Sunday, September 19, 2010

Nuffnang oh nuffnang

Awal2 buat blog dulu tak tau pun apa benda nuffnang ni. Cari punya cari rupanya kalu letak iklan nuffnang ni nanti dia kasi kita duit. Saya pun letak le, jenuh juga nak bljr cara letak nuffnang tu. Almaklumle buta it..hahaha

Tapi banyak jugak yg saya masih tak tau pasal nuffnang ni. Katakan lah ada iklan baru masuk dlm blog kita, apa yg perlu kita buat? Klik klik je kat iklan tu atau wat entry psl iklan tu?

Slalu tengok blog orang dia citer psl iklan nuffnang ni. Adakah dia disuruh oleh nuffnang utk buat satu entry khas psl iklan tu atau saje saje dia buat? sungguh saya taktauhapekebende. Ada yg kata bleh je wat entry mana2 iklan baru yg masuk, hmmm ye ke?


Sebenarnya saya memang tak ambik tahu pun psl nuffnang ni. Main letak je dlm blog. Tapi lately tgk banyak pulak yg bercerita psl nuffnang yg boleh bagi side income. waahh bagus ni tapi xde la nak mengharapkan kita punya blh jadi side income. Brp orang sangat la yang jenguk belog mak ni kan? huhuhu ;'-(

Saya nak tanya, apa maksud 'Buffered Earnings' (BE) dan 'Metered Earnings' (ME)? yg saya tau dari pembacaan,  BE tu adalah kempen yg sedang berjalan manakala ME tu kempen yg dah habis. Betul ke?

Lagi satu, saya masih tak reti nak letak iklan kat tengah-tengah blog (between content). Bukan tak cuba buat, dah buat tapi tak jadi. Asyik error je. Dah banyak kali terjah blog c33ramOOn nak tengok tutorial, last2 biar gitu je. Kalu ada sape baek hati mau jadi cikgu utk tolong saya letakkan iklan tu..huhuhuhu

Help me pliss..

MySpace

8 comments:

  1. sefaham saya, kalau ramai org dtg ke blog kita br lah dpt iklannya..
    kita dibayar kena menyiarkan iklan tu..
    cuma yang saya tak faham adakah mesti diklik2 br dpt income?

    ReplyDelete
  2. yg eda paham kalau dapat BE..
    tak payah klik pon xpe..tetap dapat incom kalau ade orang masuk blog kita...klau klik lagi bnyak dapat..

    pasal entry tu lak..
    tak buat pon tak pe..
    nuff xsuruh pon..tapi saje nak kongsi kalau2 iklan tu menarik pada kita..

    kalau dapat BE..pastikan trafik tinggi..
    incom pon banyak la..hehe..
    ini ape yang eda paham ler...
    huhuh

    ReplyDelete
  3. alamak kak, dd pun main letak jek nuffnang tu hihi tp x penah amik tau sgt cane die kire ;p teruk x dd ;p

    tp yg dd paham, erm klu ramai jenguk blog kite, dpt laa income sebab diorang tengok iklan tu kan secara x langsung. lg ramai lg tinggi income. pastu klu pengunjung tu klik kat iklan tu, lagi byk akak dapat. hehe

    yg wat entry tu, ermm selalunyee org nuffnang yang suruh kot, ye kottt x sure sgt psl ni

    hoho

    akak bio jek nuffnang tu, nanti sonok laa tgk income naik siket2 hehe. nuffnang memang bole dipercayai, dd dah cash out sekali hari tu sbb nak test, sekali betul2 dapat cek, heheee skg nak kumpul2 dulu, x mo cash out dah, ngeee

    ReplyDelete
  4. hamizah,

    kalu klik lagi banyak dpt kut..

    asmidar,

    saya cek punya cek kan, nuffnang akn hntr email kalu ada iklan2 yg dia nak kita blog out. kena rajin cek email nuffnang. mcm kalu ada contest ke yg nuffnang buat kita blh join ikut t&c dia..

    ReplyDelete
  5. dd,

    hehehee..akak pun gitu juga. dah boleh cash out nuffnang tapi nak kumpul dulu kasi banyak2. dulu lambat gila nak naik tp skrg ni laju la skit wlaupun taklah mencanak2 naik..hehehe

    ReplyDelete
  6. saya tak penah letak nuffnang..biar ahh..malas nak godek2 ngan menyusahkan diri..lagipun blog tu untuk suka2 cerita ceriti je

    ReplyDelete
  7. just nk share ...
    kalau click pada iklan tu, akan dapat earning..
    and regardsing org tulis pasal iklan tu kan.. mcm ni.. setahu sayalah..

    blog yg ramai pengunjung (di monitor oleh pihak nangnuff ni) akan dapat satu icon kt dashboard nuffnang dier.. x igt apa nama icon tu..
    bila dah dapat status tu.. sekira nya ada mana company or org perseorangan nk mengiklan kan iklan mereka melalui nuffnang.. dier akan pergi ke nuff and then nuff akan beri info pada bloggers yg terpilih.. blogger yg terpilih perlu membuat entry khas utk menceritakan pasal product.. utk task ni.. mereka akan bayar mahal.. ini dari pengetahuan saya yg x seberapa la.. =)

    ReplyDelete
  8. zaila,

    tq..info yg bagus...gitu rupenye..hehehe

    ReplyDelete