Tuesday, March 24, 2009

Saya nk wat masak lemak cili api, xtau jadi ke x ni..

Salam,

Ari tu ms g srmban, kak ipar wat lauk ni..ya allah sedap yg amat..sudahnya msuk opis mintak resepi dgn pakcik gugel. nah ni dia..


ayam masak lemak cili api

bhn2:-
  • ayam 1 ekor
  • 20 biji cili api *
  • 2 ulas bwg putih-dihiris *
  • 4 biji bwg merah-dihiris *
  • 2 inci halia-dihiris *
  • 1 batang serai-diketuk *
  • 1 keping asam gelugur *
  • kunyit skit *
  • garam secukup rasa *
  • santan (1 biji kelapa)
  • 2 biji kentang-belah 4
cara2:-

  1. masuk semua bahan yg tanda * ke dlm periuk. tmbh skit air & renihkan dgn api kecil smpai smua bhn mesra dan air ayam kluar
  2. bila air ayam dh agak kering, masuk santan dan kacau skali skala atas api sdrhana (xnk bg santan pecah)
  3. last, masuk kentang. tmbh garam secukup rasa dan tunggu shingga kentang empuk

nk try wat ni tp kena tggu gaji dlu, gaji dpt esok..tp hari ni x floating lagiks..hmmm
rasanya msti k.jah terer msk ni kan sbb dia org nogori..k.jah tolong lah saya..

Keja hari ni..

Salam,

Ari ni saya duk tercongok dpn pc siapkan presentation utk bos meeting dgn HQ Perikanan khamis ni
xtau dah nk edit apa, bosan duk wat bnda yg sama
faz bru tgk, dia kata dh ok dh
tp tn hj x tgk lg, rasanya kalu dia tgk kena edit lg

oh ye, ari ni ari selasa kan? esok rabu, lusa khamis..yahuuu

oh lupa pla..jumaat ada demo dcl kat umah busu..nk kena cari 1 tmpt lg
sape la yg sudi nk sponsor tmpat utk wat demo? mkn2 di tanggung..huhuhu

Lupa nk bgtau, kemaren (kemaren tu org ganu mksudkan semalam ) sy nk post n3 1 resepi tp mcm hampeh plak..
dia kuar error..xpnh2 jd mcm nih..

Wednesday, March 18, 2009

Jalan2 pi seremban jmpa rmh nabil..

Salam,

waaahh..tajuk n3 x bley blah..tp mmg jmpa umah nabil pun, blkg umah dia ada bekam lintah lg..hahaha..xde maknanya, sobona eh, eden nk cito yg eden g jln2 kek soromban nih ha..kwn eden kawen kek PD..apao2 hal layan gambo eh..hikhikhik..


baru sudah akad nikah, ai dan pengantin lah..cik umis kat tepi tu bila lagikss..

tema warna hijau u..sweet sgt..

mlm tu k.ja ajak mkn nasi lemak mambau..sedaap sgt wa ckp lu...ni penangan vp las, asyik duk tayang nasi lemak mambau..huhuhu

sori ye u olls, gmbo silau..tp nasi lomak dia mmg meletops..!!


abis kenduri tu, k.ja ajak tido kat cni..glory beach resort..tantek..

jumpa pokok ni tepi jalan..sweet sgt, rs mcm duk kat jepung..

otw tu kan jmpa sign board nih..ehehehe..x bley blah..

ni pntai dia, syiqah majuk coz xde org nk teman dia main air..tp pantai dia kureng skit sbb ujung sana ada kapal hntar minyak..

2 org anak dara yg gediks yg xleh mandi laut..

mlm tu kitorang mkn kat secret recipe, posing x bley blah..

ni ai punya spagetti tp rs dia kureng las, sedap lg pizza punya..

hari last tu apa lagi, jln2 kat jusco las..cuci mato..model tgh bergambar dpn jusco, nk jadi duta jusco ke 2 katanya..hehehe marah lah duta jusco tu..

nk beli bnda lain tp terbeli bnda lain..apapun ai redha je..hikkss.. CR offer u olls..

x lupa jg novel misterius ni beli kat mph

ai pun nk bergambo jg, mana aci, ni kan ai punya blog...enterprem skali dgn syiqah..


ahad mlm tu kitorang balik las, naik bas u olls..lawa dia pnya terminal 2..

Thursday, March 12, 2009

sungguh enak cuti time org lain tgh bz bkerja..

Salam,

hehehe...

blm apa2 dh gelak..

saya cuti ari ni, jap lg kul 10.30 naik bus ke seremban, kwn saya kawen kat PD so harus lah g kan..

singgah opis jap menyetel satu dua bnda..

chow chin chow...

Monday, March 2, 2009

lepas geram !

salam..

layan video lepas geram nih... tp make sure volume suara di slow kan dlu..hahaha takut terkujat je..huhuhu


video

video ni khas utk tatapan syafiqah di seremban dgn ucapan ~ lihat lah papai mu ini..hehehe

Sunday, March 1, 2009

kek coklat lembap..

Salam,

hehehhe.. blum apa2 dh gelak...lama benor sy x update..bz yg amat..bz ke...??? hehehe.. tp diam2 saya berisi tau..hehehe ~berisi menambahkan berat badan ada ler..~ haaha.tgk tajuk x bley blah..seumur hidup saya ni 1st time sy wat kek, tu pun terjmpa satu rsepi yg senang, trus saya refer pd opismate sy , syib yg terer bab2 wat kek nih...hasilnye ni dia..dan resepi ni saya pjgkan utk x-opismate saya kat kuching nun, si diha dgn ucapan ~ senang yg amat wat kek ni, rasa sebijik mcm secret resipi..hehehe



bhn2 :-

1 1/4 cwn tepung kek naik sndiri
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat manis
1 cwn serbuk koko
1 cwn gula pasir
1 cwn minyak jagung
3 biji telur
secubit garam

utk sos coklat :-
masukkan serbuk koko, susu cair skit, susu pekat skit, air skit pastu masak smpai larut..ni saya main agak2 je..

~abaikan budak kecik yg enterprem tu..hahaha ~

cara2 :-
1. minyak, serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, minyak jagung di satu kan pstu masak sampai sebati dan larut smua bhn, pastu tutup api n biarkan ia suam2 kuku.
2. pukul 3 biji telur smpai kembang pastu masukkan dlm bhn2 yg dh di masak td.
3. masukkan tepung dlm smua adunan td dan kacau rata. masukkan secubit garam
4. sapu minyak kat keliling bekas utk isi adunan pastu tuangkan adunan
5. kukus lah selama 45 minit, kalu pkai dapur kukus api perlahan selama 1 jam tp saya pkai rice cooker 45 minit dh masak.
6. jgn lupa tuang soso coklat atas kek yg dh masak.

~tepung dgn serbuk koko tu ayak terlebih dhulu spya x berketul..

walaweiii senang yg amat!

sila abaikan permukaan kek yg x rata.. :-P

ni la rupanya kek yg dh dipotong

model botak ckp 'sedaaaaappp' ~ mstilah sedap sbb bini dia buat, hahahaha

ni nk bwk g opis, tp ptg tu sy tgk dh tinggal 2 kerat je..hangin tul saya..nanti sy wat smula utk bwk g opis..


rajin kan saya skrg..?? rs nk masak je..hahaha..rajinnyeee padahal sebulan sekali..hehehe..diha, nanti cuba lah wat, senang giler..rasa pun sama je dgn secret resipi pnya..hahaha..k.na punya ni dh ada org tempah tau..hahhaha