursi, Nabi saw bersabda : "Barang siapa membaca ayat kursi sebelum tidur, dirinya sentiada didalam pemeliharaan Allah, syaitan tidak mampu mendekatinya sehinggalah ke pagi."
 • Bacalah dua ayat terakhir surah Al-Baqarah, ayat 285 dan 286.
 • Nabi saw bersabda: "Barang siapa membaca kedua-dua ayat ini dalam satu malam, maka kedua-dua ayat tersebut telah pun mencukupi baginya. (Bukhari).
Pagar diri ketujuh
Amalkan doa ini untuk selamat dari penindasan manusia yang berniat jahat. " Wahai Tuhanku, selamatkan lah daku dari kaum yang zalim." (Doa Nabi Musa a.s, didalam surah Al-Wasas ayat 21).

Pagar diri kelapan.
Banyakkan berzikir kepada Allah, beristighfar dan berselawat ke atas nabi saw.

6 comments:

 1. salam
  thanks for perkongsian ini..
  salam kenal =)

  ReplyDelete
 2. tq ..sudi kongsi info yg berguna nie .nanti leh pratikkan ..

  ReplyDelete
 3. cheqna,
  salam kenal juga =) thanks..

  atty's
  sama2 kita kongsi..

  crazybeautiful,
  sama2 kak ros..

  ReplyDelete
 4. thanx ye awak..
  banyak manfaatnya kita kongsi ilmu2 nih dengan kawan2....semoga allah merahmati awak sekeluarga hendaknya...

  ReplyDelete
 5. dimilikku,
  trima kasih su..saya juga doakan kluarga su dan mizan dirahmati Allah selalu..

  ReplyDelete