Friday, May 7, 2010

Sabarlah, rezeki mu akan tiba jua..

Salam,

Semenjak 2 menjak ni, sy rasa teringin sgt nk mengandung..perasaan itu rasa mcm x dpt ditahan..saya nak sgt rasa pengalaman itu..org kata masa kehamilan itu sgt bahagia..oh saya sgt rindukan keadaan itu..Akhir bulan ni genap 2 thn kami berumahtangga tp masih belum dikurniakan cahaya mata..

Dlm ofis saya ada 2 org yg sdg hamil..seorang kawen bulan 5 thn lps, slps 3 bln kawen dia hamil..lagi sorang kawen masa thn bru cina bru ni, skrg dh hamil 7 minggu..ms sy dpt tau dia dh lwt period tu dia pun mcm nak xnak je bgtau sy..agaknya dia segan dgn saya kut...

Skrg ni dh hmpir setahun saya buat rwtan kesuburan dgn satu klinik pakar..tiap2 bulan mmg g jmpa doc dan ujian pun telah dibuat utk saya dan pakcik botak dan kami berdua normal cuma sy ada skit mslh hormon tp doc kata x serius sgt..masih blh diatasi..tiap2 bulan doc bg sy ubat subur utk meningkatkan kesuburan pastu scan pas scan kena inject..tp smpai skrg tiada hasil lg..smlm sy sakit pinggang, rs mcm nk period tp awl lg..pagi td mmg confirm period patut la sakit pinggang sgt smlm tp awl bbrp hari..rasa frust sgt, dh le pakcik botak xde di sisi skrg, trus sms dia bgtau ..dan dia balas 'x apa sayang, sabar..'  


Sabtu ni ada appointment lg dgn doc, and doc nk bncang dgn kami psl ni le..bln lps dia kata kalu period dtg n dia nk bncg sama ada saya nk mkn ubat subur lg selama 6 bulan @ buat IUI..dan dia akan bgtau la kos dan sbgainya..tp terpulang pd kami la utk buat keputusan..

Sbnrnya xtau sgt psl IUI ni tp nsib baik doc bgtau..pastu search info, baca2 baru phm..

IUI bermaksud ‘Intra Uterine Insemination', satu prosedur di mana sperma suami dimasukkan terus kedalam rahim isteri dengan harapan terjadi persenyawaan dan seterusnya kehamilan..

(petikan dr alamhamil.com) 
Peratus utk hamil dgn cara IUI ni antara 15%-20%, meaning that, IUI yg akan dilakukan nt tidak akan confirm saya  akan hamil..Saya xtau nk pilih yg mana..blm bincang elok2 lg dgn pakcik botak ni..ex-opismate saya cik lavender kat srwak ni pun mgalami nasib yg sama dgn saya tp dia bgtau dia dh start mkn Biodex..sy search jg psl biodex ni, ingt nk cuba Biodex lah pastu urut2 skit..dh lama x berurut...

Nasib baik family sy memahami, begitu jg dgn family mertua..sy sgt terharu sbb mereka x prnh mendesak..cuma sedara mara la..asal dtg je pegang perut, bkn nk hulur tgn salam..sy rs mcm x prcya opismate sy yg kawen CNY bru ni dh pregnant..rs mcm xleh trima kenyataan pun ada tp fikir semula itu rezeki dia..

Saya sgt jeles bila dgr dia confirm hamil..dan saya rasa malu sgt2 sbb saya masih x pregnat..sungguh, rasa malu sgt..

kwn2 prmpuan 1 opis saya hampir sebaya dan rata2 dh kawen..mana yg kawen tu smua dh ada anak sorang, dan ada yg bru dpt 2nd baby..bila diorang sembang2 psl pengalaman hamil, jaga anak, bangun buat susu, tukar pampers, xleh pkai tdung bawal dh psl nk dukung anak nt anak tarik tudung, x tdo mlm layan anak, beli pampers, minum susu cap apa, anak demam, anak tumbuh gigi dan mcm2 lg la, buat sy rasa rendah diri sgt..sebolehnya saya akn elakkan diri dr terjebak dlm sem2bang tu, biasanya wat2 cbuk menulis la padahal conteng2 kertas je..malas nk dgr dan malas nk join...

Geng2 prmpuan ni xle sindir2 tp saya tetap rasa malu dan rendah diri..diorang fhm dan bg petua itu petua ini tp ye lah perasaan rendah diri tu mmg xleh nk hilang..perasaan itu lbh kpd malu sbnrnya.......



Saya nak baby......................................

Rindu sama pakcik botak.......

11 comments:

  1. sabar k...belum rezeki la tu...abaikan mereka-mereka yg sebok berkata-kata itu...sakit hati dgn kata-kata org n jeles dgn org yg peknen mmg takleh elak la kot...just percaya je...harinya pasti sampai dan tips ialah 'BERSEDIA' :)

    ReplyDelete
  2. Laaa baru 2 tahun marina rilekla ada orang lagi lama.Sekurang-kurangnya bersyukur dpt merasa pengalaman kawen. Ada orang tak kawen-kawen.Jadinya
    1. besyukurla apa yang kita ada
    2.selalulah mohon pada tuhan
    3.wat persediaan nak anak soleh bermula dari kita.
    4.positif n positif
    5. ulang 1,2,3 n 4
    Insyaallah.....

    ReplyDelete
  3. Marina, kuatkan semangat, fikir positif & gembirakan diri.. jgn sedih2 sebab biler sedih tentu effect hormon dlm badan. Berusaha & jgn putus asa. Bermohon selalu pada Allah. Yg penting jgn rasa down ok? Jgn stress2 ok! Akak tahu susah tapi cuba & terus cuba happykan diri ok?

    ReplyDelete
  4. marina...jgn lah macam nih..bila awk tulis mcm nih saya rasa bersalah pulak...hurmmm...kan saya penah bgtau awak dulu...abg ipar saya (abg mizan) kawin lima tahun tak dapat anak tau...bila saya pregnant diorang still 0...tapi alhamdulillah rezeki allah SWT kita tak boleh nak menduga..lepas 5 bulan saya pregnant..biras saya tuh pun pregnant...dan skrg diorang pun dah anak dua mcm saya ngan mizan..awak kena kuatkan semangat...kena bersabar..berdoa...

    hurmm..saya rasa cdgn awak nak berurut tu bagus..awak cari bidan2 kampung..cakap awak tak leh pregnant lagi...nanti dia akan urut betulkan rahim..kadang2 rahim kita tak betul sebab tu susah nak pregnant...atau rahim tak rapat..jadi sperm yang masuk akan kuar balik...cdgn awak nak minum biodex tu pun bagus..ramai dah kawan2 saya yang susah nak pregnant tapi bila minum biodex alhamdulillah...lekat akhirnya..tapi benda ni pun amik masa...awak kena sabar banyak2 tau...jgn sedih2....betul kata kawan awk kat atas ni..emosi akan mempengaruhi hormon...Sabar ye...

    ReplyDelete
  5. dizi,

    inysaallah..

    anon,

    iye, sy tau ada yg lg lama kawen blm ada apa2 lg tp sbb sy asyik dikelilingi ibu2 mngandung je..jeles sgt..

    kak ed,

    sy sgt jeles dgn akak sbb murah dgn rezeki anak2..

    su,
    sory su, sy xde niat pun..

    trima kasih kwn2..sy akan berusaha dan trus berusaha..slebihnya berdoa dan bertawakkal..

    doakan saya ye.. :-)

    ReplyDelete
  6. dear, i sangat2 faham perasaan u... kadang orang tak faham perasaan kita kan, like u said datang jumpa bukan nak salam tapi dok pegang perut memang kadang tu menyentuh hati kecik kita ni... :( i faham, i faham, i faham... *hugs* coz i dah banyak kali kene macam tu...
    sama2 kita doakan for each other, jangan pikirkan sangat k.. benda ni kalau kita pikir n mengharap sangat nanti ganggu emosi, buat tak tau jer, di samping tu usaha, insyaAllah i yakin, rezeki itu akan ada untuk kita, Allah itu tidak kejam, dia Maha Mendengar isi hati kita... insyaAllah..
    :)

    ReplyDelete
  7. yes lady, we are in the same ship..usaha dan berdoa..insyaallah utk lady jg.. :-)

    ReplyDelete
  8. salam maria... baca cerita kamu teringat kat office mate cik pah dulu. dia dah 5 tahun kawin. n baru jer dapat baby bulan lepas.. n sorang lagi dah 6 tahun kawen tpai blom ada rezeki lagi. yg sebenarnya . kalau doc cakap takde aper aper masalah.. then kita hanya perlu relax n jgn stress sgt.. kalau di pikirkanslalu pun tak baik jugak..

    yg penting.. mental dan fizikal kita mesti sentiasa berada dikeadaan yg paling optimun skali.

    ok dik. dun worry. dia akan datang.. cuma mungkin akan lambat.

    take care

    ReplyDelete
  9. tq cik pah,

    insyaallah saya akan tunggu saat itu, kdg2 je perasaan tu dtg..relax dan berusaha..

    ReplyDelete
  10. Dik ko 2 tahun.. eLLy nie dah 9 tahun.. aku paham ape yg ko rasa.. tambahan lagi bila time Raya.. pasti sedara mara yg lama tak jumpa akan tanya 'dah berape anak?'
    tapi tak salah kan dorang jugak coz dorang tak tau ...

    sekarang nie kita harus percaya pada ketentuan Tuhan. Usaha & Doa jng dilupakan.

    ReplyDelete
  11. kak elly, sy admire sgt kak elly..nmpk happy je ..yg pnting usaha dan bertawakal..

    ReplyDelete