Friday, September 20, 2013

Ros jepun

Aku tanam bunga ni sebab terpengaruh dengan  blog Semua Menjadi. Hahahaha comel-comel la bunga ros jepun dia. Lagipun pokok ni senang nak tanam dan senang jaga hihihi. Nak yg senang je ek hahaha








Bunga tak banyak sbb banyak yg baru dicucuk dalam tanah. Bila ek nk pi shopping bunga nih hahaha

Thursday, September 19, 2013

Koleksi tempahan jahitan manik dan lace

Ini adalah antara tempahan jahitan manik dan lace masa bulan puasa aritu. Tak sempat nak blog kan. Just masuk fb je.



Ini baju nikah. Nak jahit lace dgn tabur pearl seminima yg mungkin. Less is more katanya :)



 Yg dua helai kat atas ni baju sepupu saya. Lace and pearl crumble


Inipon baju sepupu saya juga tpi saya hanya jahitkan border manik tu kat pinggang


Black and red lace pearl crumble



Highlight lace di lengan




White pink lace crumble

Olive green lace crumble



Manik serong di lengan baju



S crumble with  flower. baju khadeeja anak jiran sebelah. Amboi raya sakan no hahaha

Ok tu je kut yg jumpa setakat ni hahahaa. Ok sekarang dh start memanik tapi kena selang seli dgn mengait jugak. Untuk tempahan mabnik dan mengait boleh pm di FB. TQ :)

Tuesday, September 17, 2013

Durian crepe

Musim durian kali ni 2 kali aku buat durian crepe. Buat utk makan je lagipun sebab dapat durian free hihihi. Dan lebih bersemangat sebab dah ada kuali leper utk buat crepe tuuuuuu. Beli kat langkawi arituuuuu. Nak jugak bagitau tuuu hahahaha.

Untuk bancuhan nya aku beli campuran tepung yg dah siap campur kat kedai Mee Soya kat Jalan Tok Lam tu. Sape org ktrg yg slalu buat kuih muih ni mesti tau kedai tu punya. Satu peket RM4 berat 500g. Utk 500 g tu kena tambah telur 10 biji, susu 1.25 liter. Pastu aku letak pewarna kuning telur setitik dua. Kalu tak letak pon dah ok tapi nak kaler yg lebih terang skit hihiihi.


Yg mula-mula ni aku buat 250 g je dapat  lah dlm 30 biji ++. Yg ++ tu x jd hahaha sbb terkoyak dan x masak. Ni buat utk kenduri raya surau kat taman ni. Sekelip mata laku. hahaha yelah krim campur durian mmg sedap. 



Dapat lah dalam 2 tuppeware.

Yg bawah ni masa buat kat umah mak. Tu adayg terkoyak hahaha. Petua nak dapatkan kulit nipis senang je, jgn bancuh pekat. Cair skit xpe senang nak dapat kulit nipis. Kalu xnak koyak biarkan crepe masak sampai bhg tepi yg paling nipis tu tertanggal dr kuali, tapi api pelan la kang hangit plak. Kalu kulit koyak tu maknanya crepe tu x masak lagi. Hahaha ni pengalaman aku buat lah. Orang lain aku xtaulah. Lain org lain caranya ye dok? hehehe

Aku tak pandai sgt nak lipat kasi nmpk comel dan menyelerakan tu. Camne ntah nk lipat kasi kemas kat bawah lipatan tu ? Sebab tu aku xnak jual sbb tak pandai lipat. Lipat baju boleh lah hahahahha. Ok tak lawak.



Aku sebenarnya tak lah suka sgt durian crepe nih. Makan le seketul dua ok lah tak lah craving. Buat ni pon sbb ramai yg nak makan.  Paling best kalu kita masak sesuatu dan makanan tu habis hihihi.

Tepung ada lg skit nih tapi durian plak takdok hahaha kena tunggu durian lagi lah. 

Thursday, September 5, 2013

Update

Waaaa lama nya x update. Last update psl buah laici. Kalu ku tanam biji laici tu mau dh jadi pokok dah hahahaa. Alkisahnya hari tu photobucket kata limit dh nak penuh tp tak penuh lagi so tetiba gambar kat blog ilang. Adesss... aku tak tau plak photobucket pun ada limit ingat free je. Takpelah takyah stress kita tukar dotcom nanti hahaha. sekarang ni dalam proses nak menukar dotcom ni tp aku tak berani lah nak mintak orang buatkan.

Sementara nak mengaktifkan balik otak mencari idea apakata layan  gambar yang ada.. ni semua gambar sebelum raya dan pada hari raya hihihiii.. siaaaaann aku..














Malas nk tulis caption boleh x hehehe.. xyahnakbajetorgbacasangatlaaa