Wednesday, February 10, 2010

Make over

Salam uolls,

Mlm td pakcik botak kan xde, so sy srh adik sy si Yam masuk bilik nk make over skit..sakit ati tol dgn budak ni, kejap2 gelak, kejap2 kutuk, kejap2 gatal mata la..

sebelum makeover.. pejam mata je la ye klu nmpk bakul kain kat blkg tu.. ;-P


selepas, tudung ni x brp sesuai la..


tukar tudung la, haa yg ni sesuai skit..

abaikan je la tudung yg bersangkut kat blkg tu..

Pas tu panggil mak dgn adik tnjuk hasil make over, waaahh mak terkejut gilos tgk muka lain..hehehe

Jumaat ni testing mekap utk opismate sy plak..doakan saya berjaya dlm minat yg baru ni..

P/s : Nik, along, insa-jgn lupa komen tau..

8 comments:

  1. hye girl (:

    first of all maaafkan i if my comment may hurt u..

    for me ur make up style terlalu basic..

    base on that pic before and after i just can rate ur make up 2/10..

    untuk menjadi seorang andam yang baik u perlu ada "X-FACTOR" dalam make up..

    semua orang boleh make up..tapi yang membezakannya ialah kreativiti!!

    jujurnya berdasarkan solekan u,i rasa u tak berani nak explorasi make up ke muka model..

    bahagian mata yang u buat failed!!u tak berjaya mengubah bentuk mata..u hanya mengubah bentuk warna kelopak mata!!

    make up bermaksud mengubah/merias wajah untuk melihat perbezaan dari biasa kepada cantik..tapi u gagal..u membuatkan wajah dari biasa ke biasa sahaja..

    berbalik kepada tata rias mata,u perlu berani mengunakan bulu mata paslu!!itu penting..kekuatan untuk mengubah bentuk mata menjadi yanag lebih menarik..

    penggunaan eyeliner pelbagai warna juga penting untuk memberikan hasil yang menarik..

    dalam andaman juga perlu ada trade mark..macam i,trade mark i adalah mata..dimana i akan applykan bulu mata paslu dalam solekan i..kekuatan trade mark itu penting..bila orang tengk=ok sahaja model/pengantin orang akan tahu "OWH NI SURE XXXXX YANG MAKE UP KAN"

    i lihat kekuatan u [tapi perlu diimprovedkan] ialah hidung..u shade hidung kemas..tetapi perlu bijak mengunakan warna!!

    u boleh gunakan kemahiran itu untuk jadikan trade mark u..

    blusher: i tengok u tidak berani untuk bermain warna...terlalu flat..mungkin u akan cakap "ala make up nak ke pejabat buat apa nak over2"..so untuk apa u make up kalau tak nak kelihatan over?

    penggunaaan warna dan kedudukan pipi akan memberi impak yang drastik kalau pandai dioleskan..yang gemuk akan kelihatan kurus,yang tidak berpipi akan kelihatan gebu..

    lipstick: jangan gunakan warna-warna yang tidak bermaya..come on!!!u bukan nak make up couture..so gunakan la color-color yang fresh and segar..jangan nak tiru style model-model couture..warna yang sesuai is merah,pink or light brown..jangan lupa pakaikan gloss agar bibir kelihatan segar..

    by the way ni a few tips je dari i..kalau nak lagi i boleh je share (:

    anyway world peace
    -vitton-
    +6012 745 7262

    ReplyDelete
  2. kak ed,

    saya x pandai makeup :-(

    xuhaily,

    ooh tq so much 4 ur komen..a bit hurt 4 me but i take it +vely :-)

    i mmg x pandai mekap, itu cuma make over yg mmg simple saje, i akui i x pndai pun nk mekap tebal2 mcm u kata tu dan mmg x reti pun..its just for fun!

    i pun bru lg bljr dgn kak nik psl mekap ni, xde ilmu sgt pun cuma sbb i suka dan minat so i cuba try apa yg i rasa i blh buat..

    lgpun makeup tools yg i ada x seberapa pun..beli pun utk suka2 sbb geram sgt tgk brg2 tu..

    anyway tq so much for ur comment n i terkejut jg cos ist time blog i dikomen sebegini rupa..

    p/s - i guna bulu mata palsu la, penat tau letak ..

    ReplyDelete
  3. (:

    1st of all sorry if i hurt u..i tak bermaksud begitu..

    actually i silent reader ur blog..i can see la ur minat ke arah make up ni..i takut nak comment..tapi today macam mana tah tangan i gatal nak comment..

    yes kalau ada minat semua kerja akan menjadi..minat merupakan elemen terpenting juga dalam andaman ni..

    dulu time i was in form 4,i di tugaskan untuk make up penari-penari sekolah i..terus gian..

    bermula dengan base make up..very the base je i make up..

    then i panggil budak-budak kt rumah i tu,make up kan dorg...budak-budak of course la suka kan bila kena make up..bermula dari situ la i start bergiat dalam andaman!!

    u kena yakin dengan diri u..CANTIK ITU SUBJECTIVE..perlu ada creativity!!sangat penting!!!

    then perlu la ada brush-brush yang specific..jangan la brush blusher u guna untuk shadding dagu..[sometime boleh gak guna]..

    ingat..cari identity..jangan ikut ur sifu je..kena ada benda tu..penting..

    lepas dah dapat income lebih sikit,try la beli WIG..YES WIG PLAY A BIG IMPACT IN MAKE UP..or cari la selendang or apa2 tudung..kena match dengan make up!!tapi jangan FLAT..e.g kalau eyeshadow colour gelap elakakn tudung colour gelap!!buruk and so yesterday!!!!

    apa-apa pn keep up a good work!!!

    yakin dengan apa yang u minat..insyallah

    ReplyDelete
  4. p/s: ooopppsss u ada guna bulu mata eak..i x perasan la..tapi i tgk macam tak ada je..mungkin gambar tak clear kot..

    tips pakai bulu mata:

    1. kalau boleh make it double..yang base bulu mata tu biar panjang sedikit..then apply bulu mata for a second layer..yang pendek sikit..

    2.then letak glue..tapi jangan banyak sangat..nanti nampak macam buruk!!

    3.biarkan around 5 to 7 minutes..

    4. apply mascara..

    5. kepit bulu mata tu kasi lentik..

    6. rehatkan mata tu kejap..

    7. then untuk cover lebihan gam yang ada kat gigi kelopak mata tu,letak eyeliner..i prefer letak eyeliner hitam..

    8. ready to go (:


    p/s: i guna M.A.C PNYE eyeliner..tapi kalau u nak main-main guna eyeliner from SECRET pn okies RM11.++ je kalau tak silap i...banyak color..

    selamat mencuba

    ReplyDelete
  5. xuhaily,

    hehehe x marah pun sbnrnnya cuma terkedu skit..tp btul jg kata u too, i bnyk lg kena bljr..itu x dinafikan..hmmm kalu blh buat la n3 gambr2 make over blh la akak tgk..hehehe

    ReplyDelete
  6. amboi yam~suka r tu kna mekap...nti kawen ley r mekap free....kekekeke~santek k.na~tp kna touch up lebey skit kalau untuk sanding~NGEEEEE

    ReplyDelete