Saturday, August 14, 2010

IUI

Maklumat n i dpt dari http://portal.alamhamil.com

Apa itu IUI?

IUI bermaksud ‘Intra Uterine Insemination', satu prosedur di mana sperma suami dimasukkan terus kedalam rahim isteri dengan harapan terjadi persenyawaan dan seterusnya kehamilan.


Bagaimana IUI dibuat?

IUI sebenarnya adalah prosedur yang ringkas dan mengambil masa yang sekejap untuk di buat. Semasa IUI, satu kateter (tiub) berupa alat plastik kecil yang mengandungi sperma akan dimasukkan kedalam rahim melalui serviks. Ia selalunya mengambil masa kurang dari 3 minit.

Bila dan dimana sperma akan di kumpul?

Sperma boleh dikumpulkan dirumah sekiranya rumah anda dekat dengan klinik anda. Botol steril akan diberikan dimana air mani akan dikumpulkan selepas ejakulasi. Untuk sampel air mani yang segar, ia hendaklah sampai ke klinik dalam masa 1/2 jam selepas ejakulasi. Sekiranya rumah anda jauh dari klinik anda, koleksi air mani akan dibuat diklinik. 

Adakah sperma perlu di ‘cuci’ sebelum IUI?

Ya! “Sperm Washing’ perlu dibuat sebelum IUI. Ia mengambil masa lebih kurang 1-2 jam. Sebaik sehaja ia dicuci, IUI akan dilakukan.

Adakah IUI dibuat sebelum atau selepas saya bertelur (ovulasi)?

Selalunya doktor akan membuat IUI disaat-saat ovulasi akan berlaku iaitu 24-36 jam selepas injeksi HCG, iaitu ubat yang bertanggung jawap untuk ovulasi berlaku. Jadi secara umumnya, IUI dibuat 6 jam sebelum ovulasi kerana sperma sebenarnya tidak tahan lama.
Ada juga doktor yang memilih untuk membuat 2 IUI dalam satu kitaran, dalam kes ini, IUI selalunya akan dibuat 12-48 jam selepas injeksi HCG dengan IUI sekurang-kurangnya 12 jam diantaranya.

Adakah jumlah sperma penting IUI?

Sekurang-kurangnya 5 juta sperma diperlukan untuk IUI. Sekiranya jumlahnya lebih rendah, peluang kejayaan juga rendah. Secara umumnya, 20 juta keatas adalah ideal untuk IUI.

Adakah IUI menyakitkan?

Ia tidaklah menyakitkan tetapi anda mungkin merasa sedikit rasa tidak selesa semasa kateter dimasukkan kedalam rahim dan ketidak-selesaan ini lebih kurang sama dengan ketidak-selesaan semasa menjalani ujian PAP.

Adakah saya akan hamil selepas IUI pertama kali?

Seperti juga persenyawaan melalui tabung uji, beberapa kitaran IUI diperlukan sebelum anda berjaya hamil. Ada doktor yang menyarankan dua kali IUI dalam satu kitaran untuk meninggikan peluang hamil. Sekiranya kehamilan tidak berjaya selepas beberapa kali mencuba, mungkin doktor akan menyarankan IVF atau Persenyawaan melalui Tabung Uji.

Bagaimana dengan kadar kejayaan IUI?

IUI secara semulajadi iaitu tanpa pengunaan ubat selalu mempunyai kadar kejayaan yang kecil iaitu 6%. Tetapi sekiranya mengunakan ubat dan injeksi ditambah dengan kehadiran folikel yang berganda, kadar kejayaan boleh mencapai 30%. Jumlah sperma juga boleh menjadi penentu. Sperma yang kurang kualiti memberikan kadar kehamilan yang lebih rendah.Secara keseluruhan, kadar kejayaan untuk satu kali cuba adalah diantara 15-20%.

Berapa cepat selepas IUI saya boleh mengambil ujian untuk kehamilan?

Disarankan untuk anda menunggu satu minggu selepas anda ‘missed period’ sebelum membuat ujian kehamilan.

Adakah sebarang risiko berkaitan dengan IUI?

IUI adalah prosedur fertiliti yang kurang memberikan tekanan kepada wanita kerana ia agak ringkas. Walabagaimanapun, ia juga mempunyai beberapa risiko termasuk sakit perut, pendarahan dan ‘spotting’, semasa atau selepas prosedur. Terdapat juga risiko untuk mendapat penyakit kelamin sekiranya suami ada adalah pembawa kuman tersebut. Penggunaan ubatan IUI juga boleh membawa risiko seperti kehamilan kembar, triplets, atau ovarian hyperstimulation syndrome, tetapi dengan pantauan doktor yang rapi,risiko sebegini kurang terjadi.

Apakah kos untuk setiap ujian IUI?

Kos IUI adalah berbeza dari klinik ke klinik dan ia juga bergantung kepada jenis ubatan yang diberikan sebelum IUI dibuat. Tetapi umumnya ia adalah diantara RM 550-800 tidak termasuk kos ubatan.

~Next step selepas laparoscopy. cari info dulu. semoga berjaya ;)
MySpace

12 comments:

 1. nak cuba IUI ke? KOs tinggi beb..

  ReplyDelete
 2. doc kata dlm rm500..insyaallah..kalu ivf lagi tinggi..kurang2 rm15k

  ReplyDelete
 3. err..
  ape2pun hrap semuanya akan memberikan impak yang baik la...=)

  ReplyDelete
 4. insyaallah cheqna, kita berusaha selagi terdaya ;)

  ReplyDelete
 5. awk dh usaha.. pastu doa. insyaALLAH dpt. kalau ada berita baik ti hebah hebahkanla

  ReplyDelete
 6. tunteja,
  insyaallah..doakan..hehehe ;)

  ReplyDelete
 7. sy doakan moga Allah permudahkan urusan akak utk menimang cahayamata..

  ReplyDelete
 8. nak cuba ke kak na?seram lok rasa..tp apa2hal pon, sy doakan segala urusan kak na dipemudahkan Allah..

  ReplyDelete
 9. salam...sy org baru & 1st time singgah di web ni...cuma ingin berkongsi pengalaman...sy br je menjalani iui pg semalam..1st time..sekadar usaha & ikhtiar seterusnya utk mendapatkan cahaya mata pertama setelah lebih 3 tahun menunggu & berusaha...mudah2n ade rezeki sy kali ni..

  ReplyDelete
 10. salam... nak share pengalam kaedah iui... 19 Oct 2010 sy baru saja buat kaedah ni.. buat p'tama kali lakukan kaedah iui.. alhamdulillah di sah kan hamil.. mula2 tu takut juga.. coz kebanyakan yg cuba kaedah iui ini sampai 3 kali tidak berjaya.. syukur kehadrat ilahi.. 1st time buat dah hamil.. memang rezeki sy.. doakan kesihatan anak dlm kandungan ni... wassalam..

  ReplyDelete
 11. sesape nak cuba kaedah iui ni.. bykan doa n solat.. insya'allah dipermudak kan oleh ALLAH

  ReplyDelete