Tuesday, June 8, 2010

Trip to Vietnam bersama SUK (KT)

Saya udah pulangggg...!!

Apa hal tetiba ckp indon ni..hahaha

Sbnrnya trip ke vietnam ni merupakan xtvt tahunan opis pakcik botak, mmg time cuti sekolah yg dipilih psl ada yg nk bwk family. thn lps pegi ke melaka, thn dpn mana plak ye.. :-)

Trip 4h3m 4-7 Jun 2010. Bertolak dr KT kul 8 pm naik bas le ke KLIA pastu flight MAS ke vietnam kul 9.05 am. so layan gmbr ye smbil bercerita..

Day 1

jet pejuanggg!! berlepass!!

muka org x mandi..hahaha

suka tgk awan tompok2..

welcome to saigon city, vietnam

menunggu bas dtg..

lapar ni..kita makan dulu. makan di kedai shamsuddin, dijamin halal..

 terkejut tgk wayar yg berselirat ni..kata tourist guide kerajaan dia xdok duit nk wat kabel telefon bwh tanah. kita di m'sia ni asal ada org gali lubang msti marah2 tp ianya utk kebaikan kita juga..

singgah di muzium perang sblm smpai hotel..

pose dlu dkt jet pejuang..



klik utk baca keterangan ye..

kami menginap di hotel Lan Lan 1 di tgh2 bandar..hotel 3 bintang tp cantik mcm 4 bintang. mcm baru renovate. utk pngetahuan korang, mata wang vietnam adalah dong. RM 1 = 5,000 dong. kira jutawan le smua yg g ni..hahaha tp penggunaan USD juga meluas dan sesetengah peniaga juga terima RM.

kitorang tukar duit dollar dan jg dong, psl kalu guna dong untung skit. duit dollar guna jg tp habiskan duit dong dlu psl nt kalu nk convert balik ke RM sikit sgt. tp kami shopping x bnyk mana pun, kalu kira dlm rm500. org lain laaagi banyak siap beli beg tambah..hahaha

pi lwt pej pos. ingt mcm pej pos biasa tp rupanya mmg pej pos ni jd slh satu tmpat pelancongan..penuh pelancong kat dlm..lupa nk ambik gmbr kat dlm..smpt tukar dollar ke dong kat cni

pose dpn pej pos..

night market berhampiran hotel..rimas le psl kat laluan2 sempit pun stil motosikal nak lalu jg..x selesa psl asyik kena elak moto.

mcm pro je kan..hahaha

beli apa tu..

belengas dh. dr pagi smpai mlm..balik hotel pakcik botak jd tukang urut kaki..

Day 2

pose b4 naik bas utk ke muzium chu chi

penjual brg dh berkumpul dpn hotel


menuju cahaya kebenaran..hahahaha

td versi gelap, ni versi cerah. dlm terowong menuju ke cth perkampungan mangsa perang chu chi

menonton sejarah chu chi..

model perkmpungan bwh tanah yg dibina bagi mengelakkan di kesan tentera amerika

 kwsan ni mcm dlm hutan, redup tp berpeluh gile..

lakonan semula cara2 masuk dlm terowong bwh tanah

wan mary kena jd model psl size dia blh muat lubang tu..

apa yg di borakkan tu..

pose ramai2..

galeri senjata buatan sendiri

cth senjata 

pas lwtan lepak smntara menunggu ada 2,3 org yg nak try menembak..terlihat deretan arak ular dan jengking..eeeeee

pas mkn smua balik hotel lepak tgk cite katun biri2 gemuk..kahkahkah..ada dkt 60 channel tv kat hotel ni..

Day 3

pagi2 hari ke ben thanh market..lbh kurang psr payang le..

penuh manusia, psl hari minggu kan..

mcm2 ada

kacang2 dan bijik jambu golok pun ada. saya beli bijik jambu golok 1 kg harga 160,000 saje..hahaha kalu convert lbh kurang rm32

kasut pun banyak..kakak cantik, abang abang, gini le penjual2 tu panggil kitorang..ramai yg pndai bhs melayu skit2 sbb org msia slalu dtg cni..

kedai bunga fresh merata2..geram je tgk..

bunga teratai pun ada..kalu mikir xnaik kpl trbang dh lama beli..hahaha

dereta kedai menjual peralatan sukan..yg ni sebelah hotel je..

jln kaki mau pulang ke hotel..penat tapak kaki..

ptg nye xtvt bebas...bas tinggalkan kitorang kat tgh2 bandar suka ati la nk jln2 ke mana..

di tmn di tgh2 bandar..

seiringan bersama..

Day 4

Pagi2 kul 7 am dh bersiap2 nk naik bas, flight kul 11 wktu tmpatan..gmbr bnyk lg tp x larat dh nk upload..nk tgk blh pi FB..

 sejam sblm berlepas ke malaysia..tdo2 dlu..

bucuk bucuk..

selamat tinggal bumi ho chi minh..ada rezeki kami dtg lg..

Kesimpulannya mmg best trip ni, kena plak geng budak2 yg gile2..tahun dpn pi mana plak ye..? hahhahahaha

Esok masih cuti lg tp rs mcm kena msuk opis  dh psl cik dayah dh start cuti kawen..rs mcm malas tp g opis je la..

5 comments:

  1. waaa besnyeee trip to vietnam kak, mcm byk bangunan sejarah

    hihi suke2

    p/s --> tekejut tgk gamba wayar berselirat tu

    ReplyDelete
  2. beshnya ..marina g vietnam....

    ReplyDelete
  3. dd dudu,

    best le dpt g dgn org yg tersayang..huhuhu kemana2 pun best

    kty,

    smntra ada peluang kty..

    ReplyDelete
  4. emm mesti banyak shooping ..

    ReplyDelete
  5. subhanallah...saya ikut senang membaca kisah trip anda. kapan trip ke Indonesia ? mampir ke rumah saya di Jember, Jawatimur. insya'allah saya ajak trip ke sekitar kota.

    ReplyDelete