Tuesday, September 27, 2011

Laparoscopy

Laparoscopy adalah prosedur yang digunakan untuk memeriksa kesihatan organ peranakan wanita. Melalui satu hirisan kecil pada perut, laparoscopy memudahkan doktor untuk melihat keadaan rahim, salur fallopian dan ovari dengan mata mereka sendiri secara dekat. Ini membolehkan pemeriksaan menyeluruh dapat dijalankan untuk mengetahui dengan tepat sebab mengapa wanita gagal hamil.

Laporoscopy selalunya digunakan untuk :-

- merawat salur faloppian yang bermasalah
- membuang parut dalam pelvis
- merawat endometriosis
- membuang ovarian cyst

Siapa yang memerlukan laporoscopy?

Selalunya dibuat kepada mereka yang mengalami :-

- Masalah ketidaksuburan yang tidak diketahui puncanya
- Masalah senggugut
- Masalah sakit perut yang berpanjangan
Mereka yang mengalami ovarian cyst semasa ujian ultrasoundBagaimana prosedur dibuat?

Pesakit diarahkan berpuasa sekurang-kurang 6 jam sebelum prosedur. Ia selalunya dibuat dalam keadaan tidak sedar sepenuhnya. Bergantung kepada apa yang di dapati semasa prosedur, ia mungkin mengambil masa 30 min -2 jam. Pakar bedah akan membuat 2-3 hirisan pada perut, lebih kurang 1 cm panjang dan salah satu hirisan tersebut dibuat pada bahagian pusat. Satu jarum akan dimasukkan pada hirisan pusat tersebut dan gas karbon dioxida akan disalurkan kedalam abdomen untuk menghalang usus dari menganggu penglihatan. Kemudian, satu kamera kecil akan dimasukkan pada hirisan yang sama dan imej yang dirakamkan di dalam perut akan disalurkan kepada TV untuk dilihat oleh pakar bedah. Sekiranya terdapat masalah pada sistem peranakan, pakar bedah mungkin akan membuat satu lagi hirisan untuk prosedur pembedanan pada masa itu juga.

KomplikasiLaparascopy, walaupun di kategorkan sebagai prosedur kecil, ia juga tidak terlepas dari komplikasinya yang tersendiri, walaubagaimanapun ia jarang berlaku.
Komplikasi termasuklah:
 • Luka pada pundi kencing, usus dan salur kencing
 • Luka pada salur darah
 • Perdarahan dalaman
 • Jangkitan kuman
 • Reaksi terhadap ubat bius
 • Hernia


Selepas laparascopy

Selepas laparoscopy, anda mungkin akan merasa sedikit sengal untuk 1 minggu. Selalunya anda boleh kembali kerja selepas 2-3 hari sekiranya tiada pembedahan dibuat. Sekiranya terdapat masalah semasa laparoscpy seperti ovarian cyst, endometrisis atau masalah pada salur peranakan pembedahan selalunya akan dibuat dalam masa yang sama semasa prosedur.


Sumber dari : http://portal.alamhamil.com

4 comments:

 1. terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan komen kat blog saya.

  ReplyDelete
 2. Salam kenal.. saya pernah buat prosedur ni dulu tahun 2001. lepas buat baru tahu endometriosis.

  ReplyDelete
 3. begitu besar pengorbanan kakna untuk dapatkan baby..semoga berjaya..tak sempat nk g tgk kak na..walauapun anne doakan kak na akan sihat semula dan berjaya mencapai apa yang dihajati...insyaALLAH...

  ReplyDelete
 4. What's up friends, pleasant post and pleasant arguments commented here, I am truly enjoying by these.


  Feel free to visit my page: Las Vegas Dryer Parts

  ReplyDelete