Sunday, December 9, 2012

Pancake a.k.a lempeng orang putih

Pagi Jumaat ari tu celik mata je teringat nak buat apa untuk sarapan pagi ni ye? Tetiba ada idea nak buat pancake. Pancake le sgt kan hahaha. Kalu lempeng melayu lain ni kira lempeng org putih lah kan hehehe.

Gugel punya gugel terpikat pada resepi Cik Mat Gebu yg guna self raising flour malangnya aku punya self raising flour dah expired. Bau pun semacam je. Kalu tak berbau mungkin aku guna lagi hakhakhak. Pastu jumpa resepi dari MyResepi.com. Lebih kurang je plus yg ni lagi senang. Guna tepung gandum pastu masukkan baking powder, jadi lah self raising flour hahaha sama je kekdahnya hahaha.


Yg hangit skit tu bukan apa aku ralit tengok buih tepung tu pecah hahahaha.


Makan dengan madu dan sos coklat. PB suka madu aku suka campur. Tapi kalu ada sambal bilis lagi best nih. Ok, resepinya spt kat bawah.


Bahan :-

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 biji telur
1 cawan susu segar
3 sudu besar gula
1 sudu besar minyak (aku guna minyak jagung)

Cara-cara :-

  1. Satukan tepung dan baking powder
  2. Asingkan kuning telur dan putih telur. Pukul putih telur hingga kembang dan putih. Dalam  bekas lain, campur kuning telur, gula dan susu. Kacau sebati.
  3. Masukkan minyak dan susu ke dalam no 1 tadi. Masukkan putih telur dan kacau secara kaup balik.
  4. Sedia utk dimasak atas non sticky pan dgn api sederhana.
Aku buat ni dapat dalam 6-7 keping. Kira utk 2 org makan je lah.

Sumber dari MyResepi.com.

2 comments:

  1. rajin and nampak menyelerakan.....PB pon surely makin cayam :)

    ReplyDelete
  2. kcau scr kaup balik ? apa tu ? cmne tu ?.

    ReplyDelete