Monday, June 13, 2011

Menu hari ini ;)

Hari ni kami suami isteri adalah berpuasa. Asyik makan je kan, kita bagi perut rehat pulak.. Balik opis terus masuk dapor siap2..


Sup sayur. Udang + bebola ayam sweet sour dan yg paling ditunggu2 sambal bilis tempoyak.Auu lama dh teringin nk buat ni. Pertama kali makan masa g hntar Anif dftar matrik itu ari. Makan rumah Kak Ja kat Seremban. Terus  jatuhcinta!

Rasanya senang je. Gugel jg resepi tp bnyk versi plak. Ada yg letak serai la. Last2 saya buat yg paling simple. Potong bawang holland, tumis smpai layu, masuk bilis yg belum digoreng, kemudian masuk tempoyak yg ditumbuk dgn cili padi. Letak air skit kasi pekat dan sebati.

Masa berbuka td makan lah, Ya Allah sedapnyeeeee. Cuma x pedas. Buh 2 biji je takut pakcik botak x tahan pedas pulak.

Nampaknye kena beli tempoyak banyak2 buat stok ni ;)

9 comments:

  1. dah start puasa sunat, bagusnya.

    ReplyDelete
  2. wahh.. selamat berpuasa sunat yee.. saya tak sempat lagi ni.. maklumlaa.. org perempuan ni..

    ReplyDelete
  3. sekarang musim durian. Beli durian yang murah2 untuk buat tempoyak. kita buat sendiri lebih terjamin kebersihan.
    kakpah pn suka tempoyak...

    ReplyDelete
  4. wow! nampak menarik menu tu.terus rasa lapor.

    ReplyDelete
  5. cik pah kalau dah puasa..mmg tak larat nak masak dah.. kol 4 jer dah lembik badan.. inikan pulan nak masak bagai.. ishh.idaklah.. tapau jer lah.. tapi itu dulu..

    skang nih dah dah umah sendiri kene lah laratkan diri masak jugak..

    ReplyDelete
  6. betul cikpah, kita nk makan terpaksa leeee..

    ReplyDelete
  7. sambal bilis tempoyak tarok banyak2 cili api pergggg makan ngan nasik saja pun dah cukup terangkat akakkaka

    ReplyDelete
  8. wow sedapnya....:) nak try jugak lah lepas nih....

    ReplyDelete