Saturday, March 31, 2012

Fantastic Friday, Sexy Saturday




Wednesday, March 28, 2012

Oh indah nye :)

Hi frens,

Do visit my fren's new blog. Hehehhee sebenarnya ni cik kak monas punya. Hehehehehe jgn marah ye ween..




Tuesday, March 27, 2012

Doily

Haaa lama tak tepek pasal projek kait mengakait makcik-makcik hahahaa.

Tadi baru siap sekeping doily.


Tak tau nak buat alas apa ni..hmmmmmm..Cite selanjutnye boleh klik kat crochetblog ku ini .

Monday, March 26, 2012

Garden update

Garden lah sangat kan, ekekekeke.

Hati ni melonjak-lonjak excited nak tanam sayur. Tak kisah lah sayur apa pun. Benih pun dah beli lama huhuhu. Aku beli pak choi dgn kangkung je. Nak test dulu pastu benih bunga 3 jenis. Rose jepun, bunga kekwa tp versi bulat mcm bunga taik ayam pastu satu lagi daisi kut.

Mula-mula kena beli container dulu. Kebetulan 2 minggu lepas pi kenduri terus singgah kat nursery. Aku beli 2 bijik yg saiz besar. Harga RM18/pcs. Geram tengok pokok bunga ros tapi masa tu PB tak dpt gaji lagi hewhewhew. Simpan dlm hati nak beli nanti.


Tanah pun aku beli 10 inggit. 3 plastik 5 inggit. Cantik tanah dia. Aku campur dengan baja skit pas letak dlm container tu. Pastu tanam le..


 Ni anak-anak pak choy. Bagus. 2 hari dah bercambah.

Ni kangkung. Benih dia ada lah dalam 10 biji tapi 2 je yg bercambah. Eh 3, pagi tadi aku tengok baru kuar lagi satu.

 Ni tanam rose jepun dgn apa ntah lupa dah. Ni baru tanam, harap-harap hidup le.


Ni plak teng teng teng. Alkisahnya masa tengah cabut rumput ari tu aku ternampak pokok ni. Pucuk macam kelapa tapi tak mungkin lah. Pastu letak la batu bata keliling. Bila apak aku mai, aku tanya lah dia kata pokok salak. Haaaaaa! baru ingat! Ari tu memang ada makan buah salak beli kat KB pastu biji main campak-campak je. Tak sangka plak tumbuh. Tapi ni kena tunggu besar baru tau jantan betina pokok ni. Kalu jantan kena cari pokok betina ambik bunga dia pastu letak bunga betina kat bunga jantan baru boleh nak berbuah.


Anak-anak bunga taik ayam dah tumbuh. Pokok ati-ati tu semai dulu nanti dah banyak alih tepi pagar. Yg bunga kuning tu taktau la pokok apa tapi mudah hidup.

Siram jgn tak siram.

Sunday, March 25, 2012

Irma Hasmie bertunang, cantiknye bajuuuuuu..

Suwitnye baju Irma nih.. Pas ni for sure ramai yg akan ikut pesen ni..ekekekeke

Pic credit to syokkahwin.com.



Pics credit to Oh Bulan

Friday, March 23, 2012

Shopping di Pasar Nelayan

Pasar Nelayan ni kat Pulau Kambing, dekat jeti pendaratan ikan la. So kat bahagian depan tu dibuat macam pasar tapi harga murah dari harga beli kat pasar biasa la sebab betul-betul baru angkat dari kapal. Peniaga-peniaga pun beli kat sini.

Dah lama nak gi sebenarnya, pukul 7.30 tadi kitorang gi. Ramai gileeerrr orang. Sebab hari Jumaat dan baru dapat gaji ekekekee.


Banyak rupanya. Aku pun baru tau macam ni rupanya. Murah sudah semestinya. Aku nak cari ikan, sotong dan udang. Round punya udang tak banyak yg besar. Ada yg kecik-kecik RM5/kg. Last-last jumpa tapi harga mcm tak murah mana pun. Agaknya udang memang mahal kut. Huhuhuhu beli sekilo RM21, saiz paling besar.  Mungkin lewat jugak udang dah habis, kena awal sebelum kul 7 patutnya aku datang.




Round lagi cari ikan kembung dgn sotong. Beli sotong 1 kg RM14 dapat 10 ekor. Ikan kembung sekilo RM8. Ikan selayang RM4 je sekilo tapi aku tak beli la pasal dah beli setengan kilo kat pasar malam 2 hari lepas. Kat pasar malam RM4 baru setengah kilo huhuhu. 

Balik rumah siang ikan, basuh bersih-bersih.

 Hasil rembatan yang bernilai RM43. Murah la kut.


Siap-siap untuk disimpan dalam freezer. Ni stok untuk 1 minggu lebih ni, melainkan masak hari-hari seminggu dah habis. Lama-lama sangat tak best jugak kan.

Selamat memasak!

Thursday, March 22, 2012

Kenangan SPM

Wahhh adik-adik SPM dah dapt result ye. Tahun ni tak ada dikalangan ahli keluarga aku yg ambik SPM. Tahun depan adik aku dgn anak sedara belah PB.

Duk baca kisah adik-adik dengan result ni aku teringat kenangan 14 tahun yang lalu masa menunggu keputusan SPM. Aku ambik 10 subjek. Aku bukan kelas sains tapi kelas Arab dr form 1-form 5. Waah masa tu cair la cakap arab #pentipusangat. Fasih tu tak lah tapi boleh la sembang-sembang, nak buat karangan semua. Nak dijadikan cerita masa hari periksa Bahasa Arab, boleh plak soalan bocor, terpaksa kami satu kelas kena kuarantin. Ustazah yang ajar BA siap bawak makanan utk kitorang. Aku ingat lagi dia bawak sate. Nak gi surau pun kami di escort #feelingartis.

Masa tengok soalan, alamak habis semua soalan spot. Last2  bantai je buat. Semua subjek agama aku rasa jem. Aduh kenapa lah. End up aku dapat C5 utk BA, C6 utk Syariah Islamiah dan C7 utk AlQuran & Sunnah. Biasa semua subjek tu aku selalu dapat A2 atau C3. Memang frust giler hahahaha #frustpungelak.

Menariknya result SPM aku semua gred ada kecuali A1 dan F9 hahahahahahaa. Semua ada tapi masih pangkat 1 cuma cukup-cukup makan. Huhuhu akubukanpelajarcemerlang. Cuma utk subjek BI aku sorang je dapat A2 dlm kelas dan 2 org dalam sekolah tu yg dapat A2. A1 takde. Kawan2 aku yg biasa dapat A2 masa ujian jatuh merudum dapat P7. Ramai sangat yg macam tu. Matematik pun aku dapat A2 tp BM C4. Camne tu? hahaha.

Ok habis SPM aku rilek2 kat umah, pastu aku keja kat kantin Sek. Keb. Tok Jiring. Dulu aku pun sekolah rendah kat situ. Pengalaman pertama aku bekerja. Aku kena basuh pinggan, mop lantai, menjual makanan sudah semestinya, buat kuih, buah air lada (sos keropok), menggoreng dan banyak lagi lah. Yang aku suka kantin ni bersih sangat, aku ingta kantin kotor tapi sangkaan ku meleset. Hari-hari kena mop, penat toksah cite la tapi aku suka. Dan tuan kantin tu pun banyak ajar aku cara-cara buat kuih. Yg aku sempat belajar ialah buat donat dan popia. Popia tu kulit buat sendiri tau bukan beli.

Aku dibayar RM10/hari dan keja 5 kali seminggu je. Jumaat Sabtu tak sekolah kan. Setiap Khamis kami akan dibayar gaji. Gaji plak dibayar dengan duit syiling yg letak dalam plastik aiskrim tu. Hahahaha sudahnya pegi tukar kat kedai runcit lah hahahahaha.

Aku ingat aku selalu peratikan sorang budak ni darjah 3 kalu tak silap. Nama tak ingat. Budak ni comel tapi selekeh skit. Baju kedut mcm tak iron. Muka dia jenis muka sedih. Aku tak tau kenapa aku tertarik dengan budak ni, kesian pun ada. Dia kata dia duk dgn nenek. Mak ayah sibuk keja. Aku penah bagi keropok free kat dia sebab kesian hahahahahahaaa.

Aku keja dlm 3 bulan pastu dapat result aku tak berenti lagi tapi tunggu tawaran. Akhirnya aku dapat 2 tawaran. Satu Diploma Perakaunan di KUSZA(sekarang Unisza), dan satu lagi Diploma Perikanan di UPMT (sekarang UMT). Akhirnya aku pilih Diploma Perikanan sebab aku tak suka akaun hahahahahaa. Lagipun a ku tak ambik pun subjek akaun masa SPM. 2 tahun diploma pastu sambung lagi degree 3 tahun. Kenangan yg sangat indah waktu belajar, zaman remaja ku. Rasa mau coretkan jugak pengalam zaman belajar tapi next entry la. Aku nak pegi jemur kain jap #dahtengaharibarunakjemurkain.

Ok kepada adik-adik yg result tak berapa mengancam tu jgn risau, result cemerlang tak menjanjikan kejayaan anda di masa depan. Result aku tak cemerlang pun tapi berjaya jugak #tangandibahumatakeatas.

Solat dan hati

I'm sharing this from Wanitabertudunghijau.

Orang yang tidak solat :-


Subuh - Dijauhkan cahaya muka yang bersinar

Zohor - Tidak diberikan berkah dalam rezekinya

Asar - Dijauhkan dari kesihatan / kekuatan

Magrib - Tidak diberikan santunan oleh anak-anaknya

Isyak - Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya


Hendaklah kita meninggalkan 4 perkara yang boleh merosakkan hati kita :-


1- Jauhkan berdebat dan bertengkar kerana apabila kita menang kita, kita jadi sombong, kalau kita kalah kita akan berdendam atau hasad,

2- Mencari pujian atau sanjungan kerana jika kita tidak mendapatnya kita akan menjatuhkan orang yg mendapat sanjungan itu jatuh atau mencelanya.

3- Bergaul dengan orang-orang yg selalu mencari keaiban orang lain nanti dia akan melihat keaibanmu kemudian membukanya kpd orang lain

4- Janganlah kamu terlalu menghimpunkan harta sehingga meninggalkan ibadat kpd Allah, kerana yg kamu dapati itu tdk membawa keberkatan dalam hidupmu.


Peringatan untuk diriku yg mudah lupa.

Monday, March 19, 2012

Kita hanya merancang, Allah jua yang menentukan..

Segala usaha yg dilakukan hendaklah disertakan dengan doa dan berserah kepadaNya. Tapi perancangan Allah mengatasi segala-galanya. Kita hanya mampu merancang namun kuasa Allah jua yang menetukan segala-galanya.

Ya Allah Ya Tuhanku, Kau permudahkan lah segala urusan kami dan lancarkan segala usaha dan perancangan kami. Amin.

Thursday, March 15, 2012

Crochet encyclopedia

Minggu lepas pi JB, minggu ni mai KL plak. Kalu minggu lepas PB jadi urusetia kursus, kali ni dia jadi peserta kursus pementoran pegawai tadbir. Macam budak sekolah pun adamentormenti ni hewhewhew..asa g JB minggu lepas kitorang round MPH, POPULAR dan HARRIS, cadangnya nak survey buku  pasal crochet tapi sedih sangat takdok puuuuun. Sebenarnya aku ralat psl tak beli masa pesta buku kat K.Trg itu ari.

Semalam PB abis kursus pukul 4.30 pm, so kitorang pi KLCC, mulanya taktau nak pi mana kan, nak shopping wallet kempis hahaha sedeh sgt kan. Sogo sebelah hotel je tp boring ah skit skit sogo, skit skit sogo. So naik lrt berdesup p KLCC. Situ ada Kinokuniya kan huhuhuhu.  Sampai je kedai tu cari label craft and hobbies. Nak mencarik  ni pun satu hal, kemain payah nak jumpa. Akhirnya jumpa laaaaaaaa. Sukaaaaaaaaa sangat psl banyak gileerrrrr buku pasal crochet. Tak tau nak ambik yg mana satu tp yg pastinya kena cek purse dulu hahahahahaha. Buku crochet ni mahal nak mam. yelah semua buku ni import punya.


Pilih punya pilih punya pilih.

Sunday, March 11, 2012

Yang enak-enak :)

Alhamdulillah selamat tiba di rumahku syurgaku pada pukul 6.30 ptg hari Jumaat. Bertolak dr Kg. Kastam pukul 8.40 pagi. Best juga p JB ni hehehe. Ni kali ke 3 gi JB setelah sekian lama.

Tujuan utamanya sebab PB jadi urusetia kursus dan juga penceramah. Jadi masa tu tak de lah terhad sangat. Boleh le nak mengulor hahahahaaaa. Sebenarnya yg aku suka JB ni sebab nak try mi rebus. Ye aku tak pernah makan mi rebus lain selain  mi rebus trg. Mi rebus trg kalu sape penah makan mmg tak sama la dgn mi rebus tempat lain, dia lbh kurang mi sup gitu.

Yg ni memang wajib kalu jumpa hahahaha. Jgn mare, aku rasa nak buka satu outlet TF la hahhhaaha (kalu ada duit setengah juta la :p)

Ni masa kat Taman U. Gi jumpa anak buah PB hantar kopok keping hahahahaa. Kali kedua kat Jusco Tebrau City makan dgn pengantin baru.

Tak lupa selain makan2 nak juga tgk JPO yg org duk heboh kan. Best sangat keww, hebat keeww, mahal keww. Oh mahal sudah semestinya hahahaha.


Merasa ko duk depan butik Coach. Huhuhu masuk juga nak tengok le kan. Aku kurang suka Coach ni psl banyak sgt yg immitation. Huhuhuhu kata la tak mampuuuuuu..hahahhaa. Tapi memang mahal giler ah, sebijik purse bodoh pun rm600 dah. Adoyaiii mahal nak mam.



Cubaan cubaan hahaha. Masa gi JPO tu tak sesak la sbb hari keja kan. Tapi Singaporeans banyak kut. Kita cuci mata je la kan, nak beli tak mampuuuuu hahahahahaha.

Lepas checkout hotel kitorang tak balik terus. Lepak Kg Kastam dulu esok pagi baru balik. Pas kuar hotel nak makan la plak. PB dah makan kat hotel tp dia tak ajak aku pun. Masa lalu lalu nak cari makan tu ternampak lah sigboard kedai Mi Rebus kat Stulang Laut. Huhuu terus ajak PB masuk kedai  tu.

 Oooo gini rupanya mi rebus dia ek. Tak rasa lagi  ni huhuu.


Haaaa kalu dah licin macam ni confirm sedap lah kan. Tapi tak tau lah kut ada yg lagi sedap sebab ni 1st time makan. Tapi memang sedap lah hahahaha rasa mcm mi jawa pun ada jugak.



Oh terselit gambo ni. Ni sehari sebelum checkout, kantoi pakai baju sama hahahahaa. Nak makan kat hotel tapi PB kata tak sedap so terus dia ajak makan Domino. Ye lah ganu takdok domino ni. Aku sememangnya penggemar Domino huhuhuhu.

Petang pas checkout tu kitorang dan pengantin baru gi Jusco Tebrau City. Tujuan utama nak gi MPH, Popular dan kedai buku yg sewaktu dengannya. hajat dihati nak cari bukku psl crochet tp takdok leee. Frust punya pasal beli buku lain hahahahaa.


Terjumpa Kristal Berdarah dan Jerat ni. Kristal berdarah tu dah lama nak beli sebenarnya. Menambahkan lagi koleksi novel thriller ku. MAID tu pun dah lama aim. Terjemahan tu sebenarnya senang nak buh dalam beg bawak ke mana-mana kan. Kita sentiasa berusaha utk menjadi yg lebih baik. Sebenarnya nak cari Mushaf untuk Muslimah tapi aku tak jmpa lagi kat Msia. Yg tau kat Singapore and Indon ada.


Balik dr Tebrau City pengantin baru ajak makan roti nan atau org ganu panggil roti tempayang! Kedai ni kat Pandan Uptown. 



Aku order ikut cadangan pengantin baru. Roti nan cheese, kimah dan kebab. Huhuhu rotinye gebusssss yg amat. Kimah tu tu kuah cicah dia sebenarnya. Ada daging cincang. Pastu kebab tu daging cincang yg digoreng kut campur dgn rempah skit pastu cili api. Best sgt. aku tak habis makan roti tu sebenarnya sbb besar. Kedai ni paling bersih antara kedai2 lain yg aku nmpak. Tuan nya org pakistan patut makan rasa mcm duk pakistan je hahahahaa.

Esok pagi pas sarapan terus mulakan perjalan balik. Huuuuuu penat juga tapi ok lah sebab jalan ok kan. Kitorang lalu kut Mersing. Aku drive dlm 2 jam je selebihnya PB lah hahahaa.

Minggu ni Selasa insyaallah pegi KL plak, PB ada program apa ntah. Kita follow je.

Tuesday, March 6, 2012

Hello Johor Baharu :-)

jalan2 makan angin sambil keja.. tunggu next entry okeh ~huhuhu perasan nyeew sapew mau baca blog dieww tewwwww


Saturday, March 3, 2012

Jumaat yang enak








Alhamdulillah...

Thursday, March 1, 2012

Majlis Santapan bersama DYMM Sultan & Sultanah

Ni malam tadi punya majlis. Persiapan nya dah lama. PB kena join persembahan. Silat and dikir barat. Hari-hari latihan, balik umah asyik duk iyah iyah berlatih silat depan aku. Hahaha nk tergolek suka pun ada hehehehe.

Pegawai yg buat persembahan kena gi awal sblm maghrib  utk siap2 kat sana. Jadi isteri-isteri kena pandai-pandai gi sendiri lah. Nasib baik rumah aku dgn rumah Salwa tak jauh, so hantar PB gi umah Salwa, dia gi dgn Azhar suami Salwa. Pas maghrib aku dan Salwa baru bertolak pastu ambik sorang lagi wife TCS baru, Samsinar kat kuarters Jln Kamaruddin.

Aku ni duk mikir jugak nak pakai baju mana ye, ambe ni takdok sangat baju glamer-glamer ni. Baju kain cotton banyak lah, takkkan gua nak pakai baju cotton g dinner plak adoyaiii! Ni 1st time aku gi majlis dgn Sultan ni. 2 tahun lepas aku tak pegi pasal masa tu takdok geng huhuhuhu.

Sampai je kat dewan SUK kitorang cari meja siap. PB dah bagitau isteri2 TCS yg buat persembahan duk kat meja mana so terus gi cari meja. Dan seperti biasa memang aku dgn Salwa duk sebelah menyebelah sebab nama suami2 kami kalu dalam senarai memang sebelah menyebelah.

 meja santapan tuanku atas sana, kitorang pacal yg hina duk bawah.

 The wives. Samsinar, Kak Nor and Nurul.

Aku dan Salwa, Cantik lah Salwa ni, nama secantik tuannye. Aku sempat mekap mata dia wat simple smokey hehehehe


Simple soft smokey utk Wa, xdan nk buat lebih2 psl duk kejar masa. Huhuhu, best sgt mekap Wa nih, kulit cantik, mata bundar huhuhuuhu. Cantik mcm bidadari. Mcm ko penah tgk bidadari kan, hahaha tp perumpamaan la sbb dia ni cantik sgt.

 Persembahan pertama ialah persembahan joget-joget dari Suktra.


Appetizer. Apa nama tak tau sbb xdok tulis. Yg bawah tu mcm pastry puff tu pastu udang celup tepung dgn pokok-pokok. Tak sedap mana pon weh. Ni 1st time aku makan org hidang satu2 mcm di hotel tau. Tetiba teringat Hell's Kitchen bila waiter mai hantar satu2 makanan ni hahahahaa. Merasa la ko makan mcm org kaya walhal nan hado hahahahaha. Al darats sekejap hahahahahaa.

Yg ditunggu-tunggu. Teng teng tenggggggg..

Persembahan silat oleh TCS hahahaha. Ko nampak tak PB ka tepi belah kanan tu hahahahaa.


Sementara menegok persembahan silat, joget  tu makanan seterusnya pon tiba.  Ni sup apa ni hahahaha. Series wei sekali lg aku teringat Hell's Kitchen. Ni sup apa ntah, aku rasa sesudu, boleh kut tp tak brp nk leh telan. Sekali nmpk tiram sekor kat dalam tu, huhu terus tak leh makan hahahhaa. Al jakun nye ko ni marina weiiii hahahahaha. Masalahnya bukan aku sorang, sebelah aku, depan, tepi pun tak leh makan hahahaha. Sian waiter tu hantar penat je tp tak luak pon. Hahahahaha nasib leeww.


 Tak yah susah-susah ko nak berebut kusi. Nama dah siap tag dah.

Ni yg paling ditunggu-tunggu. Akak ELLA in da houseeeee!!! weeee cantik la Ella ni.


Series wei, keciknye Ella ni. Harap kasut je tinggi nak mam. Tapi memang kecik comel je. Suara dia pun sedaaaap. Rambut dia lawa. Tetiba rasa nyesal sbb baru potong rambut hahahahaaha. Padan muka aku.


Sementara layan acik Ella nyanyi sampai lak main course. Main course katanya. Nampak sedap tapi memang sedap pun cuma x suam. Sejuk sikit. Aku rasa kalu suam tu mungkin lagi sedap. Banyak songeh ko ni marina. Ko bayang camne dia nak maintain panas makanan tu. Jawabnye menunggu le ko nak makan. Dada ayam ni garing kat luar pastu sos tu mcm campuran cheese dgn krim kut tp best la. Tapi tak habis makan juga psl lenguh tangan duk menghiris dgn pisau, maklumle pisau tumpul hahahahahahaa.


Acik Ella, nak saiiiiiinnnnnnn!


Dessert. Bekas tu white choc. Keras la wei, aku siap ketuk-ketuk tak pecah juga. Last2 makan buah je. Aku tak brp gemor dessert yg mcm ni. Aku suka agar-agar laici hahahaha.


Aku nak la ajak Wa bergambar gila-gila skit tapi si Wa ni pemalu sangat huhuhu. Jauh nye beza perangai aku dgn Wa, mcm langit dgn  bumi. Lemah lembut, very soft spoken.


 Di belakang tabir duk bersilat 2 orang pendekar.



TCS yg membuat persembahan. Silat, gamelan, tarian dan nyanyian. 3 gambar di atas credit to FB Azmidi.

Dah selesai majlis, Sultan dan Sultanah pon kuar. Sekali TCS ni kena mengadap plak. Isteri pon sekali la. Ahh sudah. Ketar lutut aku wei nak hulur tangan salam dgn Sultan dan Sultanah. 1st time aku tengok live ni dan 1st time nak salam ni. Sudah salam tu lutut aku bergegar hahahaha. Macam nak gi interview keja debornye. Si Salwa lagi lah sampai sejuk tangan. Siap isteri MB kata ' sampai sejuk tangan. Hahahaahaha.



Cantik nye dorang ni kan. Atas tu dgn Salwa, bawah dgn Analita. Dua2 ni dah beranak 1 tapi slim melim.

Selesai majlis balik. Ok bai.