Sunday, September 5, 2010

Jemputan dari istana

Salam 26 ramadhan uolls,

Minggu lepas pakcik botak call saya katanya dapat jemputan untuk berbuka di istana. Jemputan ni untuk isteri sekali. haaaiissh camne ni, 1st time saya nak masuk istana ni..dah lah protokol raja2 ni memang ke laut. pakcik botak kata pegi je, nak takut apa. Kalu tak pegi tak tahu. Lain kali sure ada lagi so belajarlah kan. huhuhuhuu baiklah, patik menurut perintah :)

Jemputan tu dari Ke Bawah Duli Yg Maha Mulia Pemangku Raja sempena majlis jamuan khatam Quran di Istana Maziah pukul 6.15 ptg. Istana jemput untuk jamuan dan tahlil je, majlis khatam tu start awal lagi.

 tulisan rasmi istana adalah tulisan jawi uolls, ai baru tau nyah

Pukul 5.45 bertolak, smpai bandar jalan agak jem. Dekat istana lagi lah. Istana Maziah kan dekat syahbandar tempat param yg happening kununnya so agak sesak disitu. Nasib baik parking dalam kawasan istana jadi tak perlu nak berebut dgn parking kat luar.

Saya fening uolls nak pilih baju nak pakai. Kata pakcik botak takleh baju yg warna kuning, putih. So pakai je lahbaju yg ada. Mak kata baju ai tak glamer. Saya kata kat mak kalu nak masuk istana kena pakai lip lap mcm mak datin ke? Mak kata ye lah..nanti tak glamer. hahahah ai tak nak la glamer2  ni nyah..

Sampai kat istana ikut je isteri2 masuk dalam. Nasib baik jumpa geng sorang. Tahlil start kul 6.45 slpas MB tiba pastu berbuka dgn kurma pastu solat maghrib di balairong seri. Pas solat baru turun bawah untuk jamuan makan. 1st time uolls ai masuk istana, sian plak kan.hahaha kebanyakan isteri2 pegawai yg hadir dah berumur skit, yg baya2 saya ada le sorang pastu ada 3  org lagi pegawai prmpuan. Sib baik jumpa geng.

Nak ambik gambar pun takut uolls, aku sorang je nak buka kamera org lain sopan je..hahaha kata blogger kan. 

 hahaha ini je yg berani ambik..kikikiki

Eh dayang2 istana pun ada, muda2 lagi tp xdok lah macam dayang zaman dulu2 tu. tanya pakcik botak diorang dpt keja istana ni camne ek? Ooo rupanya ambilan dari SPNT (Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Trg). Oo mcm best je ek keja istana..hehehe tak nak la mesti kena terikat dgn protokol.

Makanan adalah nasi beriani, kuih muih, buah2an dan air bandung. Pas makan balik rumah.

Ok babai.

MySpace

15 comments:

  1. fuhyooo.. gua tak pernah pergi istana.. fuhyoooo

    ReplyDelete
  2. gua pun bru 1st time..gegar lutut..hahaha

    ReplyDelete
  3. beshnyer dpt masuk istana..
    mesti sopan jer kan bila makan tu..buka mulut pun mesti keci jer..kih..kih

    ReplyDelete
  4. Best gak jadi rakyat tengganu ye..
    pas nie dapat duit raya pulak kan

    ReplyDelete
  5. hehehheh...saya first time masuk istana pun menggigil..tapi lama2 dah rasa biasa dah..hehehheh :)

    ReplyDelete
  6. idah,

    hahahah tu la, sopan pelik..hehehe

    ReplyDelete
  7. elly,

    tang duit raya t x tahu la patik..hahahaa

    cheqna,

    kita ikut org je cheqna

    ReplyDelete
  8. diamilikku,

    hahaha tu la su, gigil2 takut x kena protokol ke hape kan, rupanya biasa2 je..hahaha

    madam sooyaree,

    hahah best jugak..

    ReplyDelete
  9. wahh xleh bayangkan dalam istana canee rupenyeee

    yg dayang2 tu pun, canee laaa ehhh rupe baju dorang bla2

    ReplyDelete
  10. besnya..
    xpenah merasa masok istana pon eda neh..
    hehe

    nak tau jgk cmne lam istana tu..
    dapat tgk tisu istana pon jadi la..kihkihkih

    ReplyDelete
  11. dd dudu,

    yg akak masuk ni kat balairong seri je tmpat acara rasmi..serba kuning..

    dayang2 prmpuan pkai bju kurung dgn kain songket, dayang2 laki pakai baju melayu lengkap la, jgn byg mcm zmn dulu2 plak..hahaha

    ReplyDelete
  12. hahahaa kita nk ambik gmbr x berani, last2 ambik gmbr tisu je la..hahaha

    ReplyDelete
  13. waahhh.. macam best je kan keja kat dapur istana..

    mesti barang dapur canggih2 belaka.

    agak2 kalau sy mintak dapat dok?

    ke utk org ghanu je. hehehee.

    ReplyDelete