Thursday, November 25, 2010

Kuih bulan

Bukan kuih bulan gong xi fat cai tu ye ;) Ini opismate saya farah yg jual. sedap giler oh :D nanges.
MySpace




ni rupanya. sebenarnya ni biskut badam tp bentuk bulan so panggil kuih bulan lah :P


 bersepah makan..hak hak hak :D
 ada org  nak order ke..? hahaha

Wednesday, November 24, 2010

Pokok epal

Ni sebenarnya ari tu masa balik dungun. Saya makan epal. Pastu lps makan tu ternampak biji dia mcm nak bercambah. Saya pun tinngg! idea sudah mari.




tengok! dh kuar daun.hahaha bagusnya. Yg biji tak bercambah lagi tu biji buah pear afrika. Nak try le kut2 ada hasil.. :D hahaha

Cili api pun petik sekali nk keringkan nanti nak tanam ;)

Selamat berkebun uolls :D

Sunday, November 21, 2010

Hadiah dr Dungun ;)

Hohohoho ;D

Selamat tiba di rumahku syurgaku yg kurindu pd tgahri semalam. Opps, bukan pulang dgn tangan kosong. hahaha sukak sukak!

 cuba teka apa benda dlm bungkusan nih?

.........

......

....


..

.


satu set arcopal hadiah dr mak mertua ku! wohoo!

kasi close uo skit dia punya bunga ;)


 set pinggan ni dh berusia hampir 20 tahun tapi masih elok dan bunganya masih cantik..huhuhu mak suka nyah!

Tapi saya dh order satu set luminarc set 8 kut,tp blom ambik lg psl nye hehehe x ckp duit lg, so biar dlu. Takpe yg luminarc tu kita simpan, kita pakai yg ni dulu huhuu  :D


ini pokok limau purut mau tanam kat dapor ;)

MySpace

Thursday, November 18, 2010

Rinduuuuuu..

Salam Aidiladha uolls..

Tahun ni malam raya dirumah baru. Pagi raya balik rmh mak. Sembahyang raya kat sana. Perasaan ku sangat pelik sbb nya parking telah diambik oleh kereta lain so utk kereta kami dh takde tmpat nak parking. Hahaha. So park la kat tengah2 panas :D. Masuk rmh mak pun semacam je, pastu masuk bilik lama ku, huhuhu lepak2 atas  katil pas solat, sgt best rasanya wlaupun tilam sudah rasa spring toing toing. Hahhahaha.

Itulah org tak biasa duk jauh2 dgn mak. Sudah 30 tahun baru nk merasa berdiri atas kaki sendiri. Huhuhu. Tapi sgt seronok duduk rmh sendiri, takde org nak marah. Pakai seluar pendek pon takde org nampak. Kalu rmh mak mesti ayah bising. Hauhauhau. 

Sekarang ni balik rmh mertua plak, tghari tadi sampai. Aku sudah rindu sama rumahku. Rasa nak balik je, hehehehe. Masa di rumah mak semalam pun rasa nak balik cpt2, hahaha ngadanye. Saya agak mcm ni kut rasa ibu yg baru masuk keja pas cuti bersalin yg rindukan baby. Tapi saya rindukan rumah. Boleh pakai jugak perasaan tu agaknye, hahahaha.

Best giler dpt duk berdua tpi sunyi uolls. Saya ni dari kecik smpai besar memang kiri kanan bising je, rmh tepi jalan besar, siap blh dengar dan rasa gegar tanah setiap kali lori2 besar lalu. 

Jiran belah belakang dh masuk rumah, yg sebelah kanan belum masuk, belah kiri dah masuk tp jarang dpt jumpa psl masing2 keja. Yg bhgian depan sana baru 2 rmh yg dah masuk. Rata2 dh punya anak 2 dan ke atas walaupun tgk pada rupa lbh kurang baya kitorang. Saya rasa rmh kami je yg tak bunyi suara anak2. Mesti diorang ingat baru kawen kut ;).

Walapun sunyi tp best. Tapi penat uolls. Baru  tau patutlah dulu mak bising2 kalu rumah bersepah. Penat  nak mengemastp puas hati. Dah le rumah tu beli dpt free semut2 plak. Hadoii! Takleh tinggal even sebutir nasik pon. Pas masak mesti kena sapu+mop lantai. Kalu tak penuhlah semut duk hurung.

Patutnye esok (raya ke 3) buat makan2 naik rmh tp terpaksa kensel psl nye tukang masak merangkap mak sedara kena masak utk majlis rmh pakcik. Lagipun kakak ipar di Seremban takleh balik. Tak syiok la kalu dia x balik. Nak tgk syafiqah pakai baju kurung cotton ;) hehehe.

Tadi bawak balik puding roti, wooo! laku rupanya. Habis sekelip mata! Hahaha tipu lah. Ada request suruh buat lagi. Ok gua no problem. 

Selamat hari raya korban ;)

Tuesday, November 16, 2010

Puding roti

Lama dh berangan nk buat puding roti ni. Kebetulan masa audit kat sg como ari tu ada la paper harian metro sape ntah. Belek punya belek nampak la resepi ni kat tengah2. Hahahaha terus salin..huhuhu

Tapi saya tak buat kuah kastard tu, just buat puding je.. sila tgk resepi ye kwn2. Terima kasih kpd saudari mysara yg menyumbang kan resepi ni dlm Harian Metro ;)

Bahan2 :-
  • 3 cawan susu segar
  • 3 biji telur
  • 3/4 cawan gula perang
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 buku roti keping
  • sedikit kismis untuk hiasan

Cara2:-
  1. Hiris kulit tepi roti. Potong kecil (dadu) roti yg telah dihiris tepi.
  2. Dlm bekas lain, masukkan telur, susu segar, gula perang, guka dan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
  3. Masukkan roti yg telah dipotong tadi ke dalam campuran susu tadi dan gaul sehingga ia rata dan biarkan sehingga kembang.
  4. Sapukan mentega pada bekas pembakar.
  5. Masukkan adunan roti yg telah kembang ke dalam bekas pembakar dan ratakan.
  6. Taburkan kismis sebagai hiasan.
  7. Bakar adunan pada suhu 160 darjah celcius selama 40-50 minit. 
  8. Dah siap! boleh makan skrg..

belum masak lagi

dh siap dah..  ;)


pakcik botak kata sedaaapp.. pandai isteri abg masak. ngeee

Senang giler uolss, sekejapan aje..mkn pun sedap ;)

Monday, November 15, 2010

Need rest.......

Penatnye otak aku...Tolonglah...!!

Nak cuti pun tak senang, asyik dpt call je.. takleh nak rehat langsung. Badan penat sbb pindah rumah tapi otak penat pasal kerja. Dem! Aku rela penat badan dari penat otak!

Buat bajet dah siap tp bila present asyik salaaaaaaaahhhhhhh je! Bajet aku yg salah atau bos yg tak paham?? Takpe, boss is always right. Ni baru bos kecik, sib baik bos besar tak masuk skali.

Apalah nasib aku ni, candidates utk ganti ex-assistant bru dpt 2 org. Kalu blh dlm 5 org baru blh wat interview. Bos suruh cari sndiri calon. Nak mencari ni pun satu hal. Last2 mintak tolong dgn kwn lama kat UMT. Dapat lah dari xde langsung. Insyaallah pas raya haji ni buat interview.

Harap2 dpt yg jenis tahan lasak dan boleh berdikari. Tak nak yg manja2 yg hanya nak duk kat opis je. Aku nak ajak dia round semua projek so esok2 kalu aku cuti dia boleh backup. Mesting pun aku nk dia join sekali supaya dia dpt bnyk pendedahan, ni tak, asal ajak masuk meeting tak nak, biarlah org atas je yg meeting. Banyak lah, penat aku nak tanggung sorang2 tau. Bukan nk suruh bercakap pun dlm meeting tp kurang2 ada pendedahan kan.

Tray in belambak2 kertas2 yg perlu diselesaikan. Huh! pening.. pening! Mana satu nak buat dulu. Sudahnya semua tak buat. Minggu lps bergelut dgn audit Jab Perikanan HQ, ni nk settle bajet plak. Pas raya kena bentang lg. Bosaaaaann weh!

Sesungguhnya ujian Allah diturunkan sebab Dia sayang hamba-Nya. Ujian lain pula dtg menjenguk. Sesunggunya aku tak mampu utk berkongsi dgn kwn2 krn ianya terlalu peribadi utk dikongsi. Melibatkan banyak pihak, hidup dan mati. Cuma kiranya ada kawan2 yg bermurah hati sudi mendoakan agar kami dipermudahkan utk lalui ujian ini, jutaan terima kasih dan hanya ALLAH yg mampu membalas jasa kalian.

Buat suamiku yg juga sahabatku jiwa dan raga, sesekali kita diuji tatkala kita bersenang-senang dengan rezeki kurniaan-Nya. Mungkin ada waktu kita alpa dan lupa kpd Nya. Tapi ingatlah sebesar mana pun ujian ini kita harus bersyukur dgn apa yg kita ada sekarang krn sesunggunya masih ada insan lain yg menempuh dugaan yg maha hebat berbanding kita. Aku akan sentiasa bersamamu.

Kau punya aku, aku punya kamu.

Nak buat puding roti..ngeh ngeh ngeh ;)

Saturday, November 13, 2010

Persiapan kahwin ;)

Hari ni sepupu saya kawen.Semalam p tgk persiapan. Tolong mana yg patut. Malam  nye duk lepak2 tgk anak2 dara isi telur dlm bunga telur.

 masa g dgn khemah memasak, siap ada whiteboard tulis pembahagian keja..hahaha


 ai potongdaun pandan nak buat bunga rampai..


 nilah Along, dh sihat dh dia ;)




 Tetiba mak pengantin dtg mintak buat sirih. Aduyai mana gua reti. Last2 mak along yg buat, saya tulung cucuk2 je..hehehe. Nampak tak ada makhluk tersebunyi disitu ? 

Tak nampak? Meh nak fokus ;)


sempat dia kroh kroh zzzz


Petang ni balik rumah. Rindu rasanye..hau hau hau  :D

Friday, November 12, 2010

Update ;)

Fuh! Akhirnya baru blh update blog. 

2,3 hari lepas tetiba page jd bandwidth excedeed. Tak tau apa benda tu last2 adik cayam mek kelate ni bgtau kena tukar background lain. huhuhu sayang nya background burung 2 ekor tu. Godek punya godek terpaksa berpuashati dgn background panda 2 ekor, nk yg warna hijau jugak. Tapi ini utk sementara kalu rajin tukar background lain, kalu x pakai yg tu je, hahahaha.

Sibuk sgt start bulan 10 smpai lah awal bulan 11 ni, skrg ni udah boleh bernafas. Blog pun main jenguk2 je. Hari ni saya balik Dungun setelah hampir 2 bulan tak balik. Esok sepupu kawen. 2,3 hari lepas sepupu yg kawen raya haji thn lepas bersalin anak sulung. Bertambah family.


Rumah dh siap pindah sepenuhnya, kemas je belum habis. Yg kecik2 tu yg masih dlm beg blum kemas lagi. Kasut2 pun belum susun lg psl lupa nk beli almari kasut. Hahahaha rak buku ingt plak. kihkihkih. Sudah start memasak ;) hehehe 1st time masak di rumah baru adalah buat roti bakar. Hahahaa kira aci lah psl masa tu tong gas belum beli lg.



Percubaan memasak kali kedua adalah mee goreng mak saya. Knp mak saya? Sbb mak saya buat mee goreng sedap giler. So nak try buat mcm mak buat, pakcik botak kata dh mcm mk  buat. Yahuuuu! Ini ada 1 pengakuan, sepanjang 30 thn hdup, ni kali pertama saya masak mee goreng :D

 Inii buktinye mee goreng mak saya jadi mcm mak saya buat....hahaha

 Oleh kerana masih banyak barang kecik2 yg belum ada mcm alas kaki, tuala dapor, rak kain utk jemur kain bla bla, maka menyopim la di Giant. dh buat list dh sblm tu tp x nmpak nak beli apa. Pakcik botak kata, xpe nanti sampai Giant nmpak la brg apa yg nk dibeli. Sudahnya over budget u! hahaha Takpe, bukan ai yg bayar :P




Ada yg request suh letak gambar rumah tp segan lah. Lagipun tak ambik lagi gambar rumah yg betul2 dh siap kemas. Hahahahah.

Azam baru sempena pindah rumah ni nk masak la kan. Huhuu memang napsu nk memasak tu meluap2 tp brg2 basah dlm peti tak banyak lg. Baru ada yg basic. Tak tau lah kalu dh lama2 nanti dh takde nafsu tu..hahaha


:D

Thursday, November 4, 2010

Tragedi Oktober

Wah tragedi lah sangat!

Tak lah, xde tragedi pon. Tapi Oktober tahun ni banyak sangat benda yg berlaku. tak perlu lah nk hurai satu2 tapi memang semuanya menyesakkan otak.

Hari ni dh masuk bulan November maknanya audit nak start dah. Minggu lps dh selesai satu. Hari ni ada satu audit PPRT oleh ICU tp aku tak pegi pon. Kalu saya pegi memang confirm tak siap keja lah. Hari ni lah nak kira gaji budak2 sangkar, so kalu g audit tu alamat minggu dpn baru dpt. Kesian plka nanti tp sib baik bos bhg ada, dia boleh cover. Minggu depan audit Jab. Perikanan plak. Aduuuiii nk kena prepare dokumen nih.

Pastu kul 3.30 td ada meeting psl nk join pameran SDSI dgn MAHA. Last2 saya bgtau mintak dikecualikan drpd meeting tu dan sekaligus dikecualikan drpd pameran tu. ari tu ada assistant blh la nk join bergelak ketawa masuk pameran. Sekarang ni sorang diri tanggung keja, xde masa nk bergelak2 dah. 

Dah la dgn nak pindah rumh lagi, 2 minggu ni mmg penat giler. Esok nak ngangkut barang2 sekaligus, org astro pun nk datang cabut astro pasang kat rumah baru. Tong gas pun rasanya esok jugak sampai. Semuanya esok. Pakcik botak plak ada kursus file meja kat Paka. Aduii, asalnya saya nk ikut tapi mikir nanti rumah tak settle2, minggu depan sepupu kawen kat Dungun, baik settle minggu nih.

Kalu mikir hal keja ni mmg tension. Mlm ni aku siap keja cepat2, bos nk malam ni jugak. Nasib baik siap. Baru leh update blog, hahahahahaa.

Camne la tak stress, keja 2 orang tapi aku buat sorang2. Dari sekecik2 memo sampailah ke sebesar besar bajet. Bila nk dapat assistant ni. Tadi dh bg hint ke bos tp tak tau la cmne. Rasa boleh bertahan lagi ni, tak tau la sampai bila. Tapi kalu dh over limit mau aku mengamok jugak nanti.

Wednesday, November 3, 2010

Langsir punya cerita

Salam uolss,

Hari tu masa belum siap rumah cadangnya nak buat langsir la, kira nak tempah dkt tailor la. Pastu survey2 harga upah jahit langsir, mak aii mahal nye. Paling simple pun RM 7 sekaki. Rata2 harga average RM 7-10 sekaki. Tu UPAH sahaja belum beli kain lagi. Hau hau hau..

Sudahnya bila rumah dah siap grill semua, langsir satu hape pun tak buat lagi. Last2 g round Kamdar tgk langsir g dh siap je. Huhuhu ada pon. Cantik2 plak tu. Harga mahal juga. Tapi ada diskaun. Last2 setelah 2-3 kali ulang alik p Kamdar so kitorang beli je la. Asalnya berkenan gile dgn english rose tu. Mmg cantik giler, siap ada kepala langsir lagi. Pakcik botak pun berkenan, tapi mahal la. Lari bajet mcm ni :P .  Last kitorang ambik yg simple xde ropol2 kepala tu, tp 2 tone warna. Bhgian atas dgn bawah satru wrna, bhgian tengah 1 warna.

Mula2 nak ambik warna gold kat bhgian atas dgn bwh tu tp xde plak saiz yg kita nak. Akhirnya ambik yg maroon. Mikir jugak ok ke, mecing tak dgn sofa? eh x mecing xpe kan...?

Balik opis semalam trus p rmh baru, mak pun datang sekali siap bawak nasik dgn lauk lagi. Sebabnya saya puasa semalam nak abiskan lagi 1 hari baki ni. tu yg mak bawak lauk skali. Boleh la saya bukak puasa makan sedap2 ;D . 

Pas bukak pose terus start pasang besi cangkuk tu. Nak pasang ni pon satu hal. Selama ni tak pernah pasang pon, puas jugak pasang bukak pasang bukak last2 pakcik botak buat lagi cantik dari saya buat. Harharhar.



 pandai rupenye pakcik ni pasang cangkuk..hahaha



ini lah hasilnye.. ok la tu, simple.wrna kepala dan kaki langsir yg gelap dan bhgian tgh2 wrna cerah tu buat ruang tamu nmpak luas..heeee bagusnye   ;)


ari tu pakcik botak p meeting kat akademi bomba wakaf tapai dapatlah 1 beg goodies. Masa dia ambik saya balik keja tu dia suruh saya tgk blkg kat seat. Rupanya dpt pemadam api nih. Hahahahaa. Pelik nye g meeting dpt goodies pemadam api, tp bagus lah. Buleh letak kat rumah. Tgk dlm beg ada 1 kotak first aid kit dgn buku panduan mencegah kebakaran, pastu 1 tie bomba, keychain dan plak. Cantik. Brp kos smua nih...banyak duit bomba nih..hahaha

;)