Wednesday, June 22, 2011

Entry mengimbau kenangan ~permainan zaman dulu2

Haiii syok pulak wat enrty mengimbau kenangan ni. Kali ni kita mengimbau kenangan permainan zaman dulu2 pulak. Oh masa kecik2 dulu best sgt. Sambil dukung adik sambil berlari main. Huhuhu adik saya ramai uols. Saya anak permpuan sulong. Bawah saya ada 6 adik masa saya drjah 3. Bayang kan ye uolss. Nak main buleh tp kena bawak adik skali. Huhuhu tapi tetap enjoy. Main dpn rumah je ;D

Gambar adalah di gugel ye. Mintak izin la kalu sape2 tuan punya gambar terbaca ;)

1. Lompat getah

Ni lah game yg paling best aku rasa. Bawak getah p sekolah tu. Asal rehat rela tak makan sbb nak main. Dari zero pint smpai part last yg kena menari tu. Menari smbil lompat getah belit2 kaki. Wakakakaka! kalu 1 group tu kita je yg idup, kena cover utk geng yg dh mati tu. Rmh lama dulu ada tiang tinggi, kalu xde geng main sorang2 smbil ikat getah kat kedua2 tiang. uukr sendiri ikut paras diri sendiri hahahaha. Mmg rare lah!


2. main bola katok/rounders

 lebih kurang gini lah. Game ni lah saya paling ingt sbb sambil dukung adik sambil berlari. Pakai baju kurung uolss. Main dgn budak2 laki. Tapi yg x syoknye bola slalu x jumpa. sudahnya kita bungkus batu dlm suratkkhabar/ Balut2 telabl2 dgn s.kabar pasti ikat dgn getah pastu bungkus lg dgn plasti. Buat 2,3 biji. Kalu hilang lg ambik baru. Nak beli duit xdok uols. Semua budak2 berkumpul kat rmh saya sbb rumah saya ada laman luas, so mak x marah lah sbb main smbil dukung adik. Huhuhuu

3. Main ciping / tudung botol
 Saya sgt terer main game ni! Terer masa darjah 4. Bawak g sekolah lwn dgn ketua kelas saya menang tau! Sanggup g kedai kopi cari tudung botol. Huhuhuu best2! Pakcik botak mesti tak pernah main ni. Hahahahaha


4. Bola balikg selipar
 Kumpul selipar banyak2, pastu baling dgn bola. Huhuhu. Budak2 laki main jahat tau. hahahaha saya tak brp gemar sgt game ni.

5. Main bedil
 Main ni blh menangis uolls. Biasa mintak ayah buatkan. Buah dia pakai buah senduduk ataupun rendam suratkabar dlm air pastu ambik skit, bulat2kan pastu sumbat. Bila tembak kuar punyi 'plop'. Kena tembak sakit ni. Mau berair mata. Kalu main ni tak sah kalu tak gaduh pas tu. Hahahaha

6. Lawan biji getah.
 Ini biasa main dgn adik2 dan sepupu. Buah getah banyak jenis tau. masa dulu blh cam buji getah ni jenis rimau ke kura2 ke. Biasa kura2 ni kecik tp kuat. Huhuhu Tindihkan pastu cuba pecahkan dgn tapak gn. Kalu yg tal pecah kira menang.

7. galah pajang.
 Ini tak brp suka sbb slalu org laki main ngelat. Paling tak suka tau. Susah nk naik atas. Huhuhu


8. Main jentik guli
 Jentik guli tu, kalu kena dapat la kat kita. Sama mcm main jentik gelang getah. Bila dh bertindih kita dpt la getah yg kena tindih tu ;)


9. Main bokeh / konda-kondi

Gini le rupanya. tapi mak ayak x bagi sgt main ni sbb bahaya. Takut kena muka ke apa ke, tapi best sgt! 

Banyak lagi wei. Lawak sgt kalu ingat. asyik main je. Yelah waktu ptg masa dh siap semua keja lah. Biasa kul 5 lbh tggu teduh skit, tggu kwn2 dtg baru start main. Kul 7 stop semua. main smpai berpeluh2. Enjoy sgt. Skrg cuba try main lompat getah mau bergegar 1 badan hahahahah.

Ok ween, mcm biasa sila buat ye!

10 comments:

  1. tobak sedak kalu ingat hok dulu2 tobak pom kak eh....

    ReplyDelete
  2. sgt nostalgic 2 entry marina nih...tentang buah2 zaman kanak2 dan permainan ni..berjaya membawa diriku ke alam kanak2 lebih 20 tahun yg lalu...sgt rindu saat2 itu..rasa nak nangis je...uwaaaa..:p

    ReplyDelete
  3. zmn kanak2 sy semua di atas sy pun turut merasa, tp sy nak tambah lg

    main lastik buatan sendiri

    main layang2 buatan sendiri

    main gasing buatan sendiri

    main meriam kabat buatan sendiri - musim perayaan, nasib baik tak kudung

    main ikan laga (lawan ikan siapa paling kembang)

    main polis2

    main tuju tin (eh dah ada tulis ek? tak perasan)

    main masak2 jarang sbb tak de geng wanita, pernah try main guna api betul, terbakar belukar pastu lari blk umah sbb api dah marak, memalukan

    sbb sy membesar bersama kanak2 lelaki yg sebaya,nasib baik tak jadi tomboy

    hahahaha

    ReplyDelete
  4. hahahahahah!!tobak sedak zaman dulu kak eh..lenih maner budok2 kite knal doh..xknal doh mainan gini..tau main lumbe kete,bola lam tb or komputer..kite dulu2 ptt pon sehat kak..huhuhu

    ReplyDelete
  5. memang mainan tu mengimbau kenangan silam. ada jugak main baling botol dengan bola tenis. Sapa yang berjaya jatuhkan botol tu dia akan kejar yang lain-lain dan baling dengan bola tenis. adui...

    ReplyDelete
  6. eh ada lg x tersenarai tu kak..batu selambut(bt seremban erk org pggl)pernah main gak...congkak..teng teng..kenangan mengusik jiwa kan..kan

    ReplyDelete
  7. cool entry ini.seriously saya sengih sendiri. all of 9.saya main 8/9.

    cuma # 6.Lawan biji getah je tak pernah main.

    nice entry ini (:

    ReplyDelete
  8. cheqna,

    hahaha mmg best ah!


    kejora,

    hahahah best sgt time muda2 duu ;)


    wanita bertudung hijau,

    sama lah kita, main dgn budak laki je...

    ReplyDelete
  9. along,

    hehehe budak leni tau main angrybird, farmville je..hahaha


    ibundo,

    ms saya dulu x kenal pun bol atenis tu..huhuhu



    cikdah,

    kita wat game yg kita biasa main je. batu selambut tu jarang main psl sek laki xmboh main game tu..hehehe


    xuhaily,

    hehhhee mmg cool ;)

    ReplyDelete
  10. haha main zero point
    ingat perempuan je ka. lelaki pun main hahaha

    ReplyDelete