Tuesday, September 30, 2008

Salam Aidilfitri.......

More AIDILFITRI graphics



ampun dan maaf andai..

TER
kasar bahasa
TER
silap bicara
TER
marah yang tak kena
TER
tanya tak tentu hala
TER
bising menyakitkan telinga
TER
sasul yang tak sengaja
TER
pukul kat mana-mana
TER
pekik di telinga
TER
hantuk di kepala
TER
pinjam harta benda
TER
moody tak semena-mena
TER
umpat bila-bila
TER
macam-macam lagi yang kene mengena
sy hanya insan biasa yang belum cukup sempurna untuk mengembirakan semua
Dan saya jugak tidak terlepas dari melakukan kesilapan….
Sekali lagi sy menyusun sepuluh jari memohon kemaafan dari semua sempena AIDILFITRI yang akan menjelang tiba ini….

To all of U ,
Terimalah duit raya dari saya yg tidak seberapa ni…….
JANGAN BOROS KETIKA BERBELANJA YA…….
JANGAN REBUT-REBUT YE……..HEHEHEHEHEHE





More AIDILFITRI graphics

Sunday, September 28, 2008

Suasana raya di rumahku..


sengaja snap x pkai flash..nampak kan api pelita tu...


see..cantekk kan rumah saya...


apa motif tunjuk kat api tu bang ooii..wakakaaka
ni dr dlm bilik saya..

cantikkan api pelita nih...


motif apa ntah main basikal mlm2..hehehe





Kerabu Mangga & Bilis..

Salam..........


Ari ni saya nk taruk resepi....chewaahh, jd tukang masak lak..kuikuikui

Saya buat ni tau..berbuka kemaren.......sedaaaaappp....


1) Kerabu Mangga


Bhn :-

1. mangga muda ~ diracik halus
2. bawang merah 2 biji ~ dimayang halus2
3. udang kering - goreng tanpa minyak selama 5 minit, bg naik bau
4. cili - hiris @ tumbuk
5. kacang - goreng tanpa minyak pastu tumbuk kasar
5. limau nipis

Cara2 :-

1. gaulkan mangga, bawang merah, udang kering, dan kacang sampai rata..
2. perahkan limau nipis..
3. taaddaaa dh siap..!! senang kan..



2) Bilis kentang goreng (sama dgn ini cuma tukar kacang dgn kentang)


Bhn2 :-

1. bilis ~ goreng garing
2. ubi kentang ~ di goreng nipis
3. bwg mesin
4. cili boh
5. gula


Cara :-
1. tumis bwg mesin + cili boh smpai masak
2. masukkan gulan secukup rasa
3. tumis smpai kering skit, tutup api
4. masukkan bilis dgn kentang yg telah di goreng
5...siaaappp..

** tips utk goreng kentang
- kentang tu kalu nk senang goreng n x melekat antara satau sama lain, anda di nasihatkan guna pisau yg slice2 tu pastu slice terus kentang tu dlm kuali yg minyak nya dh panas..


senang je kan resepi saya..so selamat mencuba..!!

Citer sodih d ptg khamis...

salam....

ari khamis ari tu hubby tiba2 bgtau ajak balik dungun...saya sentap skjap sbb janji nya nk balik jumaat...xpe lah ikut je lah...rupanya hubby tgh tension pikir psl keja dia ni, nk balik dungun tiba2 utk tenangkan fikiran..kat sana mmg tenang, x mcm rumah saya yg bising banget....

cadangnya nk berbuka kat luar sbb dr umah dh kul 5 lbh...so saya suggest berbuka kat pizza kat bndar dungun nanti...smpai2 je 2,3 minit je lg nk berbuka, masuk pizza diorang kata dh penuh..kena dtg lps berbuka...so kitorang g beli roti dlu dgn air wat berbuka dlm keta...hahahaha... sedih ke citer ku ini...???

seronok jg berbuka simple mcm ni..hehehe..pastu g solat maghrib dlu kat masjid n then g pizza hut..org masih ramai lg tp ada 1,2 meja dh kosong...

muka2 poyo yg kelaparan...

penuh pizza hut ni...

ni utk saya..mushroom soup + spagthi meat ball tp kureng sedap lah cni pnya...

hubby order ni...saya mkn jg...

x menyempat nih...


x hbs mkn tapau lah...

itu lah kisah sedih saya d ptg khamis....wah wah wah..sedihnye hakuu...hehehehe





Thursday, September 25, 2008

Tudung raya saya......

Salam...

Kemaren kan...saya g beli tudung raya tau...si dia ni kemaren berbuka kat depoh bas, buat doa selamat skit... so mintak izin dgn dia nk g beli tudung raya sambil mintak duit skali...muahahaha...so ptg tu saya balik dgn yam n hubby balik sndiri..

saya g beli kat atas stesen bas mbkt sajorks..ctu lbh murah, senang tawar dan banyak pilihan...sib baik kedai x tutp lg...so bermulalah operasi kami dr satu kedai ke satu kedai utk mncari yg berkenan di hati...hahaha

saya ingt nk beli 2 lai je utk pkai raya ni sbb baju raya saya 2 psg je...

cari punya cari, pilih punya pilih, last2 saya beli ini...



hahaha..kata nk beli 2 je tp terbabas smpai 3..hajat nk beli itam selai..tp takut kena backhand je nanti..hahahha...

yg pink tu nk pkai dgn sutera ungu-pink beli utk hantaran kawen tp x jd wat hantaran ~rm25

yg kuning tu pkai dgn sutera coklat terang bunga kuning ~ rm23

yg biru tu sesaje beli sbb tudung biru saya dg buruk sgt dh ~ rm23

see...murah sajorks kan

saya sengaja pilih yg bunga2 simple ni, saya x suka yg ada sulam tebal2 pastu berlian banyak2...rimas plak saya, dh lah hrga kalu model camtu dlm rm50 ke atas..saya pnya tudung hrga rm30 ke bwh sajorks..x kuasa nk beli yg mahal2 sbb kalu saya rasa x selsa nanti saya x pakai..jd rugi las kalu beli yg mahal2...

so, hari ni saya dgn berbesar hati terus menerai tudung biru tu tanpa di basuh pun...hahahha...terus pakai dgn baju baru..baju ni hadiah dr kelab kebajikan opis saya smpena besday( yg pompuan dpt kain sepasang, yg laki dpt kemeja)...

xde org nk tolong ambik gambar saya...hehehe


pastu kannnn..ari tu kan saya bgtau saya g beli kasut keja so ini lah dia..saya suka sgt...nak2 tang tapak dia..sbb tapak dia lah saya beli...ala2 wedges gtu...senang saya nanti nk g site pun blh pakai kasut ni nanti, xde la risau takut tumit kasut terpeleot dlm tanah...huhuhu..tq sbb bagi duit utk saya beli kasut ni.....hihihi





ari ni last keja......hubby nk g kL mlm ni...sodih las.....

Wednesday, September 24, 2008

Buka pose kat ZIQ

Salam...............

Kemarin saya n hubby x berbuka kat umah, nk try berbuka kat luar...saje tukar selera...so we oll decide g berbuka kat ZIQ DELI CAFE..yg ada spagethi shedaap tu...wah wah wah..

Abis opis hour tu solat asar dlu kat surau, pastu kitorang g book dlu kat ZIQ, saya order meatball spagethi dgn air apple sour plum (lupa nama dia), hubby plak mcm biasa sizzling mee (series ckp, sizzling dia peerrrghh, sedap gilerr) dgn strawberry milkshake..

Tgk jam awal lg, so saya ajak hubby g kedai bata nk cari kasut keja saya..nk ganti yg lama dh buruk dh..cari pnya cari jmpa lah kat bata dkt kedai vincii tu.. abis tu g sabasun plak sbb nk beli air utk raya umah kat dungun nanti..tiap2 thn saya beli air kat sabasun, tp umah saya punya air dh ada, adik saya dh beli awal2 kat giant..we oll beli 1 peti je coz nanti kakak2 ipar msi bg sumbangan jg...

pas beli air tgk jam kul 6.10, awal lg...so saya ajak hubby g the store sbb saya nk beli sabun..murah tau..saya beli sabun TOP 5 kg hrga RM 19.59..rasa nk beli seploh je..muahaha..pastu beli comfort skali..lagi beli biskut cadburry dgn oat utk saya..hahaha

siap soping moping kitorang g kat ziq, tgk jam dkt kul 7 dh..berbuka dlm kul 7.06, so lepak2 tunggu mknanan...pas mknanan smpai harus ambik gmbo dlu..tp apsal spagethi sya lain je...? tp nmpk best..meatball dia bnyakkkkk...



Ooo..rupanya dia nye ball tu chicken ball bukan meatball, patutlah putih dr biasa...tp sodaaappp!!

mangsa2 keadaan.........muahahaha


tgk..! ada asam boi kat dlm..hehehe..bessstt siiutt...

hamper dgn biskut raya pun ada jual..biskut dia mmg sedap tau...

kesimpulannye, mmg puas hati wlaupun x mkn nasi..balik tu tapau donut plak 2 biji tp lupa nk snap....hahaha..

ari ni saya nk g beli tudung raya dgn yam......walaweeiiii........

Monday, September 22, 2008

Keinsafan dlm gerabak KTMB

Salam..


Saya dpt email ni dr opismate saya mr. budu...jom layan cite kartun..

* sila klik gmbar utk baca dialog...heheh sowi.......







Mawi world..!!

Salam...

Ari tu kan saya bgtau nk g berbuka dgn mawi kat TTI (Taman TAmadun Islam)kan...so ari sabtu ari tu saya, yam , hubby g lah kat TTI..awal kitorang smpai, dlm kul 6.20...awal lg so ambik gmbar dlu dpn dewan konvensyen kat tilawah ari tu...

apsal saya nmpak gemok ek...


uwaaa..mmg berisi lah..kena diet nih....

Masuk dlm dewan konvensyen tu ...rupanye kocik je dlm nih..dr kluar nmpak besar..emmm tgk meja banyaaaakk...adik saya yg kej akat maxis tu kata jmputan 1000 org..tp masa saya smpai x ramai org pun...pastu snap gmbar lg...hehehe


ni bumbung dewan konvensyen..tantek kan...

Kul 6.50 tu diorang dh suruh ambik mknan, saya ambik nasi skit, rendang ayam skit, daging goreng skit, sayur pucuk paku skit pastu sup ayam berempah...


tgh2 cbuk nk ambik kuih, x sedar mawi dh smpai..meja x penuh pun..x smpai pun separuh yg dtg..agak nye kurang publisiti kut..

pas berbuka solat maghrib, isyak n terwaih kat masjid kristal...



curi2 ambik gmbar dlm msjid kristal..


pas terawih masuk balik dlm tu ...rupanya dh lama diorang start..xtau diorang g terawih ke x tp mawi terawih jg rasanya... nk snap gmbo tp ini je yg dpt sbb mawi duk kat tgh2, saya duk meja tepi so agak jauh ..saya fokus je..pastu hubby yg g ambik gmbar..saya malas nk snap sgt gmbo sbb x nmpak...hubby selamba badak g dkt mawi ambik gmbo dgn kain pelikat baju melayu nye...hahhaha..sudahnye ini je yg dpt+ bateri kamera wat hal...



sudahnye..itu je yg dpt ambik..mls saya...tp series ckp, mawi encem jg...hahahaha


Watashi no namae...

Watashi no namae... ARISA MATSUSHINA...


hahaha..ni nama saya dlm bhsa jepun........menarik jg..hehhee..ada nk try...??

check this out !! click cni...

Sunday, September 21, 2008

Jumaat & Sabtu

Salam............

Cuti 2 hari (jumaat & sabtu) bru2 ni mmg terisi...bkn lah cbuk sgt tp ada je xtvt nk d buat.....

jumaat :-

pas sahur tu saya x tdo tp gigih menjahit manik di baju raya...muahaha..kali ni jahit bhgian dpn baju plak...(gmbo akan d snap bila manik siap di jahit)...sungguh puas hati tau dpt jahit sndiri manik ni...tgk baju org lain yg ada manik2 jeles jg..try wat sndiri ternyata senang je n berbaloi...baju lama pun blh jadi baru ...

dlm kul 8.30 saya g tusyen..ari ni banyak lak collection..budak2 bayar yuran tertinggak..dtp dlm rm1,300 ++...pastu terus balik umah, n gigih smbung jahit manik lg...smpai hubby asyik tnya je.."jahit manik lg ke..." perli ke apa saya x peduli..janji saya puas dpt jahit sndiri..

ptg tu jahit manik lg...hahahha(jgn bosan ye baca sbb asyik cite psl manik je...) smpai masak pun x tolong,tp ari jumaat tu mak saya malas nk masak, so saya ingt nk masak tp si yam ni mulalah.kalu saya nk masak je dia pun cbuk nk berebut nk masak..saya sbgai kakak yg baik hati harus lah mengalah...hehehe (ckp je lah malas nk ke dapur...hehehe..abg jgn marah ye..lariikkksss..) masa adik saya cbuk masak saya cbuk jahit manik..mak saya x marah anak pmpuan dia ni rilek jahit manik sbb dia tahu anak dia sorang yg berbakat...(muahahha..gile puji diri sndiri...)

pas berbuka, saya siap2 nk g terawih n mcm biasa masjid yg jd pilihan adalah masjid kristal sbb suasan yg x panas..hehehe ada aircond, syiok tau terawih kat ctu...ingt nk snap gmbar tp asyik lupa je bwk kamera maklumlah saya g terwaih ni sehelai sepinggang..x bwk apa2 pun, sbb pkai telekung terus...nanti kalu saya ingt saya snap gmbar pkai telekung berlatarbelakng masjid kristal...hehehhe


sabtu :-

ooowwhh..pagi sabtu yg borim...pagi tu bangun lewat sbb mlm duk ahit manik..janji dgn hubby nk g opis coz dia nk scan cashflow apa ntah...pastu hubby pujuk2 saya lps g opis tu nk ajak g ttc tgk bazar ramadhan..muahaha..

dlm kul 10 lbh jg kitorang gerak ke opis, yam ikut skali coz nk ikut g ttc...slesai keja kat opis kitorang menuju ke ttc.org ramaaaaaiiiii gilorksss....kitorang parking luar pagar giant blkg mydin..kira kat tgh2 antara giant, mydin mall n ttc..pastu g ttc dlu, dlm pd tu mak saya call soh beli ubat gigi dgn sunlight..kat ttc pun org ramai...xnk beli apa pun cuma jalan2 je...bnyk brooch yg comei2 tp saya mala nk beli sbb nanti saya pkai brooch yg sama jg..si yam plak nk beli spek itam..round pnya round jmpa las, pastu say apun berkenan jg 1..murah sajorks rm 15 je..tnya hubby blh beli x, dia angguk je saya pun laju je memilih...muahahaha....spek itam saya murah saje, x kuasa nk beli yg mahal2 sbb bkn pkai sgt pun..wlaupun spek itam ku hnya cetak rompak tp rupanya sebijik mcm ori pnya..muahahaha...

pnya la rmai manusia...



bnda2 cute yg gerak2 letak dlm keta mcm epal pink tu...tp mahai sih...

pas hbs melenguhkan kaki kat ttc kitorang blah ke giant plak (kakcendawan kata pasaraya gasi..hehehehe.. ;-D ampun ye kak...) jalan2 tgk banyak kuih raya..beli 3 bekas utk rmh kat dungun, rmh cni nanti dlu sbb saya beli bekas kuih raya utk mak...cadangnya nk beli sunlight + ubat gigi je last2 dgn kuih raya skali beli...hahahha

tgh2 syiok pilih kuih raya bos hubby plak tepon suruh edit presentation yg baru d email td..bergegas ke opis plak....aduis..tension..menunggu satu hal plak...mls saya nk buka tenet...sudahnya borim yg amat...
aksi borim yg terlampau..

minah enterprem..

dh siap..! dlm kul 3 baru blh siap..smpai rmh solat, rilek, smbung jahit manik lg...pastu iron baju nk g 1 tmpat nih............

sekian citer ari jumaat & sabtu..............

Tag raya ke nih..??

Assalamualaikum..............


Nk raya pun kena tag jg ke..?? apa2 pun jawab dlu tag ini...............!!!


7 random facts/habits about me :

1. saya sgt suuukkkaaa mkn meat ball spagethi..itu lah mkanan fav saya..kalu g pizza, saya akan order spagethi berbanding org lain yg cbuk nk try pizza baru..saya ada tmpat fav kat KT ni yg ada meatball spagethi yg mavelesssssssssss sgt iaitu ziq deli cafe...best gilorrkkss....~puasa2 ni ckp psl mknana plak..adess terliur plak...

2. saya sgt sukakan budak2...prnh dlu wktu hari cuti saya akan telefon jiran2 saya yg ada anak kecik bgtau nk ambik anak dia main kat umah saya.....mak2 ni sukalah sbb ada org nk jaga anak2 diorang...pastu saya akan g ambik budak2 tu yg umur 2 dan 3 thn n bwk mai umah saya...pastu umah saya mcm playground lah jadinye...hahaha..mak saya dh fhm sgt, nasib baik ayah saya pun suka budak2, so dia pun join sama dgn saya layan budak2 tu....skrg ni x ambik h sbb dh ada anak buah dgn daniel...

3. saya pernah bercita2 nk jd guru bahasa inggeris dlu coz BI saya masa SPM begitu cemerlang gemilang dan terbilang sekali keputusannya.......muahahaha..tp disebabkan kurangnya info dan tiada galakan serta UPU yg masa zaman saya begitu mengong sekali so 5 thn saya belajar psl ikan dan ternyata 5 thn itu bgitu menyeronokkan saya.............

4. saya minat dgn kasut...saya kurang suka sandal tali2 atau yg nmpak kaki sbb saya suka kasut yg tutup kaki, bg saya nmpak kemas..kebanyakan kasut keja saya smuanya jenis yg berkasut (btul ke ayat ni ..?), sama ada tutup dpn saja atau kasut penuh janji ia kasut...sandal yg saya ada pula hanyalah dr jenis comfit bata..mmg selesa lah, yg tu saya pakai utk kegunaan seharian lah..kalu g giatn msti singgah bata nk tgk design terbaru sandal..kasut keja saya skrg ni dh buruk...abaaaannngg..bila nk beli kasut keja baru ni....?? (ala2 manja2 kucing...) hehehehe

5. saya x suka org yg x punctual...kalu dh janji pd waktu tu msti ada tepat pd masa nya..kalu nk kemana2 saya msti nk trun awal..kalu x mood saya akan sentappp!! dan saya paling benci menunggu org yg x tepati masa, mulalah mulut comel saya ni nk membebel bla bla bla............x ska x ska xska..........

6. masa saya ambik diploma dlu (thn 98-2000), saya slalu jeles tgk kebanyakn kwn2 saya ada bf, sedih say amasa tu sbb saya ni hitam, xde org nk pndang pun..nangis sorang2 pastu lps solat ari2 doa mintak dikurniakan teman yg sayang dan blh bimbing saya dunia akhirat.........poyo tul saya masa tu...hahahhatp serius, masa zaman bljajar dlu xde org nk ngorat pun saya..tp abis bljar je berduyun2 org nk masuk meminang (ciss auta nya...hehehe)..tp apapun saya syukur d teukan dgn hubby skrg....apa yg saya doa dlu mmg ada pada dia...syukurrrr......

7. saya sgt cepat mengalirkan air mata.......terutama skali bab yg melibatkan hati & perasaan...uwaaaaaa.....kalu mood sentap je or terasa hati, siap lah..kena standby tisu lah..kalu tgk citer sedih pun mcm tu jg...sbb tu saya slalu elakkan tgk drama2 sedih...tp kalu saya sakit saya blh tahan, x nangis pun ..konon2 kuat lah..hehehe..hubby ckp saya ni nmpk keras kat luar, brutal tp dlm lembuttttt...sensitif gilerr...hahaha..teruma lah sedanya isterimu ini.......hehehhe


dah siap 7 fakta..banyak lg sbnrnya...hehehhee tp org nk 7 je kan...kuikuikui....

p/s : sape nk tau cite psl mawi...??? tungguuuuuuuuu...........................

Thursday, September 18, 2008

buka pose dgn mawi..!!

salam.........

semalam adik saya yg keja kat maxis tu tnya saya...

akim : ari sbtu ni mu nk buka pose kat ne??
saya : x tau lg..kat rmh kut..bkpe..??
akim : nok buka pose dgn mawi dok..??
saya : mawi..?? hehehe nak las...kat ne..??
akim : kat taman tamadun islam..aku ada kupon ni, ambik las..
saya : bagi las 2 kpg..hehehe

ooo..patut lah, pagi tu saya ada terima sms dr hotlink..:-

ingin pas utk berbuka puasa dgn mawi pd 20/9/2008 di KT ? Tmbh nilai rm30 di kedai htlink (bla..bla.. dia bg alamat..) jmlah pas terhad..

saya mls nk layan eh kalu kena g kedai tu utk dpt pas..so saya ignore je..sekali tu ptg adik saya tnya mcm tu..apa lgi..menggeletis je rasa nk g..wpun saya bukan lah peminat mawi tp dh ada free coupon harus ambik kesempatan jg..muahahaa...adik saya kan keja kat agen maxis, so dia blh ambik skit bg kat kwn2..hehehehe...

suka dia nk menyibuk msuk blog saya..hehehhe

oh ye..hari tu saya beli ni..dh lama nk tp x survey pun..ajak hubby g tgh hari kat terminal bas mbkt tu..tnya hrga brp..dia letak rm90..saya mintak kurang dia bg rm58, saya mintak cukup kan rm50, pastu dia bg..ehehehe...


saya suka brg silver ni tau sbb rasa muda je bila pkai silver nih..hehehe

1 hari di hari cuti Nuzul Quran

Assalamualaikum.............

Kemaren cuti Nuzul Quran.so bessstt sgt xyah bgun pagi2...hahahha

cadangnya pagi nk g bayar depodit kat hotel, ada kontraktor nk bnlja buka pose, tp dia ni bkn islam.nama nya paul..dia ni sangat baik hati u oll..thn lps pun dia blnja jg, thn ni dia masih lg nk blnja...pastu dia suruh saya arrange smua, decide tmpat mana nk berbuka..bincang pnyabincang kitorang pilih hotel permai park inn..mknana kat ctu rmai yg ckp ok, hrga asal rm38/sorang tp diorang wat promosi 2 minggu slpas pose jd rm 30/sorang..ok las tu...staff opis saya yg confirm nk g dlm 22 + cmpur yg bwk isteri n suami = 25 org..soa hotel ckp kena byar deposit skit coz book utk 20 org ke atas, saya bgtau paul biar saya dulu kan duit saya dlu coz masa tu paul ada kat besut..

pagi tu masa lps sahur tailor saya sms..

bj dh siap, na 70, mak 60, yam 115, nadiah 70..smua 315..

hambek kau..adik saya pnya baju smpai rm115..rupenya dia tmpah 5 psg sekali dgn baju keja dia...saya pnya 70 saje..umah dia kat chendering 1 jalan lah nk ke permai inn..pagi tu dlm kul 10 saya n hubby gerak lah..ingt mulanya nk ajak daniel tp daniel x dtg plak..so saya ajak adam sbb kesian dia tkut boring kat umah..dh siap bagai kitorang pun chow..

mulanya g ambik baju raya dlu, pastu bru g bayar deposit tu..saya bayar rm200 dlu, xkuasa nk bg deposit bnyk2 wehh..hehehe..kluar dr hotel tu adam nk nmpak 1 bnda..terus dia ke ctu...hahaha..rpanya dia nmpak ikan..dia ni pantang nmpak ikan msti nk tgk coz dia minat sgt nk mancing2 ni..

layan gmbar adam dgn ikan n ketupat...


adam suka wat muka cam ni kalu ambik gmbar..

si baju metah ni nk menyelit jg gmbar dia..

pastu kitorang singgah kat shahbandar sbb adam nk tgk bas..sekali bas plak xde..dh jalan..tp dia nmpak benda lain plak..air terjun lah plak..nk g tgk air terjun katanya..sbnrnya air pancut tp adam panggil air terjun...zass gmbar dlu ye...


masa nk balik tu nmpak lah bas bandar ni nk ke terminal bas..kitorang ikut dr blkag..pastu hubby suruh saya bwk adam naik n dia tunggu kat shahbandar nanti...layan gmbar adam naik bas bandar..
mata dia selalu ketepi tu sbb dia tgk ada budak laki baya2 adam dgn ataoknye..


pastu otw balik tu adam wat hal palk dlm keta..hbs dia tarik kertas2 hubby n stiker kat keta..saya marah dia pastu mungkin dia kepanasan x rasa aircond kat blkg..saya suruh dia mai duk kat saya..baru duk diam, tp kaki stil kuit2 dashboard, pastu nk mkn epal pink plak..........aduiss budak ni, btul2 menguji kesabaran..pastu nk suruh dia diam saya tepuk2..baru lah aman skit sbb dia mcm lali...