Thursday, January 26, 2012

Kalu ada duit jangan simpan di bank, jom kita melabur.

Sepanjang 5 tahun keja ari tu aku masuk Koperasi Pemin. Bulan-bulan potong RM100. banyak kelebihan koperasi ni, yang bestnye dapat buat pinjaman RM3 ribu tanpa faedah. Aku sempat buat pinjaman 2 kali, dan yang kedua tu tak sempat habis, ada baki RM 1 ribu lagi.


So, bila dh kena retrench ni terpaksa lah berenti dari koperasi tu. Sebenarnya sayang nak berenti tapi kalu nak sambung boleh tapi kena keja lah sebab potongan hanya boleh dibuat melalui syarikat tempat kita keja. Takpelah nak buat camne kan.


Jadi akhir tahunh lepas dah hantar surat semua pastu aku punya caruman yang terkumpul ada dalam 5k tapi kena tolak baki hutang pinjaman dalm 1k lebih so total dapatlah 3k lebih. Aku sebenarnya bukan nak menunjuk tapi nak bagi cadangan kalu ada koperasi kat tempat korang keja masuk lah koperasi tu. Bagus tau. Last dividen koperasi tahun lepas aku sempat rasa. Diorang istihar dividen 10%. Tak ke banyak tu tapi sayang aku tak sempat nak bagitau duit dividen tu nak labur balik. Tapi diorang dh buat cek dah sebab aku tak bagitau awal-awal. 




Nak dijadikan citer, si Fiza yg sama kena retrench tu buat Public Mutual. Dah lama dia saiko aku suh masuk tapi hehehe tak masuk-masuk. So baru ni dapat duit pampasan aku join dgn dia, mula-mula nak buka akaun nak RM 1k. Pastu ni dah dapat duit koperasi ni aku masuk 3k dalam akaun Public Mutual so nanti bulan-bulan dia akan deduct. Aku mintak fiza deduct 100/bulan so kalu RM3k tu tahan lah sampai 2 tahun lebih. 


Jadi kawan-kawan, kalu ada duit tu melaburlah skit. Aku nak join dah lama tapi duit simpanan bukan banyak pon, harap duit ni le. Satu lagi ye, insurans jangan lupa ambik. Sangat berguna tau.


Pesanan utnuk masa depan ini dibawa oleh marinahunny.blogspot.com. Haahahahhaha.

5 comments:

  1. bagusnya...alangkah untungnya kalau tempat kerja saya ada benda benda macam ni tapi tak de pun..dulu masa saya kerja dengan big. co..saya potong insurans bila berenti derang pulang balik premium tu ..kalau ada koperasi lagi bagus kan..

    ReplyDelete
  2. pesanan yg amat bagus dari marinahunny.blogspot :-))

    ReplyDelete
  3. bagus, saranan yg baik, menyimpan itu perlu :-)

    ReplyDelete
  4. BW sini...nice blog...sy follow ye....

    ReplyDelete
  5. gud gud gud...saya pun menabung dengan koperasi :)

    ReplyDelete