Monday, June 14, 2010

Bunga stokin

Ok puan-puan..hari ini kita belajar cara2 nak buat bunga stokin..

Apa?? xtau cmne rupa bunga stokin? ala yg buat pkai kain mcm stokin tu..ok xpe, kita tgk nanti ye..

Bahan2 yg diperlukan :-

  • kain bunga stokin (nylon flower) wrna merah utk bunga dan hijau utk daun
  • filamen bunga (isi dlm bunga tu)
  • dawai untuk bentuk kelopak (warna gold)
  • dawai utk ikat (silver)
  • tape hijau
  • lidi sate
  • cutter dan gunting (utk potong dawai dan kain)
  • marker (utk ambik ukuran kudup bunga)
  • botol minyak tyt (utk ambik ukuran kelopak bunga)
blh guna alternatif lain utk ambik ukuran kelopak tu ye, saya guna botol minyak tu..
Cara-cara :-

 
1. buat ukuran kelopak guna botol minyak dan utk ukuran kudup yg lebih kecil saya ambik ukuran batang marker


 
 2. utk ukuran daun juga gunakan saiz kudup bunga tp dililit pd lidi mcm ni kmudian bentukkan.


 
 3. buat 6 kelopak utk bunga, 3 kelopak utk kudup dan 2 kelopak utk daun


 
 4. masukkan nylon flower merah dan tarik kemas2 dekat pangkal dan ikat dgn dawai


5. buat perkara yg sama utk kudup dan daun, kemudia cantumkan dgn letakkan filamen bunga di dalam. Kemudian satukan 3 kelopak utk membentuk sekuntum bunga


6. kemudian lilitkan dgn pita pelekat pd lidi sate dan lilit kemas2.. susun bunga ikut kreatif masing2..last skali blh letak net utk letak telur di bhg bwh skit (saya blm letak net psl nk testing dlu jadi ke x)


7. dah siap! blh jg buat 4 kelopak tp saya buat 3 kelopak saje psl satu tangkai letak 2 kuntuk bunga so x nmpak bsr sgt. terpulang le..


Sebenarnya ini cadangan utk buat bunga telur utk majlis kawen 2 org adik prmpuan saya nt..majlisnye insyaallah akhir thn ni so ingt nk try buat skit2. ni pun sepupu sy yg ajar ni, skali tgk trus blh buat..hahaha senang je sbnrnya..

kena tenangkan diri dan banyakkan bersabar masa nk buat. benda senang tp cerewet skit..hehehe

2 comments:

  1. Buat cikit cikit.. lama lama banyak la .. selamat membuat bg stokin ;p

    ReplyDelete
  2. kain bunga stokin (nylon flower) tu leh dapat kat mana ye? brp harganya?
    Berapa agaknye cost buat 100 batang bunga stokin(utk bunga telur)?

    ReplyDelete