Monday, January 31, 2011

Susahnya nak diet hahaha

Kata tak nak makan nasi tp setakat 3 hari je blh tahan. Hahaha susah lah kalu tinggal nasi ni. Sebab tghari kat opis mmg jarang makan nasi. Balik rmh ptg confirm lapo giler. Pakcik botak request nak nasi jugak.

Solat asar siap2 kat opis senang la nanti balik umah terus masuk dapor. Sampai rumah bukak peti termenung seminit dua tengok apa yg ada. Ada, tempe, udang, sosej, bilis pun ada. Tingggg! idea suda mariiii...

 sosej masam manis + bilis goreng tempe ;)


sedaaaaaaap! pakcik botak kata simpe but sedaaaap :D. Lauk yg senang banget!

Saya makan nasi skit je sbb nk ratah lauk. Padahal sbnrnya rs nak tambah nasi lagi hahahaha. Masak nasi banyak skit ingt esok nak buat nasi goreng wat bekal. Harap2 bangun awal la pagi esok ;)

MySpace

Sunday, January 30, 2011

Menu malam ini-sihat dan kenyang ;)

Tadi lunch hour tak kuar rehat pon psl nya masa meeting pagi tu saya bantai tambah 2 kali makan mee goreng. Hahahaha sekaligus utk lunch terus :D. So tengahari tak rehat le. Sudahnya kul 3 lapo kruk krak kruk krak.

Tepon pakcik botak bgtau ptg ni goreng tempe dgn ikan bilis lah. Makan dgn nasi panas2. Rupanya baru teringat, pakcik botak nak kurangkan makan nasi. Aduii sama la saya pon. Ramai yg tegur kami dua2 dh berisi. Memang pon. Spare tyre kat perut dh bnyk ni.

Cadangnya nk kurangkan la nasi tu, dari jumaat ari tu tak makan nasi ni tapi makan benda lain. Harap2 bertahan la ;).

So malam ni tak jadi makan nasi dgn tempe goreng bilis sebabnya masih ada lebihan kuah spageti semalam. Panaskan je pastu rebus spageti skit. Pastu saya goreng tauhu makan dgn carrot, sengkuan dan tauge.


Selamat makan uolss!

Kebaya indah dari Jakarta ;)

~[Autopublish] Sticky mode entry~

Mari mari adik kakak! Tengok sama ini baju..cantik2 dan yg penting MURAH!






semua ni harga RM 36 saje! bukak mata luas2 ye :D

Tuan kedai wat promosi setahun sekali. Ini betul2 dari Jakarta. Tuan kedai org malaysia tp duk kat Jakarta. Clearing stock katanya. Klik bawah ni ye kalu nak tengok banyak lagi pattern yg mmg kebabom!


MySpace

Saturday, January 29, 2011

Go green!

Sekarang ni kan dh kuatkuasa di pasaraya setiap hari sabtu adalah hari tanpa plastik. So hari ni ingt nk buat spageti tp kena g beli bahan2 dulu. Tak ingt pulak hari ni hari tanpa plastik. Takpe kita beli satu beg yg boleh dipakai sokmo ;)



beg ni rm1.99. Nanti letak dlm keta. Esok2 nk shopping bawak je tak yah tunggu hari sabtu. Sama2 lah kita menyumbang utk kebersihan bumi kita ye ;)

MySpace

Friday, January 28, 2011

Cheezy wedges extra cheese pliss!

Hahaha dolu2 masa zmn muda2 slalu lepak KFC pastu wajib la ambik side order cheezy wedges. Pastu WAJIB mintak extra cheese! Hahahaa tapi dulu free laaa. Skrg ni pun mintak extra cheese jugak tapi kena bayar singgit tau!

Alkisahnya baru2 ni masa duk main2 fB terperasan la psl satu serbuk cheese ni. Nama dia Jalapeno Cheese Powder. Org jual tu kata rasa dia mcm cheese yg letak kat cheezy wedges kfc tu la. 

Hoh! terus order 2 peket. hahaha tamak nye. takde lah, dia kata minimun order 2 peket. Minggu lepas dh sampai le. Bancuh2 wat sos cicah tu. Memang sejibik la!




Drpd serbuk tu bancuh dgn air suam je. Ikut suka nak pekat mana. Saya bancuh 1 plastik pastu simpan dlm bekas. Sebab xde botol yg boleh picit2 tu. Dah siap simpan dlm peti. Hohohoho suka lah!


MySpace

Kudapan ;)

Biasanya nak balik dr opis petang2 mesti rasa nk mkn sesuatu..hahaha makan je keja nye ;) Dan peberet saya semestinya..........

















sundae cone. saya sukaaaaa!


 dia ni plak suka mcflurry. dulu saya suka jugak tp manis laaa
Asyik makaaaaaan je. mana nye org tak tegur berisi..

MySpace

Wednesday, January 26, 2011

Freezer Mate Set

Sejak duk sendiri ni mood nak memasak tu meluap2. Bila nak masak mesti ada bhn2 mentah dlm peti ais kan terutama bahan2 yg kena duk kat sejuk beku tu cth ayam, udang, ikan. Skrg ni pakai bekas plastik yg nipis tu yg slalu org letak makanan kalu jual tu. Sudahnya 1 jam lebih baru ayam jadi lembut.

Sekarang tidak lagi! hahahaha mcm iklan plak. 2 hari lepas saya order Freeze Mate Set ni, semalam dah sampai. Kebetulan tgh promosi. Saya ni ahli juga Tuppeware ni tp x aktif pon. Tapi still leh dpt harga ahli ;)

Harga setelah potong lagi dr promosi tu dpt RM 120. Suka suka ;D



dragon ball ada 7 bijik kesemuanya. Boleh lah wat letak ikan ke udang ke ayam ke. Senang je lah nanti tak yah berjam menunggu ;)

Tuesday, January 25, 2011

Kecemasan pukul 5 pagi

Pagi2 bangun tido on kan henfon dulu. henfon saya ni bateri dah nyawa2 ikan. Malam2 kena off kalu tak esok pagi confirm xdok bateri. Bukak je terus masuk sms kul 4.53 pagi. 

Rupanya msg dr saya punya pengurus projek kat Ajil. Kwsan Ajil tetiba blackout kul 3 pagi pastu satu submersible pump ni dh terbakar. Sib baik ada generator dan satu lagi submersible blh cover kalu tak mati lah anak2 ku yg baru kuar dari mulut mak nye.

Pagi tadi terus berdesup p Ajil lah. Baju kurung pun baju kurung laaaahhh.






sian anak-anakku.. beli pump baru hari ni jugak buat standby in case jadi lagik mcm tu. sib baik lah ada cover kalu tak habis lah. dah la yg besar tu tinggal nk hantar je.huhuu

~ari ni dpt mama angkat baru ;)

Friday, January 21, 2011

Petani berjaya :D

Alkisaaaaahhh...

Saya ada 2 anak pokok pisang berangan yg incik chenchen bagi. Ni salah satu projek opis saya juga, kultur tisu pokok pisang jadi saya ingat nak beli la. RM1.60 je satu polibeg tp incik ChenChen bagi free je ;)

So ptg tadi kita mulakan operasi!








Harap2 membesar dgn jaya nya dan mengeluarkan hasil yg baeeekkk punya!


MySpace

Honeymoon 2011

Ini adalah wishlist yg saya nak sangat! Nak g pulauuuuuuu !! Tgh survey2 package yg best2 dan berbaloi. Taknak la mahal sgt tp yg mahal biasanya mmg tip top.

Ada 3 pilihan.
  1. Pulau Redang


 2. Pulau Lang Tengah
 
 
3. Pulau Perhentian
 
Opismate suggest g Pulau Lang Tengah. serach dia punya rate ok jugak. Pulau Redang pon best, x pernah sampai lagi tapi pakej mahal gilos. Tapi service bagus. Kawan2 saya bgtau la. Kalu nk sunyi skit g Pulau Perhentian, nak juga pegi tapi jauh sgt. Kena naik jeti kat Besut nun. Tapi tempat cantik.

Nak g pulau mana ek?

~Simpan duit (baca: berjimat cermat). Hahahaha

Thursday, January 20, 2011

Bvlgarigirl

Baru sudah khatam blog Arianna si Bvlgarigirl. Kantoi baca blog time opis hehehe ween yg bgtau blog ni. Saya baca dr awal sbb Arianna kata ' u must read the whole story to understand me'. Yeah i read the whole story and it takes me a week to finish it. Huhuhu

Kisah dia dgn kevin. Sungguh mencabar, kalu saya ditempatnya rasa nya hari2 nangis kut. Hahaha. Paling saya suka bila ada entry psl her baby Clara ;). I wish she can put clara's pic on her blog. Mesti super duper comel! Saya nak sgt Arianna ambik Clara dan bawak balik KL stay dgn dia.

Wish the best for Arianna. Update la slalu ye ;)

Wednesday, January 19, 2011

Mimpi

Tadi dlm keta otw nk balik rumah pakcik botak bgtau saya sesuatu. Sebelum tu dia mintak saya jgn marah kalu dia bgtau tu. Hahaha Apa je lah. Mesti dia tau saya akan marah :p

Dia kata 2 hari lepas dia mimpi kawin lagi satu.

Apaaaaa!!!

Nasib baik mimpi. Dlm mimpi tu tak nampak pun sape pengantin tu. hahaha ada2 je kan. Mau nye saya tak marah. Saya sgt sensitif kalu bab ni huhuhu. Org lain tak tau la.




Tadi dlm Fb kak zie  bgtau dia mimpi saya pregnant. Waaahh bestnya. harap2 jadi kenyataan. same goes to u kak zie. Kita berdua senasib. Miss u dear. Mmmmuah!


MySpace

Tuesday, January 18, 2011

Pizza hut oh pizza hut

Ini kali ke 2 pengalaman saya dgn pizza hut kat Giant K.Trg. Service lambaaaattt gilerrrrr. Alkisahnya baru ni terasa la nk makan meatball kat pizza so decide p pizza kat Giant. Mula2 tu rasa mcm serik je takut terkena. Tapi gi je lah psl malas nk masuk bandar.

Sampai je mcm ada la sorang staf dia serve suh duk kat mana2 kan. Ramai juga lah masa tu. Pastu kami tunggu punya tunggu dlm 5 minit gitu xde sorang pun mai hulur menu. Biasa dia terus bagi menu kan.

Saya tengok org yg baru masuk tu dia terus bagi menu. tunggu jap lagi nih. Last2 pakcik botak ajak blah. Masa sampai kat pintu nk kuar tu sorang staf tanya, saya pun bagitau la, dh dekat 10 minit duk dlm tu sorang pun x dtg bagi menu. Memang terkena lagi la. Dulu makanan lambat sampai. Aduss serik dah rasanya pas ni.

Last2 p RasaMas je. Laju giler service. Pasni mmg xkan jejak la kaki kat pizza Giant tu.



 Puas hati. Walaupun  xde makanan yg nak tapi layanan yg bagus so sgt puas hati ;)

Friday, January 14, 2011

Menabung amalan mulia ;)

Biasanya syiling yg lebih2 tu akan disimpan dlm bekas telur songket ;). Bekas tu dh pun penuh jadi kena transfer masuk tabung lor :D





Tabung hello kitty tu pin dh nak penuh ;) nk beli apa ye nanti ? hehehe

Thursday, January 13, 2011

Damai

Siang tadi kuar pegi site. Pastu dari site tu terus balik rmah since pukul 4.30 tu masih di site. Hari ni kan waktu keja sampai 4.30 so saya mintak tolong assistant baru (lupa nk cite dh dpt pembantu..heheh) hantarkan balik ke rumah. Rumah dia pun x jauh dr rumah saya so x perlu balik opis la.

Pakcik botak dh sampai rmh sbb dia lagi awal, balik kul 3.30 pm. Mandi siap2, solat asar pastu lepak atas katil. Buka semua tingkap dan pintu bilik kasi angin masuk. Sembang2 dgn pakcik botak. 

Best sangat sbb hari masih cerah dan banyak masa lagi  sblm malam. Biasanya kul 6 baru smpai rumah, hari khamis awal lagi tu yg syok. 

Saya layan blog atas katil, pakcik botak plak zzz, dia x brp sihat sgt 2,3 hari ni. Sambil layan blog dengar Kak Zal jiran sebelah sampai. Dia satu family akan balik rumah pd hari khamis psl nk tggu anak2 pindah ke sekolah dekat2 sini. So balik rmh baru hari minggu je. BEst la skit kalu sebelah ni ada org, bising la dgr bunyi anak2 dia main. Xde la sunyi je ;)

Paling best skrg ni tengah dengar anak2 diorang dan anak2 jiran sekeliling kecoh bising2 duk main2. Diorang happy je main sama2. Saya rasa sgt damai sekali.

Bekas bos pakcik botak pernah bgtau dulu, sunyi kalu duk 2 org tapi rumah 2 tingkat. Huhuhu memang pun. Kalu anak kak siti si aqilah tu ada boleh tumpang manja2. Hhehe kadang2 saya bagi coklat. Hari tu saya bagi aiskrim asam boi kat dia. comel budak tu umur agak2 dlm 4 thn. Harap2 kak siti tak  kisah lah saya bagi makanan kat anak dia. Setakat ni xde apa2 lagi, takut juga kan mana la tau. Tapi setakat ni alhamdulillah jiran kiri kanan depan dan belakang semua ramah tamah dan baik2 belaka.

Paling best kalu hari minggu mesti kawasan perumahan saya ni bising skit sbb semua tak keja kan. Pagi2 nk buat sarapan dengar baby rumah blkg nangis. Baru pas bersalin rasanya. Pastu dengar anak2 kak siti main2 2 beradik. Anak2 kak siti ni suka sgt main pengepit baju kat ampaian. main tolak laju2. si abg tunggu belah kanan si adik tunggu belah kiri. main tolak laju2. pastu jerit2..hehehe kdg2 saya pun gelak sama. rasa nk je g join diaorang main hahaha.

ok lah, chow dulu, dekat nk maghrib. mlm ni mau deting sama pakcik botak. ada sesuatu utk dia sempena sesuatu yg saya dpt. peace =)

~lamanye tak jumpa k.zie :)

Wednesday, January 12, 2011

Mari belajar cakak teganu bersama cikgu stopa

Hahahaha lawak lah zizan ni. Tq to Abg Nara hahaha lawak lawak!

Rupe2 nye cermin keta dia mmg betul2 pecah le..hahahaha



Tuesday, January 11, 2011

RM 10

Hari ni saya EL psl pakcik botak tetiba panas badan pagi tadi. Malam tadi dia ada ngadu rasa nk demam, pastu sakit kat dada. Saya tengok mcm bengkak skit, merah2 pasti bila sentuh mcm ada ketulan. Bila tekan dia kata sakit sangat.

Kitorang saspek bisul kot. Duk tanya la petua kat fB cmne nk hilangkan bisul. Last2 end up letak ubat gigi. Hahaha.

Pagi tadi p klinik doc kata bukan bisul tp jangkitan kuman di bwh permukaan kulit. Macam2 penyakit plak. Dia dpt mc 1 hari.

Pastu p psr kedai buluh cari sayur skit. Beli udang setengah kilo. Minggu ni makan lauk seafood, minggu leps dh mkn ayam.

semua ni berharga RM10

Mcm x caya jek. Ambik bunga kobis tu 2 ketul. Agak bsr juga, pastu fishball, fishcake dgn tempoyak. Oh ye, 1 plastik taugeh. Semuanya RM 10. Udang tak kira lah. Kecik nye nilai duit 10 inggit skrg ni ye. 

Duit oh duit.

MySpace

Monday, January 10, 2011

Melawat baby di tahun baru

Ni kisah Sabtu 3 hari lepas. Opismate saya yg kawen masa Thn Baru Cina thn lepas dh bersalin. Suami isteri ni dua2 opismate saya. Bertemu jodoh di ofis ;).

Sabtu tu pegi lah tgk baby baru ni. Umi nye kata nama Muhammad Amir Luqman. Comelnye baby ni kan. Rasa nk cium je. Suka dgn bau baby tu. Baby baru 18 hari.

 hehehee mcm kekok je bang. Takpe, practise make perfect!


Emm wangiiiii ;)

Bestnye kalu dpt dukung baby sendiri.

Sunday, January 9, 2011

Roti cicah kari.. yum yum!

Spt biasa balik je dr opis terus bncg dgn pakcik botak nak makan apa ptg/mlm ni. Saya teringin nk mkn roti cicah kari. Huhuhu tapi x pernah buat lg ;)

Sampai je rumah terus p dapur. Oleh krn tak pernah buat maka tepon mak mintak resepi. Tak nak yg susah2..Huhuhu. Mula2 rasa tawar, pastu tambah garam. Masin plak. Mak kata kalu masin tmbh gula, so tambah gula, tetiba mcm manis plak. Hahahaha adui nk wat cmne ek? Ambik lah sekeping asam gelugur. Kacau punya kacau jadi lah.. Hahahaha best best!


jelingan menggoda..auuw! hahaha

Pakcik botak kata sedap. Asalkan dia boleh makan saya hepi lah. Kita buat ni utk dia je. Saya x buat pedas psl dia tak boleh yg pedas dan berempah sgt. Ikutkan hati mau letak banyak lagi rempah kari tu tp sian plak dia kat asyik memerut je :D

Reseipi saya letak ni yg versi simple punya. Saya letak sbb esok2 kang nk buat lagi takut lupa, hahaha.

Kari ayam

Bahan-bahan :-
  • Ayam
  • Rempah kari
  • 1 biji bwg besar + 3 ulas bawang putih (tumbuk/blend)
  • Bawang besar hiris bulat2
  • Halia 1 inci
  • Cili boh ( 1 sudu je)
  • Asam gelugur (asam keping ye puan puan)
  • Gula
  • Garam
  • Daun kari
  • Santan
  • ubi kentang (potong2)
~ saya main letak je, tak sukat2 pun, utk 3-4 org makan buleh le ni~

Cara-cara :-
  1. Gaul bawang bsr+bwg putih yg dh ditumbuk@blend dgn rempah kari dan cili boh.
  2. Panaskan minyak dan tumis sampai wangi. Masukkan halia, asam gelugur, daun kari.
  3. Masukkan ayam dan ubi kentang. Agak2 ayam dah separuh masak masukkan santan, garam, gula.
  4. Jaga jgn bagi santan pecah minyak. Rasa lah masin ke tawar ke. Korang ekjas2 la  ye :)
  5.  Bila ayam dh masak dan ubi kentang dh empuk, tutup la api tu.
  6. Boleh mkn dgn nasi atau cicah dgn roti :D
MySpace

Saturday, January 8, 2011

Orang memberi kita merasa ;)

Semalam kan saya buat nasi lemak, pastu bagi lah jiran kiri kanan rasa kan. Saya kan 2 org, kalu masak utk makan 2 org mcm tak puas je sikit sgt.

Petang semalam Kak Zal jiran belah kiri mai hantar pinggan pastu dia balas keropok 2 bungkus. Susah2 je. Sempat sembang2 gosip2..hahahaha.

Pagi tadi tgh duk goreng keropok dengar Kak Siti panggil. Dia bagi mee goreng 1 pinggan. Hahahaa best best! Murah rezeki. Asalnya pagi ni nak makan yg goreng2 je, tapi Kak Siti tambahkan rezeki. Alhamdulillah sedap giler mee goreng dia.



Kak Siti ni umur dia tua 31 thn, tua setahun je dr saya tp dah ada 2 anak. Sepasang, lelaki dgn pompuan, comel2 ! Selalu bagi cokelat kat anak2 dia, tumpang bermanja le kan ;). Anak sendiri takde lg jd manja2 la dgn anak org.

MySpace

37773

Cantik nombor kan..



Rasa nak buat GA ? GA apa ye..?

MySpace

Friday, January 7, 2011

Banjir

2,3 hari ni hujan tak henti2. Walaupun tak lebat tapi melarat jugak. Tadi mak bgtau kat parking tepi rumah dah naik air. Belum sampai depan lagi. Kalu hujan lagi kemungkinan akan jadi mcm tahun lepas.

Kawasan rumah saya insyaallah tak banjir. Pemaju la yg kata, tapi tadi tengok air longkang dah penuh. Kat rumah sebelah dah melimpah. Kalu banjir kena saman la pemaju nih. Hehehehe.


ni rmh depan rumah saya. Belakang tu dah naik air. Tp rumah depan  ni tinggi, 
rasanya xde apa2 kut


 air longkang dh melimpah



hujan2 ni pekena mee rebus memang mantooppp lah :D

MySpace