Friday, October 30, 2015

Resepi nasi minyak gulai daging Terengganu style

Dh brp lama aku nk buat nasi minyak gulai daging ni. Pernah buat tp bab gulai daging tu x brp ingat hahaha. Ok tepon mak mintak resepi hehehe.

Daging tu yg korban aritu ni baru nk guna. Duk berdua je nk masak beriya sgt po  jarang la. Biasa  masak simple je. Tp sempena hari Jumaat ni pagi2 buta aku dh masuk dapur. Pukul 7 am aku dh start dah. Sebabnya PB ada kelas pkul 9. Pukul 8 lebih dia dh gerak dah so masak awal skit supaya perut x menyanyi masa tgh belajar hahaha.

Ok lets masak uolls!


Bahan2 utk nasi :
----------------------
- 3 pot beras (basuh dan toskan)
- 4 pot air (guna pot beras utk sukat air)
- 3 hiris halia
- 2 ulas bwg merah (dihiris halus)
- 2 bsr sudu mentega
- 1 sudu bsr sos tomato
- daun pandan
- rempah 4 beradik (buah pelaga, bunga lawang, kayu manis, cengkih- kuantiti agak2 la ye)
- garam secukup rasa

Bahan2 utk gulai daging
--------------------------------
- daging (potong dan bersihkan)
- 2 sudu bsr bwg mesin
- 1 sudu bsr cili boh
- 2 sudu bsr rempah gulai cap bunga ros (blh jg guna rempah kari)
- rempah 4 beradik
- daun pandan (optional)
- santan
- minyak utk menumis
- garam dan gula secukup rasa
- ubi kentang

Cara2 :-
-----------
Utk nasi, panas kan mentega dan tumis rempah 4 beradik, bawang dan halia yg dihiris sampai naik bau. Masukkan air, sos tomato, garam dan daun pandan. Tunggu air mendidih dan masukkan beras. Kemudian saya pindahkan ke sarang rice cooker dan tekan suis.

Utk gulai, panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan. Bwg blender td campurkan dgn rempah dan gaul sebati dan tumis sekali dgn rempah 4 sekawan. Tumis sampai rempah masak/pecah minyak skit. Masukkan daun pandan kalau suka. Nanti akn lebih wangi. Masukkan daging dan ubi kentang. Perlahankan api. Biar mereneh dgn api perlahan sehingga daging hampir masak dan kentang empuk. Org trg panggil mati air. Kemudian  masukkan santan. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tunggu sampai mendidih dan masak dan rasa dulu kemudian siap.

Utk acar kobis ; kobis, carrot, cili merah dan bawang merah dihiris halus2. Dlm bekas lain 3 sudu cuka + 3 sudu air +garam skit + gula. Kacau sampai larut dangaul dgn kobis, carrot, bawang dan cili td.
Resepi ni utk makan 3-4 org. Kalau nk banyak lebihkan bahan2 ye.

6 comments:

  1. Rajinnya masak..nampak sedap tuh

    ReplyDelete