Friday, August 13, 2010

Laparoscopy Surgery for Infertility


 Masa appointment dgn Dr. Rozi ari tu dia cadangkan step yg seterusnya utk saya adalah buat pemeriksaan tiub fallopio. Sbb saya dh hampir setahun buat treatment, mkn clomid, tracking TVS, inject lg tp x jadi2 jg. 

So setelah beberapa kali mkn clomid, TVS and inject tp x berhasil so next step adalah pemeriksaan tiub fallopia. Nak cek sama ada tiub tersumbat @ sempit atau ok. 

Dr. Rozi kata ada 2 cara. cara pertama x-ray dan cara kedua buat laparoscopy.

Cara x-ray, doc akan masukkan pewarna dlm tu and x-ray. Kalu pewarna tu melimpah kluar maknanya tiub ok. Dan kalu ada sebarang ketulan dlm vagina ia akan dpt kesan melalui x-ray tu. Yg ni sakit skit. huhuhu

Pembedahan laparoscopy pula akan melibatkan banyak masa. sebabnya kena warded lagi pastu kita xkan sedar sebab akan dibius. cara ni doc akan tebuk perut dan masukkan alat dgn kamera kut utk tgk keadaan tiub kita. pewarna juga dimasukkan. dan cara ini akan mampu mengesan sekiranya ada sesuatu yg luar biasa disekeliling rahim tp bukan dlm rahim. Dan rawatan akan terus dilakukan sekiranya dpt mengesan sesuatu yg luar biasa itu.


so, Dr. Rozi bagi masa fikir nak buat yg mana. Sbnrnya kitorang dh lama bincang ni, maybe ambik laparoscopy kut. walaupun kos dia tinggi skit tp since pakcik botak kakitangan kerajaan so xde la kena byr bnyk sgt sbb buat kat hospital kerajaan.

Dr. Rozi dh buat surat utk refer pd Gynae clinic/infertelity. so tunggu call je la. Insyaallah pas raya. Tp dlm pada tu saya ada juga mengurut, bidan kata rahim saya kembung angin. adalah beberapa kali urut. xkisahlah, selagi buleh cuba kami cuba. xde la rasa terkilan sbb kita tau kita berusaha cuma mungkin belum ada rezeki.

Ini info psl laparoscopy yg saya dpt dr  http://www.advancedfertility.com

What is laparoscopy?

Laparoscopy is a surgical procedure that involves insertion of a narrow telescope-like instrument through a small incision in the belly button. This allows visualization of the abdominal and pelvic organs including the area of the uterus, fallopian tubes and ovaries.

What is laparoscopy used for in women with infertility?

This procedure allows us to determine whether there are any defects such as scar tissue, endometriosis, fibroid tumors and other abnormalities of the uterus, fallopian tubes and ovaries.

If any defects are found then they can sometimes be corrected with operative laparoscopy which involves placing instruments through ports in the scope and through additional, narrow (5 mm) ports which are usually inserted at the top of the pubic hair line in the lower abdomen.

Because of the cost and invasive nature of laparoscopy it should not be the first test in the couples diagnostic evaluation. In general, semen analysis, hysterosalpingogram, assessment of ovarian reserve and documentation of ovulation should be assessed prior to consideration of laparoscopy. For example, if the woman has a clear ovulation problem or her male partner has a severe sperm defect then it is unlikely that laparoscopy will provide additional useful information that will help them conceive.

 Chaiyok chaiyok!

MySpace

2 comments:

  1. kty pun cadangkan .laparoscopy, tak mahal sgt kt gomen ..lelagi kalo kerja gomen ..semuga semuanya berjalan lancar ye na..

    ReplyDelete