Tuesday, January 20, 2009

Mintak tolong skit, sape2 tau resepi spagetti..??





Salam..

hehhee..gelak dlu sblum taip n3.. ;-D sbnrnye kan....saya ni suuuuukkaaa sgt mkn spagetti tu..dh lama duk terpikir nk wat sndiri, asyik mkn kat kedai je..tp kan, saya ni x pndai sgt masak mknanan moden ni, mkanan2 kampung i tau lah, i kan prmpuan kampung yg ayu.. paaanggg! tampar diri sndiri sbb perasaan ayu..hehehe..

So, saya nk request lah kat kwn2 blogger yg disayangi ni. sape2 yg tau resepi spagetti n rona roni makaroni yg best blh x bagi kat saya...xpun wat n3 kat blog korang ke.. spagetti tu utk saya n rona roni makaroni tu utk hubby..habih lah msti ken kutuk x pandai masak ni.. :-P

yg mcm ni ke..

atau yg ada meatball ni lagi bagus..

rona roni makaroni goreng

ni plak rona roni makaroni cheese

tp kan, saya dh survey tgk bhn2 utk wat spagetti tu, tp ada 1 benda ni, saya tilik2 x jmpa pun logo halal nya...tu yg confius tu..nk beli ke xnak..?? yg made in malaysia xde plak jmpa nya..


ni rupanya sos prego tu, saya x jmpa logo halal, tp rmai org suggest kat saya letak bnda nih..tp kalu xde logo halal tu kira cmno ek..?? prego ni keluaran kimball kalu x silap saya..cari yg made in malaysia pun x jmpa..korang suggest lah cmne ek..i dh teringin sgt nk mkn spagetti buatan sendiri..hehehe abih lah kena kutuk pas nih... ;-P


tolong ye kwn2...


11 comments:

  1. buat je sos sendiri. blend tomato dalam 10 bijik. kalo suka kuah pekat dan lagi masam.. tambah lagi tomato. then ko tabur basil atau italian herbs. penting tu... kalo tak ibarat ko makan sos tomato dengan pasta je kalo tak letak herbs itu.
    gud luck!

    nak sedap lagi ko beli parmesan cheese. masa nak hidang tu.. taburkan cis2 ituuu... heven!!!

    ReplyDelete
  2. akak beli yg serbuk. Rasanya keluaran maggi kut. Senang sbb kuantiti dia skt je dlm peket tu. Kalo yg botol karang tak habis. Pas tu nak membuat nya plk tu lama ke main. Takut berkulat. Hihi

    ReplyDelete
  3. Cok,

    basil @ italian herbs tu mana nk cari ek ? kekeke :-P

    KV
    ada serbuk ek..kena p giant ni..

    ReplyDelete
  4. nok.. kat blog aku ada n3 pasal spaghetti ni. blog tijahpun ada. resepi aku sama dengan tijah sebab aku amek dari blog dia. ko carik kat sidebar dia nok... kan dia susun berbaris n3 pasal resepi itu....

    dah jadi ko jgn lupa blogout kan ok!

    ReplyDelete
  5. nok.. aku baru check. ada nok kat blog tijah. ko carik penne bolognese.

    ReplyDelete
  6. hello nok. kat kedai biasa ada jual brand mc cormick tu. ada byk..basil la, oregano la, tapi aku pakai italian herbs jer. senang sumer daun ada dlm 1 botol. rasa lebih kurang jer...dlm rm8 kot sebotol tu. xyah la ko beli asing2...italian food ni kannyer best mkn salu. prego nak sedap beli yg mushroom tu. tomato & button mushroom ayambrand punyer best. brand lain esp dr china tu..bau dia cam byk chemical jer...

    selamat mencuba!

    ReplyDelete
  7. cok,

    tima kasih banyak2 sbb gigih ko tolong cari utk aku..harus pasni aku publish..

    tijah,

    tq2...nanti nk jelajah blog kjah dlu..

    ReplyDelete
  8. Well, resepi ni I dapat daripada bekas tukang gaji rumah omputeh. Bahan2 utama utk makan 2 or 3 org:

    Cili kering dlm 5 biji dihiris halus (kalo rasa nak pedas sikit tambah lagi kuantiti cili tu), 1 1/2 tin tomato puree saiz sedang jenama duchef (supaya bila siap nanti, sos dia kaler cantik dan menarik je plus sedap), buah tomato dipotong dadu kecik2 or kalo nak cepat bli je yg ready made (x yah bebanyak, agak-agak je), cendawan butang direndam sampai kembang sikit and dihiris halus (kuantiti pon agak2), cheddar cheese yang disagat halus untuk dimasukkan ke dlm kuah (kalo suka makan cheese taruh le lebih), serbuk lada hitam sikit, serbuk oregano, bay leaves dlm 2 - 3 helai, bawang besar dlm 2 - 3 biji dihiris halus dan daging cincang dlm 500 gm pon dah cukup. Cara buat sos dia, memula gorengkan bawang td, cili kering dgn olive oil. Bila dah naik bau, masukkan daging cincang plus daun bay and goreng sampai daging sumer bertukar kaler. Later, masukkan le tomato puree 1 1/2 tin sedang tadi (tin jgn dibuang dulu sebab bile nak masukkan air nanti kita sukat guna tin td balik), masukkan tomato dadu, masukkan air dlm 2 tin sedang and dengan api perlahan biar dia mendidih sikit. Ha, masukkan la cheese sagat td, serbuk lada hitam sikit, serbuk oregano and biar simmer dlm 30 minit. After that, perisa kan lah dia, masa ni la kita nak masukkan gula ke, garam ke and serbuk perisa. Kalo terasa masam, masukkan la air sikit (jgn bebanyak, kalo sos cair x sedap). Biar rasa sumer mesra jap dlm 5 minit gitu and baru la masukkan cendawan butang yang dihiris tadik. Teruskan simmer dlm 10 minit and sedia untuk dihidangkan. Yum... yum.... Masa nak makan dengn spaghetti tu jgn lupa taruh cheddar cheese bebanyak, sikit serbuk lada hitam, ha baru la best! Ada rasa pedas2 sikit, masam2 sikit, lemak2 masin sikit. Good luck! Nanti kiter bagi resepi spiral goreng ala citarasa Melayu lak.

    ReplyDelete
  9. akuladiva,
    waaahh, ini sudah bagus...blh buat nanti..tq33

    ReplyDelete
  10. adoii lapa nyer :)

    tapi mmg lg best kalau buat sendiri..

    ReplyDelete
  11. Resepi spagetti sy sesuai utk tekak org melayu. adaptasi dr resepi spagetti cream cheese + cili api. guna sos cream dr prego(dlm tin). msk ikut arahan di tin, cuma sy tambah susu cair dan mayonese bg pekat, juga tomato dadu (ikut suke nak tmbah ape)pastu masuk cili api yg dihiris nipis lps mskkan spagetti dlm sos...last skali tabur cheese yg diparut. mmg menyengat...

    ReplyDelete