Thursday, December 6, 2012

Resepi : Nasi minyak mekah

Nasi minyak mekah ni aku tak tau lah sama ke tak dengan nasi arab tapi hampir sama tapi berbeza jugak. Paham ke tak ni? 1st time makan masa gi umah mak Salwa kat Besut. Dia dah bagitau awal nasi ni tak makan dengan kuah. Aku dah cuak dah pasal aku memang makan nasi kena ada kuah hahhaa. Ok, nasi minyak mekah ni memang asal Mekah sebab arwah ayah Wa memang orang Mekah, kawen dgn mak Wa orang Thailand. No wonder la Wa cun melecun mcm orang arab sebab kacukan Arab+Thai. Mak dia pon comel :D

Tapi bila makan tu rasa sedap plak walaupun xde kuah. Aku siap bertambah hahahahahaha. Ok pastu minggu lepas Pb dgn Adzhar ada kursus kat Melaka, so aku berkampung kat umah Wa sebab teman dia lagipun dah sampai bulan. Risau jugak kut terbersalin ke. So plan dgn Wa nak buat nasi minyak mekah ni masa hari suami-suami kami balik.

Maka bermula lah misi hahahaha. Aku tak expect akan sedap macam mak Wa buat hehehe. Harap-harap aku masih ingat bahan nya hahhaaha.


Bahan A  (kisar kering)
Jintan manis
Ketumbar
Buah pelaga

Bahan B 
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
Bunga lawang
Tomato puree
Buah tomato (dipotong)
Minyam untuk menumis
Garam gula secukup rasa
Beras (basuh bersih)
Air
Bawang besar (dihiris bulat)
Ayam dipotong suka hati.
Salad

Bahan C (sambal)
Buah tomato (lebihkan buah tomato)
Cili besar (2 biji cukup)
Air perahan limau nipis
Garam gula secukup rasa
* semua bahan C di kisar sehingga lumat)

Bahan D (acar)
Timun ( dihiris utk buat acar mentah)
Cili besar (hiris halus)
bawang (hiris halus)
Cuka
Garam gula secukup rasa
Daun sup skit.
*gaul sekata semua bahan D.

Cara-cara :-
  1. Mesin kering Bahan A sehingga lumat. Panaskan minyak dalam periuk. Aku guna rice cooker, terus tumis dlm tu. Tumis bawang besar, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang sehingga naik bau.
  2. Masukkan bahan A yg telah dikisar. Tumis seketika, masukkan buah tomato dan tomato puree.
  3. Dah agak naik bau, masukkan ayam yg dipotong dan dibasuh bersih. Kalu agak kering tambah air skit. Tapi nanti air ayam akan turun. Gaul sehingga rempah sekata menyaluti ayam. 
  4. Agak-agak dah separuh masak masukkan beras dan air yg mencukupi. Jangan lupa garam dan gula secukup rasa.
  5. Tunggu sehingga rice cooker masak dgn sendiri nya hahahaha.
Ok ada 2 versi sebenanrnya. Masa aku makan dekat umah mama Wa resepi nya seperti di atas iaitu ayam di dalam nasi. Versi yg aku buat dgn Wa ayam tu dikeluarkan setelah separuh masak dalam rice cooker sebelum masukkan beras. Kemudian goreng ayam tu. Ni pun mak dia ajar jugak.


Aku tinggalkan 2 ketul ayam dalam tu. Ok dah siap lah ni. Makan bersama sambal tomato, acar mentah dan salad, itu je. Tiada kuah ye. Aku suka dua2 versi sebenanrnya. Kira berjaya jugak lah 1st attemp cuma kurang garam hahaha. Ok aku rasa nak buat lagi sekali hehehehe. Gambar complete dgn sambal dan ulam xdok plak lupa nak ambik. Aku harap resepi ni dah betul dah, kalu ada pembetulan nanti aku update.

Ok sebenanrnya aku tak reti nak agak brp banyak rempoah nak guna tu sebab mama wa dah bagi siap satu plastik kita just blend je. Ala korang agak2 lah ye. Kpd sape2 yg bertanyakan resepi tu sila lah cuba ye. Tak jadi aku tak tanggung hahaha ok gurau je. 


7 comments:

  1. Replies
    1. try lah boleh rasa org arab punya resepi hehehe

      Delete
  2. k.na...trjumpa blok ni ari ni..amboi..sempat lg dia.hihihi..tima kasih k.na sbb suka resepi mama ni..

    ReplyDelete