Tuesday, February 12, 2013

Trip ke Singapura bersama PSPT

Alkisahnya trip selama 4h3m ni dengan membawa rombongan Persatuan Spinal Pantai Timur yang terdiri dari 11 orang OKU dan jugak para pengiring serta beberapa orang doktor ortopedik. Mereka semua naik bas 2 tingkat dan kami naik serena serta sebijik lagi van untuk membawa kerusi roda.Tujuan lawatan ni adalah untu melawat tempat-tempat yang ada kemudahan OKU ni disamping mendapatkan maklumat.

Day 1

Bertolak agak lewat dari jangkaan iaitu dalam pukul 10 am dan tiba di Singapura pukul 3 am. Banyak perkara di luar jangkaan yang berlaku sebab tu lambat sampai tapi takpe, boleh dijadikan pengajaran. Bermalam di Hotel Furuma Riverview. Hotel nya 3 bintang je tapi macam 5 bintang kat Malaysia. Lawa beb siap ada bathrobe lagi. Kat Malaysia hanya 5 bintang je yang sedia bathrobe kalu yg penah aku stay lah.

Bertolak ke Hospital Tan Tock Seng untuk melawat dan melihat teknologi mereka.


Singgah makan di Restoren Singgah Selalu. Makananya sedap tapi sudah lewat malam jadi selera pun dah tumpul. Tapi next time boleh pegi lagi.


Mata bengkak, eyebag semua ada. Tido x sampai 2 jam huhuhu.


Sarapan berhampiran Masji Sultan. Aku makan mi rebus, jemput-jemput, PB makan soto Singapore.




Makan di Mustafa. Solat di Masjid di Jalan Serangoon.

Day 2

Bermalam di New York Hotel, JB. Tapi akan ulang alik ke Singapura untuk sesi lawatan seterusnya iaitu ke Society for the Physically Disabled (SPD) Ability Centre. Tempat ni adalah satu NGO yg menguruskan serta memberi tunjuk ajar kepada OKU untuk meneruskan hidup seperti org normal. Tapi gambar takleh ambik atas sebab-sebab privacy untuk OKU ni.




Ala gambar tak ikut susunan. Belasah je lah ye hahahaha





Pakcik ni obses sikit dgn nama tu hahahahaha maklumle sama dgn wife dia hahahaha


Hari last singgah ayer hitam pekena cendol dgn putu bambu special. Bessstttt tapi manis hahaha. Ok rasa nk makan putu plak nih.

Itu je lah takde part 2 dah. aku combine semua. Hahaha.

Ok berita terbaru tahniah buat adik ku di Johor yg baru menimang cahaya mata pertama :)

2 comments:

  1. marina, mata ko ok lagi , mata PB serius mcm dah tertutup tak nampak apa, siannyaaaa, hahaha, mmg cemtu kalau jalan2 jauh, kalau bole tido pun tak nyenyak sebab tempat baru kan,, btw, oren belakang ko tu tak boleh petik ke wei? itu plastic ke betul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaaha mata dia mmg gtu hahahaha. oren betul la wei. aku teringin nak petik tp kan kata kuaq ajaq plak kan. mai tmpat org buat hal main petik2 hahaha

      Delete