Tuesday, June 29, 2010

Tauhu sumbat yg xbersumbat..hahaha

Ntah apa apa lah..

Minggu lepas masa saya MC, masa lepak2 kat rmh teringin plak nk makan tauhu sumbat..hahaha mak saya yg baik hati telah mengofferkan diri utk ke kedai sebelah rumah utk beli tauhu sbb saya seorang yg pemalu..hahaha

ni bahan2 nye : tauhu, sengkuang, timun, camboh@tauge, carrot

saje nk cuba cara lain, xnak sumabt sayur kat dalam tauhu tp saya potong2..sbijik tauhu di potong 9 @ 6, pastu goreng

timun, sengkuang dan carrot di hiris halus, manakala camboh@tauge direndam dlm air panas

letak tauhu dlm pinggan, letak sayur mayur atas nye dan curahkan air lada..kalu rajin buat le air lada td letak kacang tanah@buat mcm kuah rojak tp sbb saya malas makan ambik air lada yg dh sedia bwh saji..hahaha. pastu ngap la smpai kenyang..hahahah

Resepi ke ni...hahahaha

Sunday, June 27, 2010

Jalan2 di Mesra Mall

Assalamualaikum...

Oleh krn dh lama x balik dungun maka khamis minggu lepas kitorang chow ke dungun..ahad kan MB dh isytihar cuti sempena kemenangan Trg dlm Sukma kan so 3 hari la cuti minggu ni..best2..

So ari sabtu tu kitorang plan nak ke Mesra Mall kat kemasik nun, saje lah lgpun ingt nk p cari handbag baru, hahaha yg lama ni dh nk menggelupas dh..mintak simpati pakcik botak ajak g mesra mall..hahaha

smpai je mesra mall xde plak yg berkenan. carlo rino situ x bnyk stok la..yg offer pun ala2 mak datin je..dh x jmpa kitorang lepak kat popular book store le, mana tau blh rembat sebijik dua novel..hahaha

terebeli dynamo..hahaha murah giler..biasa 4.7kg +-rm27 tp cni dia offer rm17++ je, apa lg beli terus..hahaha

sblm tu lepak cni..dgn menggunakan kepakaran yg hebat saya telah berjaya memujuk pakcik botak utk sponsor sebijik novel yg telah lama diidamkan..hahaha

ok sbb dia suka tgk bola maka kita ambik la gmbar dia ni ye..kata kan model blog ni..hahaha

oh, saya baru tau sbnrnya yg bola utk piala dunia ni ada nama - JABULANI hahaha siannye haku..

teng teng teng.....dpt la akhirnya memiliki novel ni..siannye aku, org lain dh abis Eclipse dah aku baru nk baca new moon..hahaha xpe, sbb sy tgk movie ni x best sgt so saya rasa novel adalah lg best dr movie..pas ni blh beli smbungan dia plak..hehehe suka kumpul novel yg sambung2 ni..

oh dah lama aim foundation ni..akhirnye dpt jg..foundation ni free oil, mmg x berminyak..suka la, psl muka sy jenis berminyak so ssh nk cari doundation yg oil free..harga rm65, ok la psl ingt loreal tru match tu pun rm60++ jg..kira berbaloi le..ringan je tekstur nye..

Sudahnye, plan asal nk cari handbag ntah ke mana2..hahaha xpe..saya dah aim satu handbag dlm satu blog..hehehe best2..


~Esok keja.....x nak keja....! nk cuti lg...!!!

Thursday, June 24, 2010

Pengalaman ngeri..

Waah takut la..!!

alkisahnye semalam (rabu) saya dpt mc psl sakit perut, pastu lepak rumah je lah kan..tgahari tu mak masak la, pas dia goreng ayam pastu siap2 semua lepak tgk tv..

tgh2 tgk tv mak tetiba g dapur tergesa2..saya nmpak mcm ada api..terus g dapur..

Ya Allah kuali yg mak saya gireng ayam td tu dh terbakar! Api menjulang tp nasib baik dapur rmh saya atap nya tinggi.. rupanye mak lupa nak tutup suis dapur masa lepas goreng td..

Mak terus tutup suis dapur tu dan teus cabut gas bwk lari jauh2..saya panik dh, tnya mak nak jirus air ke..? Mak kata jgn nanti makin marak..pastu mak ambik kain lembap yg tebal dan saya terus letak atas api tu..nasib baik padam..

Alhamdulillah, selamat..kalu lambat sikit mau meletup gas tu..ishh nauzubillah..

Nasib baik mak x panik tp berdebar2 juga kitorang..mak pesan jgn bgtau ayah..hahaha msti kena marah teruk pnya kalu bgtau ayah..hahaha

~Hari ni balik dungun, dh sebulan lbh x balik...

Tuesday, June 22, 2010

Resepi oh resepi

osan betul keja skrg..mcm2 hal, sakit kepala aku..

Bagi menghilangkan sakit hati, sakit kepala dan mcm2 sakit lg kita layan2 resepi..lately entah kenapa rasa mcm nak try masak western food. western la sgt kan..hahaha

Bila tgk resepi ni rasa tenang je..hahaha

Alkisahnya sbb duk khatam blog irma ni, dia bnyk letak resepi yg mcm eehh senang je..so terus rasa macam teruja tau nk buat..nmpak dlm gambar tu dh blh rasa sedap..ececeh pndai la aku..hahaha

 buku resepi dgn blog irma

Terus cari resepi2 lain yg ala2 western gitu..waaah ada yg senang saya ambik la salin, setakat ni dh dpt 11 resepi western yg senang dan bhn2 nya mudah nak cari..tp yg saya paling teruja nk buat adalah ..

.......

...

..

Hotpot Potatoes

kredit to irma (irma, akak pinjam gambar ye)

Gile kau! saya tgk gmbar dh terliur dah..terus ajak pakcik botak p survey oven..hahaha nk masak sgt tp oven nye xdok..hahahhaa

Lagi satu resepi irma ni yg senang sgt ialah cottage pie. tgk gmbr dulu ye, pas saya dh buat nt baru taruk resepi tp kalu nak juga n blh gi blog irma


cottage pie

irma, pinjam gmbar lagi..

tobat eh saya terliur giler tgk makanan ni..hahaha ke sbb tgh puasa? kahkahkah, batal x puasa kalu tgk makanan? kehkehkeh 

Rasa nak beli oven la, bgtau mak semalam psl nk beli oven, hahaha mak apa lagi suka la dia..blh tumpang buat kuih raya nanti..tp dgn syarat, nk pindah rumah nanti nak angkut skali. mak kata angkut lah, x kisah..hahaha

~pakcik botak...jom g cik ngah jaya, nk beli oven.. :-P

Saturday, June 19, 2010

Sambut menantu hidayah

Salam uolls,

Jumaat baru ni ada mesy agung koperasi pmint. saya jd salah seorang ahli. bulan2 potong gaji utk carum masuk koperasi, nk harap simpan sndiri tiap2 bulan mmg pyh..

Pas abis mesyuarat p rmh dayah plak psl dia minta saya mekap dia utk mjlis sambut menantu dipihak lelaki plak..

ni dh siap tinggal lipstik je blm pkai..ssh nk buat bhg mata psl dia ni mata cpt berair, lgpun dia request mekap nipis je, bulu mata pun x nk pakai..

gmbr gelap psl xkuar flash..hahaha nk salahkan kamera jugak..

jeling sikit..ada rupa kajol x? hahaha

x mnyempat nk ckp kena snap dlu..

menunggu utk bertolak ke rmh pengantin lelaki..

Dayah ni sbnrnya assistant saya..biasanya kalu kluar p site kami kuar bersama tp sejak dia cuti kawen ni patah kaki jg..hahaha..xpe kita bagi dia peluang honeymoon puas2..hehehe

~eok ahad sudah keja...malasnyeeeeeeeeeee....

Thursday, June 17, 2010

Azrinaz Mazhar Hakim

Semalam ms tgh buat bunga stokin pakcik botak bgtau yg Sultan Brunei dh ceraikan isteri baginda Azrinaz Mazhar Hakim.

waaah terkejut la..x sangka kan diorang bercerai..tp ye lah, takdir kita pd masa akn dtg x siapa yg tahu..mungkin jodoh mereka  x pjg..xde siapa yg nk kawen kmudian bercerai tp saya yakin pasangan diraja ini pasti punya alasan yg tersendiri dan hanya mereka dan Allah saja yg tau..

Utk maklumat lanjut blh baca sini dan saya seronok skali baca pengalaman encik bekas wartawan ni bersama azrinaz mazhar hakim..juga blh baca di blog beliau..

cantik, comel je dia ni kan..

~minggu ni 2 kali ditinggalkan oleh pakcik botak..lps abis kat kemaman p besut plak, dlm 7 hari hanya 1 hari je dpt jmpa..rinduuuu..


Monday, June 14, 2010

Bunga stokin

Ok puan-puan..hari ini kita belajar cara2 nak buat bunga stokin..

Apa?? xtau cmne rupa bunga stokin? ala yg buat pkai kain mcm stokin tu..ok xpe, kita tgk nanti ye..

Bahan2 yg diperlukan :-

  • kain bunga stokin (nylon flower) wrna merah utk bunga dan hijau utk daun
  • filamen bunga (isi dlm bunga tu)
  • dawai untuk bentuk kelopak (warna gold)
  • dawai utk ikat (silver)
  • tape hijau
  • lidi sate
  • cutter dan gunting (utk potong dawai dan kain)
  • marker (utk ambik ukuran kudup bunga)
  • botol minyak tyt (utk ambik ukuran kelopak bunga)
blh guna alternatif lain utk ambik ukuran kelopak tu ye, saya guna botol minyak tu..
Cara-cara :-

 
1. buat ukuran kelopak guna botol minyak dan utk ukuran kudup yg lebih kecil saya ambik ukuran batang marker


 
 2. utk ukuran daun juga gunakan saiz kudup bunga tp dililit pd lidi mcm ni kmudian bentukkan.


 
 3. buat 6 kelopak utk bunga, 3 kelopak utk kudup dan 2 kelopak utk daun


 
 4. masukkan nylon flower merah dan tarik kemas2 dekat pangkal dan ikat dgn dawai


5. buat perkara yg sama utk kudup dan daun, kemudia cantumkan dgn letakkan filamen bunga di dalam. Kemudian satukan 3 kelopak utk membentuk sekuntum bunga


6. kemudian lilitkan dgn pita pelekat pd lidi sate dan lilit kemas2.. susun bunga ikut kreatif masing2..last skali blh letak net utk letak telur di bhg bwh skit (saya blm letak net psl nk testing dlu jadi ke x)


7. dah siap! blh jg buat 4 kelopak tp saya buat 3 kelopak saje psl satu tangkai letak 2 kuntuk bunga so x nmpak bsr sgt. terpulang le..


Sebenarnya ini cadangan utk buat bunga telur utk majlis kawen 2 org adik prmpuan saya nt..majlisnye insyaallah akhir thn ni so ingt nk try buat skit2. ni pun sepupu sy yg ajar ni, skali tgk trus blh buat..hahaha senang je sbnrnya..

kena tenangkan diri dan banyakkan bersabar masa nk buat. benda senang tp cerewet skit..hehehe

Cuti sekolah = kawen

hahaha betulkan, masuk je cuti sekolah, banyak la dpt undangan perkahwinan..

Tahun ni opismate sy 4 org kawen, 2 dh kawen aw thn baru ni, lg 2 musim cuti sekolah skrg ni le..


Perkahwinan Syahrul dan RossTiena. Mjlis sblah lelaki di buat hari khamis. Nk dijadikan cite sy dan pakcik botak sesat sblm smpai rmh si syahrul ni, smpai je trus mkn, lapar giler..dia punya acar umbut nyor mmg meletops!

 bergmbar dgn pengantin itu harus!


cubaan membuat muka garang..grrr..

budak 2 org ni ada main ni..hahaha


Perkahwinan Hidayah & Muzri. Majlis nikah hari jumaat. Saya 
jadi kak andam nye..


pengantin baru yg masih malu dengan pengantin lama yg x malu..hahaha

hadiah dr ofis..tv 29 inci

perkahwinan farian & mamat. farizan ni adik kwn sy. dia org seremban, yg mamat tu org sebelah kampung saya..kira majlis sambut menantu belah lelaki le..

ni le kakak pengantin yg dh jd mak buyung, skrg pregnant 6 bln.dia ni kwn masa diploma perikanan dlu. kami 1 bilik. saya dan pakcik botak pegi ms dia kawen thn lps yg jmpa rmh nabil tu..hahaha


pas majlis farizan & mamat, trus bergegas ke rmh dayah psl dia kenduri hari yg sama jg. sy g awal skit psl nk mekap dia. dayah request xnk mekap tebal, xnk pkai bulu mata. nasib baik kulit dia dh mulus, kening dh cantik..sian pakcik botak kena tggu kat luar..

perkahwinan najwa hanis & farizul. najwa ni opismate pakcik botak. pas slesai mekap dayah dtg sini plak..sweet je tema dia kan..


pengantin yg sweet dan pengantin yg masam psl dh berpeluh2..

penat gile hari jumaat tu uolls..dlm 3 kenduri tu mkn skit2 je psl haus sgt jadi minum air bergelas2..sudahnya kul 7 lapar..teringin nk mkn spagetthi, trus ajak pakcik botak pi cari bhn kat hock kee seng. smpai rmh kul 9 sup sap sup sap kat dapur dh siap..buat spagetthi yg simple je, tp sedap giler ahhhh..puas hati mkn buat sndiri. kalu mkn kat kedai sllu je rs x puas.

sip msk hmpir kul 10 mlm..korbankan diet mlm..hahaha aku siap tambah lg..kahkahkah

Tuesday, June 8, 2010

Trip to Vietnam bersama SUK (KT)

Saya udah pulangggg...!!

Apa hal tetiba ckp indon ni..hahaha

Sbnrnya trip ke vietnam ni merupakan xtvt tahunan opis pakcik botak, mmg time cuti sekolah yg dipilih psl ada yg nk bwk family. thn lps pegi ke melaka, thn dpn mana plak ye.. :-)

Trip 4h3m 4-7 Jun 2010. Bertolak dr KT kul 8 pm naik bas le ke KLIA pastu flight MAS ke vietnam kul 9.05 am. so layan gmbr ye smbil bercerita..

Day 1

jet pejuanggg!! berlepass!!

muka org x mandi..hahaha

suka tgk awan tompok2..

welcome to saigon city, vietnam

menunggu bas dtg..

lapar ni..kita makan dulu. makan di kedai shamsuddin, dijamin halal..

 terkejut tgk wayar yg berselirat ni..kata tourist guide kerajaan dia xdok duit nk wat kabel telefon bwh tanah. kita di m'sia ni asal ada org gali lubang msti marah2 tp ianya utk kebaikan kita juga..

singgah di muzium perang sblm smpai hotel..

pose dlu dkt jet pejuang..



klik utk baca keterangan ye..

kami menginap di hotel Lan Lan 1 di tgh2 bandar..hotel 3 bintang tp cantik mcm 4 bintang. mcm baru renovate. utk pngetahuan korang, mata wang vietnam adalah dong. RM 1 = 5,000 dong. kira jutawan le smua yg g ni..hahaha tp penggunaan USD juga meluas dan sesetengah peniaga juga terima RM.

kitorang tukar duit dollar dan jg dong, psl kalu guna dong untung skit. duit dollar guna jg tp habiskan duit dong dlu psl nt kalu nk convert balik ke RM sikit sgt. tp kami shopping x bnyk mana pun, kalu kira dlm rm500. org lain laaagi banyak siap beli beg tambah..hahaha

pi lwt pej pos. ingt mcm pej pos biasa tp rupanya mmg pej pos ni jd slh satu tmpat pelancongan..penuh pelancong kat dlm..lupa nk ambik gmbr kat dlm..smpt tukar dollar ke dong kat cni

pose dpn pej pos..

night market berhampiran hotel..rimas le psl kat laluan2 sempit pun stil motosikal nak lalu jg..x selesa psl asyik kena elak moto.

mcm pro je kan..hahaha

beli apa tu..

belengas dh. dr pagi smpai mlm..balik hotel pakcik botak jd tukang urut kaki..

Day 2

pose b4 naik bas utk ke muzium chu chi

penjual brg dh berkumpul dpn hotel


menuju cahaya kebenaran..hahahaha

td versi gelap, ni versi cerah. dlm terowong menuju ke cth perkampungan mangsa perang chu chi

menonton sejarah chu chi..

model perkmpungan bwh tanah yg dibina bagi mengelakkan di kesan tentera amerika

 kwsan ni mcm dlm hutan, redup tp berpeluh gile..

lakonan semula cara2 masuk dlm terowong bwh tanah

wan mary kena jd model psl size dia blh muat lubang tu..

apa yg di borakkan tu..

pose ramai2..

galeri senjata buatan sendiri

cth senjata 

pas lwtan lepak smntara menunggu ada 2,3 org yg nak try menembak..terlihat deretan arak ular dan jengking..eeeeee

pas mkn smua balik hotel lepak tgk cite katun biri2 gemuk..kahkahkah..ada dkt 60 channel tv kat hotel ni..

Day 3

pagi2 hari ke ben thanh market..lbh kurang psr payang le..

penuh manusia, psl hari minggu kan..

mcm2 ada

kacang2 dan bijik jambu golok pun ada. saya beli bijik jambu golok 1 kg harga 160,000 saje..hahaha kalu convert lbh kurang rm32

kasut pun banyak..kakak cantik, abang abang, gini le penjual2 tu panggil kitorang..ramai yg pndai bhs melayu skit2 sbb org msia slalu dtg cni..

kedai bunga fresh merata2..geram je tgk..

bunga teratai pun ada..kalu mikir xnaik kpl trbang dh lama beli..hahaha

dereta kedai menjual peralatan sukan..yg ni sebelah hotel je..

jln kaki mau pulang ke hotel..penat tapak kaki..

ptg nye xtvt bebas...bas tinggalkan kitorang kat tgh2 bandar suka ati la nk jln2 ke mana..

di tmn di tgh2 bandar..

seiringan bersama..

Day 4

Pagi2 kul 7 am dh bersiap2 nk naik bas, flight kul 11 wktu tmpatan..gmbr bnyk lg tp x larat dh nk upload..nk tgk blh pi FB..

 sejam sblm berlepas ke malaysia..tdo2 dlu..

bucuk bucuk..

selamat tinggal bumi ho chi minh..ada rezeki kami dtg lg..

Kesimpulannya mmg best trip ni, kena plak geng budak2 yg gile2..tahun dpn pi mana plak ye..? hahhahahaha

Esok masih cuti lg tp rs mcm kena msuk opis  dh psl cik dayah dh start cuti kawen..rs mcm malas tp g opis je la..