Sunday, May 19, 2013

Nasi goreng sedap dan mudah

Ni resepi nasi goreng yg paling mudah dan sedap. Kalu yg tak pandai buat nasi goreng pon confirm jadi. Resepi ni ambik kat blog Kak LemonGrass kalu taksilap. Aku pun taktau mudah benor nak buat.



Bahan-bahan :-

Cili besar
Bawang merah
Belacan (kalu suka)
Ikan bilis (kalu suka)
Telur
Garam dan gula secukup rasa
Nasi
Kacang pjg

Cara-cara:- 

Cili besar, bawang merah, belacan dan ikan bilis tumbuk. Tak lumat sgt pun xpe.


Tumis bahan tumbuk sampai masak skit.


Masukkan nasi, gaul rata, masukkan kacang panjang. Perasakan dgn garam dan gula secukup rasa. Ok ada org tak suka masuk gula tau x kira la nasi goreng ke sup ke apa. Tapi bagi aku gula tu kena buh juga skit sbb combination gula dan garam tu boleh jadi bhn perasa ajinomoto. aku masak singgang pon buh gula hihiii


Ketepikan nasi goreng tu. Pecah telur , kacau dan  tuang kat tepi kuali tu. Kemudian hancurkan telur tu. Pastu gaul dgn nasi goreng. Dah pun siap.


Ok dah boleh makan. Untuk buat nasi goreng aku guna kuali hitam yg berkilat tu. Memang syok lah hahaha beli kat giant  saiz besar skit senang la nak kacau ganas-ganas skit nasi tak terkeluar hahahaha.


Ni la rupanya kuali kesayangan ku. Aku sayang kuali ni dari kuali Tefal hahahaha.

Selamat makan :)

8 comments:

  1. Assalamualaikum..nmpk sdp n mudah..sbb xguna ajinamoto.sy stuju.bg yg xmkn msg cm sy.gula adalh sgt penting utk mgimbngkn rsa.trima ksh sudi share resepi nie.

    ReplyDelete
  2. huiyoo nampak sedap...sy baru nak belajar masak :P
    tq bg resipi simple cmni..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. kdg2 letak kdg2 x letak. tp biasanya mmg x letak pun

      Delete
  4. Kuali tu ssh tak nak bersihkan?x melekat2 ke?brand apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah lah xtau brand apa. Senang nk bersihkan dan x melekat sgt rp xdelah non stick mcm kuali non stick tu. Tebal pun tebal

      Delete
    2. Kuali tu sy beli kat giant je hehehe

      Delete

tima kaceh sudi komen, i love u olls!