Tuesday, August 7, 2012

Berbuka day 17

Minggu ni 'ter' rajin plak nak menerai resepi. Sebab bosan asyik mkn nasi putih jew. hew hew hew. Terasa nak makan nasi ayam tapi tak pernah buat dan tak tau pandai ke tak. Semalam kebetulan buat sup telur dan kentang dan itu adaah 1st time aku buat sup yg pakai rempah tumis. Paham tak paham tak? Sebelum ni kalu buat sup sayur cuma tumis bawang jeww hewhewhew. Rupanya senang je hahaha cuma banyak step je lah.

Back to the stori, lebihan sup masih ada dan tetiba rasa nak buat nasi ayam. Gugel punya gugel jumpa lah dua resepi iaitu Cik Mat Gebu dan ofkos Kak Ita Masam Manis. Jadi aku refer dua-dua lah hahaha pandai-pandai exjas la. Sape nak resepi mcm biasa sila terjah blog Cik Mat Gebu dan Kak Ita Masam Manis.

Utk buat sup dan ayam aku ikut Kak Ita, untuk nasi dan sambal aku ikut Cik Mat Gebu. Kalu tak jadik jugak taktau lah hahahaha. Kak Ita buat ayam madu hehe aku ikut perapan dia tapi aku bakar 30 minit, pastu aku goreng sekejap dalam 5 minit nak bagi garing dan isi ayam tidak kering sebab aku bakar dan goreng sekejap je.Kalu goreng isi jadik kering skit. Aku ni ada masalah tak yakin kalu goreng ayam ni sebab takut tak masak hahaha sudahnya ayam jadik garing segaring-garingnya. Masa panas best la tp masa sejuk gigi palsu pun boleh patah. Sebab tu kena pakai polident, hahahah tetiba masuk polident lak. Ok tak kelaka.

Pung pang pang akhirnya jadik lah my 1st ever nasi ayam madu.


Bulan puasa ni yg paling risau ialah takut tak rasa apa-apa tapi alhamdulillah aku pakai petua mak aku. Setakat ni masa berbuka rasa dulu alhamdulillah cukup rasa tak perlu tambah. Petua nya adalah masak kena ikut hati dan sesedap rasa. Aku nak citer pun tak reti hahahaha, sebenarnya kalu buh garam tu main buh je tp kena yakin lah dah cukup rasa dgn jmlah yg kita buh tu, satu lagi buh gula skit utk ganti pak aji. Aku mmg tak guna pak aji, so garam dan gula yg secukup rasa dah cukup dah.

Wahhh kuar segmen petua pulak dah kahkahkah. Boleh lawan Cik Ina nih hahahaha. #Ada sedikit bangkai disitu. hahahah tiru ayat cik ina. lariikkkkkkk hehehehehe.

1 comment:

  1. tahniahh dah masak nasi ayam hahah at last, bila dah jadi first time pasni mmg berani laa nak try yg lain wei

    ReplyDelete