Saturday, August 16, 2014

JJCM Kedah - Laksa Janggus

Tertinggal plak entry nih hahaha. Sambubg balik masa p penang tu.

Pas makan nasi kandar tu ank buah PB ajak round Penang. Sementara nak kasi makanan turun sbb nak p mkn lagi nih, kami round kat shopping complex apa nama lupa dah. Baru siap rasanya. Kebetulan masa tu depa duk tengah promote movie Transformers tu. Kat dalam tu ada Bumblebee dgn Optimus Prime kut hahah lupa dah. Memang saiz sebenar. Excited giler weh hahaha.




Eh melalut hahaha. Ok sambung laksa janggus. Round punya round depa ajak round satu pulau. Pening kepala aku last2 tido hahaha. 

Akhirnya sampai kat Laksa Janggus tu. Mula2 org tak ramai sangat tp dalam x ramai tu beratur dekat 15 minit jg hahaha.





Lain rupanya laksa sini dgn laksa oenang versi trg. Aku lagi suka yg penang ori punya hahaha tak masam sgt. Abc sini pon bestbjg. Simple dan x serabut pkus ada buahbpala. Sedap weiii. Hahaha

Yg pastinya tahun depan p penang lagi sekali rasanya hahha best !

Friday, August 15, 2014

JJCM Kedah - Abc Salji Danilang

Sambungan entry jjcm Kedah . Ada kawan fb kak wila cadangkan supaya try ABC salji kat Simpang Empat. Nama kedai tu Restoren Danilang Ais kacang saji. Simpang Empat tu nama tempat tau. Google je confirm ada la. Siap ada maps. Kat Alor Setar tu jugak. Otw balik dr Penang tu nak la cari kedai tu sekali tutup plak. 

So esoknya aku kuar p cari barang skit terus lajak p kedai tu. Nasib baik buka hahahaa. Gila hepi hahaha.




Yg atas tu nama kedai tu. Tu dia punya ais kacang. Memang mcm salji. Halusss sgt. Simple je xde banyak bahan tp best  sgt. Mula2 makan aku order 1 pastu tambah lg satu hahhaa. Sedap habaq hang. Otw balik  Trg pon singgah lagi hahaha.

Korang yg duk Aloq Setaq best la wei hari2 blh makan hahaha. Sape2 yg p Kedah try la memang best.

Terbaikkk  😊👍

Wednesday, August 13, 2014

Jjcm Kedah - Nasi Kandar Line Clear

Sambungan kisah Jjcm Kedah. Alang2 p Kedah kami plan ke Penang terus. Kebetulan anak sedara Pb kerja kat Penang so kita p jalan2 Penang.

Dari Aloq Setaq tu dlm sejam je rupanya. Aku ingat makan 2-3 jam jg rupanya xde la jauh mana. Gerak pagi dr hotel. Plan nk sarapan dlu tp tgk jam dah 10 lebih dekat 11 dah baik lunch terus.

Sebenanrnya niat utama aku nk makan nasi kandar line clear. Hahha ni terpengaruh dgn syarilkadir ni hahhaa. Aku sebenanrnya tak brp suka makanan mamak tp aku suka giler kari.

Pusing punya pusing putaq pubya putaq sampailah kat celah2 bangunan tu. Nasib baik smpai org tak ramai sgt dan nasib baik dia ada sedia tempat parking. Tengah2 bandar kau mana nk celah parking.



Kesimpulannya sedap terbaik hahah. Mungkin perut tengah lapar kut. Harga pon berpatutan. Siap makan je berderu2 yg sampai. Sib baik sampai awal.

Ok nanti smbung next plak  makanan seterusnya.

Tuesday, August 12, 2014

Jjcm Kedah

Alkisah. Kisahnya sebelum ramadhan aritu iaitu pertengahan bulan Jun ada Program peningkatan kerjaya antara pegawai tadbir 4 negeri- Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor. Senang citer dalam program tu sebenarnya banyak lawan sukan la. Lama tak lama seminggu jugak berkampung di Aloq Setaq hahaha. Dan macam biasa mmg boleh bawak family.


Ni masa kat Besut. Aku drive dlu. Sejam kemudian bertukar hahaha aku ngantuks.


Pemandangan dr hotel. Aku taknperasan sebenarnya kat bangunan tu ada bendera. Bila ambik gambar baru perasan.


Pb x main suka dia main tembak2 hahaha. Pastu dia join persembahan so acara menembak tu dekat2 nak last jadi awal2 tu kami banyak berjalan jjcm le.

Nexr entry nanti aku update tempat2 makan. Kali ni nak tunjuk pemandangan sawah padi. Mai Kedah x sah x ambik gambaq dekat sawah padi sampaikan kami kena hon sebab duk tepi sawah tengahri terik hahaha. Org Kedah tak buat lagu tu kut hahaha.





Sawah padi di kaki Gunung Jerai. Tak puas mata memandang.

Next update aku nk tunjuk tampat makan. Serius best sangat mai Kedah ni. Baiiii.


Monday, August 11, 2014

Alumni 2014

Ini cerita sebelum puasa. Sambungan kisah selepas Pesta Buku Antarabangsa KL 2014. Timing aku nk p PBAKL tu sebenarnya kena dgn tarikh alumni plak esok nya. So kira xde lah semata2 p KL utk p pesta buku saja. Sabtu esoknya aku join alumni Upmt/Kustem/Umy kat Putrjaya.

Mula2 segan jugak nk g tp memandangkan yg jaga alumni ni kawan baik aku sendiri merangkap ex officemate cum junior aku so xpelah alang2  p kl join sekali lah. Dan opkos pb join skali la.




Dapat cabutan bertuah. Diha kata mcm ambik skroll konvo hahaha


Bersama Dr. Marinah dan Dr. Anuar.. Dr. Marinah ni ngajar Kimia satu sem je tp sbb selalu p jumpa dia plus dia pon sporting giler jd dia cam lg aku. Dr anuar tu plak dr aku diploma sampai degree memang subjek dia mesti ada ada dalam jam kredit. 





Yg datang tu aku alumni paling tua hahhaa 1998-2000 kemudian sambung degree sampai 2003. Hahaha ok bai.

Apasala x reti nak wat ending ni. Semenjak 2 menjak x update terus xde idea hahahaha

Sunday, August 10, 2014

Selamat Hari Raya!

Assalamualaikum.

Lama giler tak update. Belum terlambat rasanya aku nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri buat teman2 blogger dan readers yg selalu baca blog nih. Huhhhuhu #bajetbanyakorgbacablogdialetewww.

Gambar raya tahun ni

Dulu dan kini. Susunan bawah hampir sama kut. Trend sekarang ambik gambar camni hahaha


Gambar raya dgn cik dan bat. Mertua ku yg tersayang


Tradisi setiap 2 tahun sekali mesti beraya dgn suhana dan family. Suhana kawan blogger ku kenal sejak 6 tahun dulu rasanya. Tahun ni beliau membalas kunjungan ke rumah mertuaku. Kami sama2 kawen dgn org Dungun hahahaha.


Mak buyung in da house yo!

Raya rahun ni giliran rumah suami. Aku xde masalah beraya kat mana. Dah tua2 ni kemeriahan tu tak terasa sangat berbanding zaman budak2 cuma yg seronok masa bbrp hari sebelum raya.

Ok bai