Wednesday, September 1, 2010

berbuka day 22

Diam x diam dah 22 hari berpuasa kan.. Rasa cepaaaaaattt sangat masa berlalu. Masa balik opis tadi tengok kat seat belakang ada tat telur, ada ayam gulai, ada karipap, ada kuih raya, pastu ada satu kuih yg tak tau nama apa..


inilah kuihnya. baru teringat, itu hari kat opis mama yati beli kuih ni lah, kat trg di panggil locong. tmpat lain saya tak tau lah psl tahun ni baru saya tau kuih ni. saya rasa inilah Tub Tim Grob (red rubbies) yg lady masak tu. betul tak lady..? dan ia dimakan dgn santan.

hari ni saya letak gambar lauk2 berbuka di rumah saya. ada juga gambar yg masuk ayah saya tp sbb beliau adalah tidak pakai baju hanya selempang kain serban shj di bahu maka tak blh la letak gambar itu. hahahaha

menu hari ni ayam paprik, singgang pedas ikan kerisi, sayur putih terung, ikan goreng dan sambal belacan. kuih muih ada karipap, locong dgn tat telur yg pakcik botak bawak balik. pastu ada pulut lepa tp tak sempat nak makan pun.


ini adalah kek tak tahu nama ciptaan sepupu saya. dia buat ni masa berbuka di rumah dia di gong badak semalam. best gileeerrr kek ni. bhg atas tu mak kata sekaya tp saya rasa mcm ala2 puding gula hangus tp xlah lembik sgt pastu yg bwh tu kek gebu mcm apam. sedaap weehh. mintak resepi tapi tak dpt psl masa mintak tu tgh kelam kabut. nanti p rumah dia salin resepi.hahahaha

di akhiri dgn gambar hang buah yg ku sayangi ;)

MySpace

14 comments:

  1. gambo hang tuah yg dok tahan tu..hahahahah

    ReplyDelete
  2. betul2... tub tim grob hehe.. makan dengan santan.. yg merah tu dalamnya sengkuang cina.. sedap kan makan sejuk2..
    :)

    ReplyDelete
  3. ross tina,

    bukan hang tuah, hang buah..hahaha

    lady,

    sedap, rasa nangka skit..hehehe

    ReplyDelete
  4. tub tim grob @ locong tu pernah tgk, tp x pernah makan n x tahu pun nama apa..nampak mcm sedap je dimakan ngan santan...err,kuih ni bkn asal trg kan?kalau x malu je x tahu nama kuih trg nih..hihi..

    ReplyDelete
  5. hehehe saya pon xtahu asal mana kuih ni. tp yg saya tahu dr kawan saya kuih ni sbnrnya sejenis makanan thai..betulkan kalu saya silap

    ReplyDelete
  6. kenapa jadi hang buah? =P hang buah ati yek? ekeke.. so sweet.. makan sedapa jee...

    ReplyDelete
  7. locong? emm tak pernah pulak melihatnye di sini..

    ReplyDelete
  8. amni,

    hehehe tau xpe..hang buah hati..hahaha

    elly,

    susah nk jumpa kut ;)

    ReplyDelete
  9. slm kak, asenya kek tu nama custard layer cake. sila la try resipi kt blog saya ni...

    http://egieizyan.blogspot.com/2010/06/custard-layer-cake.html

    ReplyDelete
  10. egie,

    tq efie..akhirnye jumpa juga...huhuhu best!

    ReplyDelete
  11. ye lah su,
    bulan puasa berat dia turun.mmg slalu gtu..ada dekat 5 kg turun..kita je yg x berganjak2..hahaha

    ReplyDelete
  12. salam akak, egie again.. hehe... hmm, cream of tartar tu boleh beli kat kedai barangan kek or beli je kat supermarket.. dia ada dalam botol plastik cam soda bikarbonat. tak mahal pun, dalam rm 2 klu tak salah. and tekstur dia pun berdebu cam soda bikarbonat. ari tu beli jenama nur klu tak silap. tak leh nak refer kt botol tu sbb skg eg kt upm.. apa pun slmt mencuba.

    ReplyDelete
  13. egie,

    tq tq..nanti akak p cari..hehehe

    ReplyDelete