Tuesday, May 31, 2011

Ketupat sotong

Entry ni khas utk sahabat blogger ku  Wina nun jauh di Jakarta.

Ween, tadi siang kan kita sembang psl makanan kan. Nasi dagang lah, ketupat sotong lah. Ko tau tak, aku balik rumah mak aku ptg tadi aku terbau sesuatu yg sgt familiar. Yes! Bau ketupat sotong! Terus ceduk masuk pinggan, baju pun tak salin lg.




Sambil makan aku teringat kat ko. Tapi makan sekor je lah tu pun tak habis, sbb teringat kat ko lah. Biasa 2,3 ekor aku boleh habis tp kali ni tak habis pulak. Mungkin sbb sotong tu besar skit, aku tak brp gemor sotong yg besor2.

Magik kan mak aku. Kita baru sembang, dia siap masak lagi. Waaaahhhh. Aku harap ko jadilah dtg Trg akhir thn ni ni ween. Aku nk bawak ko p makan seafood celup tepung. Ikan, sotong, udang ko cakap je apa seafood semua ada. nd lg satu aku nak kenalkan ko dgn mak aku lah ;). Tempat penginapan dan pengangkutan ditanggung beres!

9 comments:

  1. Ketupat sotong tu macam sotong sumbat ke? Tak tau..

    ReplyDelete
  2. orang trengganu kalau buat ketupat sotong ni manis kan? Kakpah selalu buat berkuahkan kuah percik. Sedap gak.

    ReplyDelete
  3. kak pah,

    kalu yg manis tu kelantan. kuah dia warna coklat. yg trg punya versi kuah putih lemak ;)

    ReplyDelete
  4. yaaa alllaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhh kebetulann sgt nii..ini ADALAH ENTRY PALING KEJAM PERNAH AKU BACA SEUMUR IDUP AKU..

    MATI LAA MALAM NI MIMPIII SOTONG TU :(( kalau pregnant cemana laa yer...terkeluar2 air liur aku wei

    pls tanggungjawab!!

    ReplyDelete
  5. dah lama tak makan ketupat sotong... sedapnya terasa bila baca N3 ni :D

    ReplyDelete
  6. wina,

    aku xtau la. mak aku tau yg punya sense blh baca tau apa yg kita sembang. hahahahaa


    chikna,

    makan jgn x makan ;)


    diamilikku,

    aik su, mizan x penah ajak makan ketupat sotong ke?

    ReplyDelete
  7. saya selalu tengok org jual tapi x pernah try makan lagi...rasa apa ek..pedas, manis, masin?

    ReplyDelete