Saturday, August 28, 2010

Misi

Cuti jumaat sabtu biasanya ambik kesempatan bagun tdo lwt skit. Lagi2 bulan puasa kan, xde nak gaduh  buat sarapan ke apa kan. nak kemas rumah lagilah, adik2 dh siap kemas..hahaha dasar pemalas. eh saya kan kakak sulong, masa ni la nak tunjuk kuasa..hahaha duk rmh sndiri nanti tau lah.. :D

Jumaat semalam, ingat nk golek2 lama2 skit. pakcik botak plak gerak2 suruh bangun. Nak ajak p tgk perabot katanya. huwaaarggh susah betol nak pilih yg berkenan ni. Dah banyak kedai g asyik tak puas hati je. So g round 2 kedai dekat dgn rumah, harga ok jg tapi sbb susah nak tgk contoh. kedai tak tersusun sangat pastu nak kena tengok katalog plak psl ada model yg kita berkenan tu xde display. 

Last2 terjah Lavino jugak. Ari tu dah beli sofa dgn tv cabinet. Sini juga yg senang nak buat pilihan. Harga pun orait jugak, tak lari mana pun dgn kedai lain. Misi adalah mencari set bilik tido. Last2 dah pilih2 akhirnya ambik la set bilik tdo yg mmg dh lama aim, tp nak survey kat lain dlu tapi xdok juga yg pesen gitu. Ambik je la yg ni. Pastu cari almari kabinet dapur, bookshelf. kena byr deposit 30%. mintak dia hntr sebulan lg lepas raya puasa tapi sblm raya haji.

Meja makan dh beli kat Soh Brothers. Murah giler berbanding kedai lain. Perabot bilik bwh dgn bilik tamu kendian skit. Kalu ada duit lbh beli kalu tak hold lu. Kitorang cari yg basic dulu. Takuit tak cukup duit ohhh.

Misi ke 2 adalah mencari kipas siling, lampu dan barangan letrik. barangan letrik tui peti sejuk dgn mesin basuh je, yg lain2 dah ada. TV pakai yg skrg ni, oven, microvave dh ada. Dapur je kena cari. Lampu pun dah ada pilihan tinggal nak beli je. Mslhnnya kipas siling ni. Kitorang duk survey panasonic, tapi ramai yg suggest ambik KDK.

kwn pakcik botak suggest ambik model ni.

Korang tau tak mana yg bagus? KDK ke Panasonic?

Misi ke 3 adalah tempah langsir. Haissh ni lagi pening. Nk pilih kaler langsir nye, nak cari tukang jahitnye. Ada yg bg cdngan warna hitam putih. Warna coklat gelap pun ye. Maybe ambik coklat gelap kut. Tp nak pilih material tu. Kat kamdar bnyk giler pilihan smpai haku rambang mata tak tau nak ambik yg mana. Dgn harga nya pun blh tahan juga.. Upah langsir berapa riban ek? eh riban2 ke..saya nak buat langsir bawah dgn bilik utama je. bhg atas maybe beli yg dh siap kut. Jimaat kosssss. hahaha Ari tu p rmh sape ntah. Tuan rumah tu buat langsir baru skali dgn upah RM8 ribu. 8 ribuuuu kauu! bukan 8 rat. melampau kan smpai 8 ribu. dia org duit banyak xpe la kan. Aku ni kalu 8 ribu tu blh beli complete set 1 rumah.Kita kena ikut kemampuan kita la kan.

Nak tanya mende lain ni. Korang tau tak upah jahit langsir brp hinggit? dia kira bnyk mana meter yg kita srh dia jahit kan? pattern langsir camne? Simple tapi meletops..hahaha banyak songeh.

yg gini pun ok jg tapi xnak la warna tu

ni simpe tp mcm ada x kena je..

haaa! yg ni cantik. simple but nice. ni hitam putih ek? cantik jg. dah le perabot ruang tamu smua kale ala2 hitam+putih+kelabu.
-Pics credit to google-

Grill blm bincang lg harga. Dah ada tukang yg nak buatnye cuma dia bz giler, xsmpat nk jmpa. Hari ni kut jumpa dia jap. Kos grill ni pun penting jugak. 

Kalu ikutkan bnyk lg mende kecik yg blm cari tp buat masa ni kitorang cari yg basic dan yg rasa penting dulu. Yg lain2 tu mcm kelengkapan bilik tamu, bilik bawah dan yg nak lawa2 display apa biar dulu. Itu x penting lg.Budget pun x banyak mana. Tak nak la tambah wat personal loan lain semata2 nak beli kelengkapan rumah. biar papa asal bergaya. huhuhu takuuiit. Memang la kalu ikutkan nak semua tu tapi esok2 kita yg menangung hutang bnyk2 buat apa kan? 

Kwn saya ada juga yg suggest ambik brg dgn koperasi byr bulan2, ohhh xnak la gtu. merana nanti. kalu ada cash better beli cash. hrga pun blh lagi murah dah tak susah hati dah pastu nk potong2 gaji ke hape kan. Pakcik botak kalu blh nak mintak langsir rumah mak dia je. melampau la kan, ada ke nak mintak langsir dgn mak. Dahlah ukuran tingkap tak sama langsung.Nt jd sarkas plak rmh aku pkai langsir senteng.

Huh! barang kalu blh nk settle b4 raya ni. Sbb kan tgh sale skrg so beli masa ni lah. Tapi simpan kat kedai dlu. Nanti pas siap griil, siap basuh rmh smua baru mintak dia hantar.

Eh! Sape nak tolong basuh rmh?

MySpace

8 comments:

  1. pasal kipas tu. i suggest u beli KDK. rmh rmh i pakai KDK..so far dah nk masuk 3 thn..masih ok ;)

    ReplyDelete
  2. Z@ck,

    hoh sopim menghabiskan duit.. dan menambahkan utang..hahaha

    J.L

    oh ye ke, dia tak berkarat kan? mmg ingt nk ambik KDK jg ;) thanks

    ReplyDelete
  3. JL":- KDK yg elok ye...x apa akan diusahakan -pakcik botak

    ReplyDelete
  4. kipas better KDK..pasal die ade wire safety..bnyak kat skolah2 pakai kipas nih kak..huhuhuh

    ReplyDelete
  5. along,

    yap, ramai yg sajes so tadi dh p beli lah. lega lepas dah satu..

    ReplyDelete
  6. saya pon mintak langsir umah mak saya utk letak kat umah sewa saya tu..hehehehe

    ReplyDelete
  7. rosstina,

    kalu sama saiz ok la, ni dah sah2 x sama lgsung ukuran. hehehe

    ReplyDelete