Sunday, February 27, 2011

Tahniah buat bakal ibu :)

Sekarang musim org bersalin dan juga musim ibu2 mengandung.


Saya nak ucapkan tahniah buat baka2l ibu blogger yg dh mengandung.


Mula2 tahniah kpd dd dudu yg dah confirm pregnant. Tumpang gembira utk dd dan keri ;)


Juga kepada thezaila yg jugak pregnant baby sulung. Moga selamat semuanya.


Tak lupa kpd kak rose yg pregnant baby ke 4. Moga bertambah rezeki akak.


Dan yg paling saya kagum buat kak edrina yg sedang mengandungkan baby ke 6. Waaaah sungguh produktif akak! sgt jeles la..


Tahniah! Tahniah! dan Tahniah!


Bestnye ..


~nak sihat? nak kurus? klik sini ye :D

Friday, February 25, 2011

Pokok pisang, ubi kentang dan pokok pelam

Assalamualaikum uolss,


Selamat hari jumaat ;)


Lama tak jenguk pokok2. Heehehhe. Seali tengok waaaah dah ada hasil! 


Tipu je mana ada lagi. Kluar daun banyak ada le ;)


pokok pisang dh letak baja NPK Green, kuar daun banyak dah ;)





 cuba teka pokok apa ni uolls? Ni ubi kentang. Ari tu ada 3 biji yg tak sempat masak, sampai kuar tunas. Try le tanam. Last2 hidup! hahahaha ni dah kuar daun. Alhamdulillah sihat ;)




Ni plak pokok pelam. Saya tak tanak pun. Ari tu makan buah pelam pastu saje le campak biji dia tu. Mana tau kut2 hidup. Last2 tgk baru ni siap dh kuar daun. Tapi pokok ni tepi pagar sgt. Kena alih depan skit.


Harap2 kuar hasil ye ;)

Wednesday, February 23, 2011

Sale!

Air Asia sale la koranggg!!


Nak ke mana? 


Sarawak?


sabah? 


China?


Nak pegi jugak lah. Ada orang nak belanja. Yahuuuuuu!


Klik klik utk booking ~ Air Asia~


~Minum milo, main game pastu dapat RM40 ribu! wow! sape nak klik sini.

Tuesday, February 22, 2011

Join FaceBlog now!

weh korang! eh silap
Assalamualaikummmmm...


Eh nak bagtau ni. Sekarang ni ada pulak faceBlog uolls. Haku pun xtau apa benda ni tp dia blog bukan Facebook. Hahahaha tapi kiranya blog versi facebook la kut..hehehe mcm menariks. Nak join nak join!


Kalu nak join buleh klik FaceBlog






Jangan lupa join ChurpChurp juga ye ;)

Monday, February 21, 2011

Asyik makaaaaaaan je...bila nk diet ni..

Assalamualaikum uolls,

Entry makan2 lagiks. Tapi  ni bukan masak2 ye, makan2 je.

Pagi tadi ada discussion kat site Ajil, sblm tu breakfast nasi kerabu ayam goreng dulu kat kedai atas bukit. Sedap giler weh. Nak compare dgn nasi kerabu Norra sedap yg ni lagi psl dia x manis mcm Norra. tapi sini punya ayam goreng bukan ayam bakar.



Abis discussion dkt lunch hour. So p makan terus n decide makan kat 'goat island' uolls. lama tak makan nasi goreng ayam madu. Ari tu dia tutup sbb renovate.


 Tetap meletops mcm dulu :D


Semalam dating dgn pakcik botak kitorang makan kat Restoren Mira yg dekat Avon tu. Rindu nak makan rojak. Best!



Tadi kebetulan p teman fiza cari baju renang, ternampak lah penimbang. Pakat naik timbang. Saya punya berat aduuuus. Tak sanggup nak tengok. Ngeriii!!

Patut ramai yg tegur muka ku chubby skrg.. :(

MySpace

Saturday, February 19, 2011

Crochet

 Apa ada dalam kotak ni..?


..........
.......

...
..

.


 Ni benang2 utk acara kait mengait @ crochet.

Saya start buat crochet ni masa tingkatan 2. Masa tu bljr sendiri. tak tau dari mana tetiba rasa nak kait mengait. Sebelum kawen sempat juga buat 6 pcs chairback. Selepas kawen stop terus.

Alkisahnya baru-baru ni tangan rasa gatal je nak pegang jarum kait. Sebenarnya sebab boring kat rumah. Hari-hari activiti yg sama je. Malam xde buat apa asyik tengok tv je. Bosan sangat. So teringat balik psl crochet ni. Esok tu p cari jarum dan benang kait kat kedai.



Try buat dulu. nak tiru corak dlm kertas tu tak brp nampak sgt. Banyak rupanya cara2 buat crochet yg mcm2 pesen dlm youtube.

Ingat nak buat alas meja. Togel je meja xde alas. Harap2 berjaya le.

MySpace

Friday, February 18, 2011

Persiapan kahwin

Balik rumah mak baru ni terkejut tengok rumah macam kapal pecah. Rupanya ayah pasang siling baru. Rumah pun cat baru. Adoi, semangat plak mak ayah aku ni. Hahhaa takpe, 2 org sekaligus dan pas ni hanya tinggal lelaki je yg blum kawen.










Baru ni pas raya cina mak saya bgtau adik lelaki yg no 4 yg duk JB bgtau nak kawen. Hahaha tak terkejut pun psl memang tau dia tu tak sah kalu xde awex. Hahahaha. Insyaallah bulan 3 ni dia balik nk kenalkan si awek. Molek lah, sempat lagi kalu  nak buat tahun ni pon :)


Anak2 mak dh besar dah boleh kawen semua tapi abg yg sulung tak kawen2 lagi. Camne tu..? Mak kata biar la dia, sampai masa dia kawen la tak yah gaduh2 nak tanya2 dia.

Thursday, February 17, 2011

Tempe

2 hari lepas pakcik botak ada meeting kat kL tapi dia tumpang tdo umah kwn dia kat Banting. Balik je rumah dia tunjuk saya benda ni....







Tempe uolls. 


Nak buat apa banyak2 ni? Katanya nak makan le. Bila nak habis ni. Nampaknya hari2 goreng lah ye. Tapi beza lah cara bungkus dia tu. Biasa beli kat Sabasun yg bungkus plastik je. Ini rupanya cara dia bungkus ye. Dibungkus dengan sejenis daun dulu sebelum bungkus lagi dgn daun pisang. Daun apa ye yg bungkus tempe tu?


MySpace

Wednesday, February 16, 2011

Bantal tungku

Pernah tengok tak bantal ni?







Sekarang ni dalam FB ramai yang jual bantal ni. Saya dah ada satu. Sebenarnya opismate yg jaga projek Kenyir yg bagi. Katanya abg dia g China ari tu. Masa dapat tu saya pun tak terpikir nak guna untuk apa bantal ni. Dia mcm ada air kat dalam pastu kita pasangkan suis tu dia akan jadi panas.




Balik rumah simpan je dlm almari. Sampai la pindah rumah 3 bulan lepas. Ada satu hari tu period pain. Pastu rasa nak bertungku. Tetiba teringat bantal ni. Cari punya cari nasib baik jumpa. Panaskan sekejap dlm 5 minit pastu tungku lah kat perut.


Syok gile. Kalu lenguh pinggang pun buleh letak kat pinggang. Akhirnya baru ku tahu penggunaan bantal ni. Hahaha :)

Piknik wit Aqilah ;)

Itu ari balik keja nampak Aqilah duk main2 kat luar rumah. Saya ajak masuk rumah dia tak nak. Cuma berani setakat laman je. Pasal petang sebelum tu kitorang dah cabut rumput kat laman saya sbb tu dia berani masuk. Hari ni saya ajak dia masuk rumah. Last2 dia masuk.

Saya terus ke dapur goreng nugget pastu Aqilah ajak makan kat luar rumah. Nak makan kat luar bukan ada kerusi taman pun. Last2 ambik suratkabar duk tepi longkang. Hahaha longkang bersih lagi boleh lah.





Tengah2 layan Aqilah makan, kak siti jenguk kut tingkap. Heheh nasib baik kak siti pun sporting. Tak kisah pun saya ajak anak dia makan2. Dia pun paham rasanya kita nak menumpang kasih dgn anak dia hakhakhak :)

Thursday, February 10, 2011

Kolam renang dibuka semula

Semalam masa kat opis pakcik botak call katanya Nadia si ADO bgtau kolam renang a.k.a Pusat Akuatik akan dibuka semula. Bestnyeeeeeee! Lama dh terbengkalai hobi ku yg satu ni. Dulu dh start belajar berenang tapi x lama tutup sebab ada kebocoran katanya. Lama berkurun aku tunggu ada lah setahun lebih, alih2 pertengahan bulan ni baru akan dibuka semula. Hahahah best best!


malam tadi terus cari cari balik bikini baju renang  dgn cap. Lupa letak kat mana, sib baik jumpa. Goggle dh ada. Tak sabar tau!


Nak tgk baju renang saya? hehehehee 

Tuesday, February 8, 2011

Bila bos ada blog....

Alkisahnya bos saya ni dia mintak letakkan 1 pc dlm bilik dia. Time bosan boleh main FB katanya. Hahaha...Asalnya memang  takdok pc sbb dh ada laptop tp xkan bos nak usung laptop mcm org muda plak huhuu. tapi bos mmg berjiwa muda pon

Jadinye semalam Joe si budak IT duk psg2 pc baru pastu bookmarks semua page yg bos duk baca. Dlm duk sembang2 tu terkeluar lah cite psl blog. Asalnya bos dh ada blog dulu tapi x aktif. Sekarang dia nak hidupkan balik. Joe pun bgtau lah buat blog ni blh buat duit. hahaha kena explain plak psl nuffnang. Last2 dia mintak masukkan juga nuffnang tu.

So tadi godek2 balik blog lama. Saya tau username dan pasword nya psl dulu saya juga yg buatkan hahahhaa. Sudahnya tak ingt pasword. kena reset balik nasib baik boleh. Tukar pasword baru so godek2 la dulu mana yg patut. Tapi malangnya nuffnang takleh bukak plak ari ni. knp ntah.

Godek punya godek bos suh bookmark kan saya punya blog skali hahahaha. Aaahh sudaaaah xleh nak kutuk2 org pejabat la  kalu mcm nih hahahaha. Kena buat entry g sopan2 gitu. 

So kawan2 kalu rajin jenguk lah blog bos saya nih, kita pakat bagi sokongan kat dia even x banyak entry lagi..hehehe tulung promote belog bos :P


Selamat ber belog bos!

Gegar 1,000 blog

1st time masuk mende nih. tukang buat mende nih ialah Ben Ashaari. Sape Ben Ashaari nih? Pernah baca blog dia tapi baca gtu2 je tapi ramai giler pengkomen2 kat blog dia.


Alang2 dh baca ni kita join skali lah ;). Oh hari ni last day. Kalu nak cepat2 klik blog Ben Ashaari :D


SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??
 
 

Monday, February 7, 2011

Sate ikan

Pernah tengok tak sate ikan ni?




ni le rupanya. be;i kat psr bt 6 ari tu. beli rm2 dpt 10 btg. dulu2 1 cucuk 10sen je. skrg agak payah nak cari tapi masih ada la. tapi yg pasti nye kuah sate ni x kaw2 mcm dulu la. huhuhu tp best lagi :D

Sunday, February 6, 2011

Kuey teow kungfu & Char kuey teow

Hi uolls.. Resepi mingg ini adalah kuey teow kungfu dan jugak char kuey teow. 

Hehehe Lama tak update. Ada 2 resepi mau letak supaya esok2 saya tak lupa. Korang nak cuba di alu2kan tapi kalu tak sedap saya tak jamin :D

Kuey teow kungfu ni minggu lepas buat. Sebabnya mmg fav saya. Asal g kedai order kuey teow kungfu. Oleh kerana suka sgt makan kita goggle la resepi ye. Banyak versi jugak bahan2 dia tapi yg pastinye senang yg amat!

 Kuey teow kungfu

Bahan2 (utk 1 org makan) :-
  • Kuey teow
  • 1 biji telur
  • Sayur (kailan, carrot dan bunga kobis)
  • sedikit lada hitam (ditumbuk)
  • Bawang holland (hiris skit)
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu kecil sos ikan
  • 1 ulas bwg putih
  • 1 biji cili padi (ketuk dulu)
  • 3-4 ekor udang @ hirisan sotong (blh gantikan ayam)
  • Kicap manis skit.
cara2 :-
  1. Pecah kan telur dan masukkan kuey teow ke dlm telur. Gaul2kan hingga sebati kemudian goreng kuew teow dgn telur. Dh masak ketepikan.
  2. Tumis bwg putih smpai perang dan masukkan udang atau sotong atau ayam. Tunggu sampai masak dan masukkan air sikit utk buat kuah. Agak2 lah ye utk sorang makan.
  3. Masukkan sos tiram, lada hitam, sos ikan dan kicap. perasakan dgn garam dan masukkan sayur.
  4. Utk pekatkan kuah masukkan 1 sudu kecil tepung jagung yg telah dibancuh terlebih dahulu. 
  5. Bila dh pekat skit tuang kan kuah ke atas kuey teow yg telah di goreng tadi.
Resepi asal di blog My Resepi . Terima kasih kpd tuan punya blog :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Itu resepi pertama, resepi ke dua adalah char kuey teow. Ni baru buat tadi. Hehehe. Ni pun bersusah payah cari petis. nasib baik jumpa tapi daun kucai plak takdok :D, takpe lah buat yg mana ada.



Char kuey teow

Bahan2 :-

* Utk paste
  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sb sos tiram
  • 3 sk kicap pekat
  • 3 sb kicap manis
  • 1 sk petis
  • 2 sb pati ikan bilis / pati udang
  • 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
  • 1 sk gula  

~Utk kuey teow
  • 300 gm kuey teow
  • 1 sb cili boh
  • Kerang (saya tak letak)
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur

 

Cara2 :- 

UTK PASTE-  

  1.  Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan toskan airnya. Air rebusan jgn dibuang.
  2. Campurkan semua bahan utk paste ke dlm air rebusan udang tadi. Reneh hingga jadi paste yg agak pekat. Dh agak pekat tutp api dan tunggu sejuk. Boleh simpan dlm peti sejuk.

Utk mee :-
  1. Tumis lada boh hingga garing. Masukkan 4 sudu besar paste tadi. Masukkan udang yg tekah direbus (blh campur dgn kerang).
  2. Tambah air setengah cawan utk buat kuah lebih skit.
  3. Tunggu hingga mendidih dan masukkan kuey teow, tauge dan daun kucai. gaul sekejap dan pecahkan telur.  Gaul sekejp kemudian tutup api.
  4. Biasanya paste tu dh cukup manis dan masin tapi kalu tak cukup rasa blh adjust la ye ;)
Resepi asal dari blog My Resipi jugak :D

Terima kasih tuan punya blog. Sharing is caring.

Cubalah ye korang, sedap dan mudah. Kedua2 ni mmg peberet saya lah!

MySpace

Wednesday, February 2, 2011

Makan lagi ;)

Aduh camne nk diet  ni..hahahaha. Asyik makaaaaan je hehehe. Ini makan ptg tadi sebenarnya. Kitorang tak nak makan nasi. 

Dlm peti ada daging burger pastu roti yg nk expired hahaha tapi still ok psl letak dlm peti. Pastu reka je lah makanan apa2 pun. Dan hasilnye...................



 burger apa ntah mcm nih tp meletup nokks!

 ni plak mihun sup masa hari selasa...nyum nyum!

Jemput makan uolls...... ;)

Tuesday, February 1, 2011

25 things

Kena tag dgn ibu cik aiyu isabella ni. 25 perkara tentang anda. Apa2 je lah ;)

  1. Seorang perempuan dan seorang isteri. Belum jadi ibu lagi.
  2. Lahir di Trg, sekolah di Trg, masuk U pun kat Trg, keja pun kat Trg. Kawen pun dgn org Trg jugak ;)
  3. Suka makan. Tu yg payah nk diet :D
  4. Hobi no. 1 adalah membaca. 
  5. Cita-cita nak buat mini library dlm umah ;)
  6. Sedang mengasah balik hobi lama utk mengisi masa terluang di hujung minggu.
  7. Seorang yg cepat gelabah, cepat risau dan cepat marah tapi cepat cool..hehehe
  8. Cpt mengalirkan airmata kalu bab2 yg menyentuh perasaan. Kalu sakit blh tahan pulak :D
  9. Sukakan budak2.
  10. Suka makan tauhu sumbat, tauhu goreng dan yg sewaktu dgn nya tapi tak suka air soya.
  11. Tak suka lipat kain tp terpaksa lipat.
  12. Pernah bercita2 nk tulis novel. Sempat tulis dlm 10 m/s pastu xde idea hahaha.
  13. Pengumpul novel Ramli Awang Murshid.
  14. Cepat terjaga di waktu pagi. Masa kat asrama jadi tukang kejut org bangun. 
  15. Suka baca atau tonton citer2 yg thriller, seram tp kena ada teman le hahaha.
  16. Suka makan sundae cone McD yg singgit tu.
  17. Suka mekap org tp tak suka mekap muka sendiri. Ada jugak cita2 nk jadi mak andam hehehe.
  18. Saya dan suami mempunyai saiz kasut yg sama. Bukan kaki saya yg besar tapi kaki dia yg kecik hahahaha. Kitorang share kasut sukan.
  19. Sangat suka makan char kuey teow. tgh berusaha utk buat CKT yg rasa mcm kat kedai ;D
  20. Tak pandai buat kek ;P
  21. Suka baca blog org.
  22. Teringin nak buat photoshoot outdoor pakai baju kawen...heeeeeeee ada or nk sponsor?
  23. Tempat paling digemari utk bercuti -pulaaauuuuuuu!
  24. Suka berenang tp berenang katak je lah. Cikgu tak abis ajar kolam dh kena tutup ;p
  25. Teringin nk jumpa mbak monas ;>
Cukup la 25. Apa yg terlintas aku tulis hahahaha. Nak tag mbak monas lah, kasi idea utk dia update blog ;)

MySpace