Wednesday, July 30, 2008

Khas utk kak cendawan...

Salam...


Tetiba teringat psl purse baru kak cendawan yg wrna pink tu...sama dgn saya punya cuma kaler lain2...hehehe..

beli kat booth smart cc kat pasaraya gasi...hehehe

.......Renungan utk para suami.....

Saya copy ni dr blog -ibukumbang- utk tatapan para suami especially my hubby...

Suatu hari si isteri terbaring lesu setelah penat menidurkan anak kecilnya yang baru berusia beberapa bulan. Si anak ini memang selalu meragam diwaktu malam sejak lahir lagi. Membuat si isteri bertambah lesu.Si isteri memandang kesekeliling, matanya rimas memandang rumahnya yang tidak teratur, fikirannya teringat kain baju yang belum berlipat. Tadi dia hanya sempat membasuh kain dan membasuh pinggan mangkuk.Masa yang ada digunakan untuk berehat. Dia sungguh letih. Inilah dugaan sebagai seorng IBU. Ikutkan hati mahu sahaja dia berenti kerja, tapi apa boleh buat kewangannya masih tidak membolehkan dia membuat keputusan seperti itu.

Baru saja ingin lena, terdengar dia pintu dibuka. Si suami memandang sekeliling terus ke dapur, dilihatnya tiada makanan, pergi ke bilik, dilihat kain baju masih belum dilipat. Si isteri dapat melihat kemarahan diwajah si suami. Si suami masuk semula ke bilik, diambilnya bajunya, dibawa ke bilik tetamu. Dicapai tuala, mandi, bersiap, ambil kunci kereta. Dimuka pintu dipandangnya si isteri, dikeluarkan kata-kata yang berbisa..

"Isteri, awak ini sejak ada si anak semua tidak terjaga, tidak memasak, kain baju di biarkan begitu sahaja, suatu hari nanti jangan menyesal".

Lalu dia keluar dari rumah itu tanpa menghiraukan si isteri yang kelesuan, yang kesedihan dan yang kelaparan.Kantuk si isteri mula terbantut, fikirannya mula melayang, terasa kecewa.. tidak sampai setengah jam si isteri dapat berfikiran waras semula..

"lantakla dia, buat apa aku fikirkan ini semua, dia diluar sana bergembira, aku disini sengsara. Pedulikan semua itu, aku mahu tidur lena demi si anak kecil ini dan masa depan".

Si isteri terjaga mendengar rengekan si anak. "Oh! anakku lapar". Jam didinding di jelingnya, jarum pendek di nombor 5, jarum panjang di nombor11. Si isteri terdengar pintu dibuka. Si suami sudah pulang. Terus masuk bilik tetamu dan tidur pulas. Si isteri bangun melakukan apa yang patut dan keluar mencari rezeki. Tidak hiraukan si suami.

Di suatu hari yang lain, si suami terbaring lesu walaupun sedang bercuti. Si isteri baru sahaja sampai.

"Suami, tolong isteri masak air untuk si anak".


Si suami memandang isteri,

"Isteri, awak tahu tak saya penat, seharian menjaga anak. Si anak ini asyik merengek! isteri tahu tak?"

Si isteri tersenyum, tahu, inilah masa yang paling sesuai untuknya..

"Suami, awak hanya menjaganya untuk setengah hari, saya sudah melalui sejak si anak lahir. Apa yang awak rasa hari ini, adalah apa yang saya rasa setiap hari. Jadi jika saya tidak mampu menguruskan rumah tangga dengan sempurna awak harus faham, dan lebih baik jika hulurkan bantuan. Jika suami tidak suka dan ingin mencari pengganti lain, janga risau, teruskan bersikap ego, dan saya sendiri akan keluar dari hidup suami."


Si isteri terus menuju ke bilik mencari si anak, buah hatinya tanpa mempedulikan si suami.
Si suami tergamam, direnungnya album perkahwinannya. Dicapai, lalu dibuka satu persatu. Dimuka surat terakhir, ada sekeping kad jemputan perkahwinannya. Disitu tertulis kata-kata yang akan mengubah dirinya untuk selama-lamanya.

"Hawa dijadikan Allah dari rusuk Adam, bukan dari kepalanya untuk dijunjung dan bukan pula dari kaki untuk dijadikan alas, tetapi dari sisinya dekat dengan lengannya untuk dilindungi dan dekat dihatinya untuk dicintai"

Airmata suami mengalir, betapa diri terlalu mementingkan diri-sendiri. Dia terus bangun, menuju ke bilik, ingin dikucup tangan isterinya tanda mintak maaf. Akan dilindunginya kedua-dua insan yang menjadi tanggungjawabnya dan ditebusnya segala kekhilafan yang telah dilakukannya.


**thanks to ibukumbang.blogspot.com

Pagi @ K.trg.....

Assalamualaikum...


Pagi ni rasa malas sgt nk bangun tdo..sbb nya smlam badan saya rasa x sedap, mcm nk demam..sakit2, rasa malas, sian hubby kena layan kerenah saya...mkn nasi ptg smalam pun dkt2 1 senduk je...xde selera w/pun mak masak sup ayam..mlm tu saya mintak hubby temankan g tusyen sbb rasa x larat nk drive, tp seb baik kelas smalam saya tggu smpai setengah jam je, kul 8.30 dh blh balik..smpai kat rmh lps solat saya tnya hubby nk mkn megi mee goreng x? dia kata oj juge..bkn apa, dh lama dia duk sebut suruh saya buat...saya buat utk dia perasa asli dan saya punya asli pedas...saya mkn separuh je n separuh lg bg hubby coz selera xde sgt las..

perasa asli pedas utk saya...


perasa asli utk hubby...

best !

lps mkn tu saya teringat ada 1 contest kat alaf21..pertandingan tu namanya AKU DAN BUKUKU..saya pun naik bilik lama saya n kutip smua novel2 alaf21 n susun atas katil..pastu suruh hubby ambik gambar...harap2 dpt jd salah seorang pemenang lah, sbb dia akan pilih 7 pemenang setiap bulan...mana tau kut2 saya ada rezeki nk menang utk bulan ogos nanti..


saya pose mcm ni..aci x?

Pagi td pas bangun tdo tgk kat dapu banyak tol durian..rupanya smalam adik ipar saya yg bagi..nanti balik keja blh mkn puas2, saya jg ada belikan jagung yg opis saya jual kat dpn bank rakyat..saya nk suruh mak wat bubur jagung..x pun kalu saya rajin saya nk try wat sendiri..


gelap skit coz terlindung cahaya..

nk wat bubur jagung..i liiiiiikee...!!

Masa otw nk g opis dkt jambatan s.mahmud, tgk kiri kanan berkabus jerk..lama dh xde suasana berkabus mcm ni..saya pun snap2 las 2,3 kpg...patutlah sejuk je mandi pg td..

ni kat pulau duyong..

bukit besar dilitupi kabus..

ni bentuk awan saya snap masa bhnti kat trafic lite jpj..cantik kan..

keadaan jalan yg x jem pagi ni..lancar je..

Smpai opis saya terus naik ting14, malas nk singgah ting 9, saya just sms syib suruh dia punch kan utk saya...hari ni bos masuk slps 4 ari di semporna...

**badan rasa x selesa lah, rasa nk balik umah tdoooooooooooo...

Tuesday, July 29, 2008

Comei x............??

Assalamualaikum...

Tadi saya buka blog strange world tu jmpa gmbar ni..cuuuute sangat...

mummy..mummy...

let's play 2gether..

hug me..

sama tp x serupa...

i love u..

meooww...

Monday, July 28, 2008

Best nih..!!!

Salam...

Tgh borim2 duk godex2 tenet td terjmpa las satu blog sape ntah..tp blog tu best ..ada gmbar2 menarik, pelik dan mcm2 lg..nih dia pnya add...http://stranges-world.blogspot.com....cuba lah buka kalu rajin..banyak gmbo2 yg x pnh say atgk ada dlm tu...

Tgh hari td sblum lunch singgah kat ting 9 dlu. pastu ada la soram budak ni bila dia tgk saya bwk kamera terus suruh snap gmbo dia..katanya nk masuk dlm fster..saya ckp, saya x main dh fster2 nih..hehehhe..nk tau sape budak tu..??


fiza c budak kecik..

kunun2 cbuk las tu..


promote diri sendiri masuk paper..


tmpg glamer dgn si hitam manis kamal


Lps tu turun mkn kat kafe je..malas nk jenjalan jauh2...saya mkn simple sajorks coz masih kenyang sbb pagi tadi dh balun mi goreng+ayam goreng...

hubby duk berleter sbb x amek gmbar dia...hikhikhik



...............Borim..................!!!

Salam...



Tgh borim tahap dewa nih..layan gambo je las...


bunga utk minggu ni..


kain baju saya 2 bakul yg x lipat lg..


pendrive 2Gb, ganti yg ilang dlu-chinese new year special edition

my sgh e 5700


taman tamadun islam


kasut keja saya..

peti sejuk hadiah dr opis hubby-xtau nk letak kat ne..



selipar pooh yg saya pkai dlm umah-adam selalu rebutkan selipar ni dgn saya


anak buah ku yg nakal - adam irfan


adam dgn ayah ngah nya..

encem x..?? hehehe..baru siap sblum g solat jumaat..

membonceng kapcai dgn bapak mertua..hikhikhik

adam yg suka mengacau...


pekan batu 6









Melilinkan tudung..

Assalamualaikum...


Hari ni saya pakai baju kurung yg lama saya x pakai sbb tudung yg matching dgn baju tu susah sgt nk jadi...kalu sape yg pakai tudung mortada tau lah cmne kesusahan nk pakai tudung tu..cmne nk bagi senang menjadi ek..pastu ari tu saya tgk budak opis saya pkai tudung elok terletak je padahal tudung tu kain jorjet..saya tanya dia, dia ckp dia letak lilin kat bhgian tudung yg nk d lipat..pastu iron lah atas lilin tu...saya pun apa lagi, masa iron smua baju ari sabtu tu saya cuba lah, sblum tu suruh adik sayan g beli lilin dlu, caranya mcm ni :-
i. amek lilin n gosok2 kat bhgian tudung yg nak di lipat tu ii. pastu iron je kwsn yg dh di sapu lilin td.. iii. pakai tudung mcm biasa.. dan hasil..mmmuakks! marbeles!! hikhikhik...

cun x tudung saya...

bila lipat terus menjadi..huhuu..senangnye..


ada 3 lagi tudung mortada yg saya nk lilinkan..1 warna hijau, pink n purple..yg hijau dh buat dh dan hasil nye menakjubkan...hahahha...tudung hijau tu saya beli sesaje tp xleh pkai sbb susah nk lipat.. so ahri ni blh lah saya pakai baju kurung merah saya yg dh tersimpan sekian lama...hehehehe


ni bkn berlakon jwb phone tp mmg ada org call..hehehe


Kemaren ada 1 kad kawen sampai kat meja saya..rupanya kad opis mate saya..madiah akan kawen pd 16.8.2008 ni..thn ni ramai tol yg mkn nasi minyak, rabak poket tadc beli hadiah kawen..pastu pakat bersalin ramai2..hehehhe...

mjlis perkahwinan diha & wan..

Sunday, July 27, 2008

jaga tepi kain sendiri lah.....!!

Salam...

Saya sakit hati tol dgn sesetengan manusia yg sukeeeeeeeee sgt nk ambik tahu hal org..sibuk nk jaga tepi kain org..padahal kain sendiri koyalk rabak x sedar..nyampah! menci lah ! Alkisahnya hari ni saya duk kat TADC balik sbb bos xde..outstation kat Semporna, Sabah..hari Rabu ni bos masuk opis, tp tgh mkn lunch kat kafe, faz sms aku..munyi nye mcm ni :-

'marina, awk g naik atas ar, wlpn en adnan x ada, sy malas nk dgr org pmint ckp org kata awk xde kat atas. awk wat naik keja kat atas '


saya rasa hati saya ni panassss je..ada la tu yg buat mulut, pdahal faz zde kat opis masa tu..msti ada yg buat mulut ni..rasa mcm tau je sape yg suka sgt jaga kain saya tu..brp kerat sgt yg duk ting 14 tu...dorang ni bukan apa, keja xde so cbuk lah nk ambik tau hal org...dh ada org warning saya [sl ni sbnrnya, tp saya malas nk amek port..x kuasa saya nk campur dgn dorang ni..padahal saya ni P.A. sementara je..keja saya belambak kat ting 9 tu, x larat nk mengangkut naik atas ni...dorang ni dengki je kat org muda2 ni..malas nk layan lah..

Cerita..ceritu..

Assalamualaikum...


Hari ni start keja kat ting 9 balik...saya naik jg jap lat ting 14 tgk2 kut2 ada surat utk bos..bos g semporna hari jumaat hari tu n maybe balik selasa or rabu ni..so saya duk bwh lah senang skit nk wat keja...td faz suruh saya wat surat utk meeting..dh siap pun, n tetiba saya teringat yg faz ada hutang dgn saya..dia ada hutang mint mesyuarat baru2 bi, dia x cek lg..dh lama saya bagi..nanti lambat2 saya yg kena marah dgn bos..huhuhu..

Sbnrnya dlm kepala saya ni duk terpikir nk beli kamera..kamera yg ada skrg ni org pnya..so saya nak sangat ada kamera sndiri...nanti suruh joe cari lah..pagi td hubby saya kluar kul 5.15 pagi..dia kena jaga kat hotel grand con coz ada tournament golf..so dia kena make sure bas2 ada pd waktu yg ditetapkan..kemaren pun sama kluar kul 5.15 pg..saya bangun wat air kopi utk dia n dia just mkn roti yg beli 2 hari lps wat alas perut..pastu saya sambung tdo balik..ingat x list2 keja saya yg nak d buat masa hari cuti tu..? hampeh..ada yg buat ada yg x..yg jd mcm tu sbb saya jd baby sitter las..kbetulan anak buah saya adam ada balik cni and mak daniel plak kena ngajor ari sabtu tu, so daniel tinggal dgn mak lah tp x pe, budak tu baik je....hikhikhik..sayang daniel..

Citer ari Jumaat :-

Patutnya banyak keja yg dah di list utk wat ari jumaat tp.....tapi x buat pun...nk godek almari x godek pun..pagi2 lagi saya, hubby, mak n yam g ziarah org meninggal, bangun tdo terus mandi, muka pun sembap semcam je..pastu g mkn nasi kerabu kat jalan sultan sulaiman..best jg..

ni saya punya~ nasi kerabu daging+ayam panggang..syiok..!!


Otw balik kitorang singgang kat kedai kain baru buka-salem aziz textile..besar bagak kedai tu kalu nk banding dgn kedai2 kain yg ada kat k.trg ni..banyak kain2 n siap ada offer lg..tp yg serabutnya, dorang pnya salesgirl tu asyik ikut je je..dh tu mcm paksa plak kitorang suruh beli kain..agaknya dorang dpt komisen jg sbb banyal salesgirl tu dr cwangan jakel segamat...tgk pnya tgk banyak kain2 yg cantik tp sya x rasa nk beli sgt sbb rambang mata, xtau nk pilih, lgpun duit dlm tangan xde lg..tp saya ingat nk cari sutera trg je atas pasar payang utk raya nanti...saya x brp berkenan dgn sutera2 yg moden2 ni..

saya berkenan kain ni..tp hubby kata saya dh ada kain warna tanah gelap ni..hmm..

hari jumaat tu saya ingat nk basuh kain yg dh penuh 1 bakul tp maka kata tmpat jemuran dh penuh, so saya terpaksa postponed esok lah..lps jumaat tu hubby kena g kat hotel grand con coz dia kena jaga bas sbb ada tournament golf...pastu mak ajak g jenjalan umah teh kat bkt tunggal, malas plak rasanya..asalnya nk g umah fakhri coz dia ajak mkn durian tp bila saya tanya opis mate lain, smua xleh g, so xkan saya nk g soram2, lgpun umah dia saya xkenal...hubby balik kul 7 n mlm tu mcm biasa g tusyen, pas balik tusyen tu saya ajak hubby mkn luar, so kami g rstoren nil kat umah saya, saje nk try..saya order nasi goreng paprik, hubby mkn nasi putih n sup cendawan tp mknan dia kureeeng skit..len kali xnk g lg lah..pas balik umah tgk citer the mummy returns, tp dia smbung plak lps nightline, saya dh ngantuk terus masuk tdo...


Citer ari Sabtu :-

Pagi2 lagi saya bangun kejutkan hubby coz dia kena g kat grand con kul 5.30 am...pas saya wat air kopi n hubby pun start keta, saya smbung tdo balik..dlm kul 7 tu h/p saya bunyi, rupanya hubby call dia ada kat luar dh xleh masuk coz saya kunci bilik..cpt nya dia balik..pastu daniel pun smpai sbb mak dia kena sekolah ari ni..adam plak bangun tdo n dh kacau2 cik ngah dgn ayah ngah dia..

2 org budak ni dh ketuk2 pintu nk masuk..


diorang dh wat operasi mengacau saya tdo..

pastu janji dgn adam nk bwak dia g Si Comel naik kuda yg ada lagu tu..kitorang g lah bwk daniel skali, si daniel ni duk diam je..pastu smpai si Comel tu letak lah adam atas kuda tu, suka benor dia naik kuda tu smpai 2 inggit syiling 50sen letak dlm kuda tu...hahaha..daniel plak takut, tp xnak dukung ..dia nk bebas, nk jalan2 kat ctu...uisshh, hubby plak masuk dlm cari biskut..wahh susahnya handle 2 org budak kecik ni...

suka benor adam naik kuda ngok ngek tu..


Hbs naik kuda tu kitorang balik umah las..ingt nk masak td tp memandangkan saya dh jadi babysitter maka saya x masak las..mak tnya nk wat lauk apa td, ada ikan tenggiri ayah saya g ngail ari tu..saya cadangkan wat ikan tenggiri masak tomato..lps zohor lps layan hubby mkn dia nk g kat bas semula n saya nk start operasi dah..saya basuh baju, jemur pastu lipat kain..x jadi las nk godek2 almari sbb ada 2 org budak kecik ni, nanti x psl2 bu dak2 tu yg duk dlm almari...Pastu saya iron baju saya dan hubby utk stok seminggu terus..sennag citer, malas nk gosok selai2, smpai sakit tumit kaki say berdiri lelama..hubby balik kul 7 saya ngadu las penat, sakit kaki..n sbagai seorang hubby yg penyayang, dia pun urutkan kaki saya..syiokk las..dr td penat berdiri..

Mlm tu masa kat tusyen, tetiba je angin kuat, pintu terhempas, n tetiba angin menyerbu dgn kuat masuk dlm kelas dan habis berterbangan debu2 dan pepasir yg banyak..sib baik masa tu saya tgh baca Awang Goneng, sempat tutup muka dgn buku , kalu x masuk dlm mata nanti pasir tu,..pastu hujan lebat la plak..banjir dpn tusyen tu..saya nk g dkt keta pun xleh, boleh sbnrnya tp sayang kan sandal yg baru beli ni..nk x nak terpaksa redah air tu, xkan saya nk buka sandal plak, malu lah kat students..hihii....

tgh ngantuk tunggu abis kelas so ambik gmbar tgn wat ilang ngantuk..

Thursday, July 24, 2008

Hikhikhik...

Tajuk di atas xde kena mengena dgn n3 ni ye sbb xtau nk letak tajuk apa..lunch td pakat g McD..budak2 tu ngidam nk mkn McD kut..saya n hubby ikut je..sekali sekala ok jg lgpun smua baru dpt gaji nih..hehehe..pk pnya pk saya order spicy chicken mcDeluxe n hubby amek double cheese burger..mulanya saya nk bayar pstu hubby buka wallet dia saya pun terus tutup purse saya..hahahaha..haruuss gitu...

best jg yek mkn burger skali skala ni..rasa mcm minah salleh plak..

ni hubby pnya tp gmbo saya amek dr tenet je coz x bwk kamera g McD td...hihihi

Ptg ni kitorang pakat nk g umah kak bie tgk baby dia..kemarin dh kutip duit 10 inggit soram nk beli hadiah utk k.bi, yati n ajax..dpt las rm215 ..so abis opis saya, hubby n fakhri g kat butik Anakku nk g survey hadiah n beli terus..tgk pnya tgk kitorang beli hamper je..beli 3 tp harga yg berbeza lah sbb smua hrga lain2..

ni utk ajax~dpt anak ke 2, baby girl..



ni utk kak bie~ dpt anak ke 5, baby boy..

ni utk yati~1st cute baby girl name nur batrisya..

semua hadiah tu taruk lam keta hubby saya..pas smpai umah hadiah yati simpan dlm almari dlu coz yati dh balik berpantang kat putrajaya..lag 2 bulan baru dia masuk opis..entah angin apa, semalam hubby suruh saya drive, dia penat katanya so saya pun drive las dgn berhati2..hehehe smpat lg hubby snap gmbo saya tgh drive..

smpat jg ye...hikhikhik

Tgh saya drive, hubby duk cbuk isi borang peraduan shell yg ada 3 kpg kat dashboard..smpat lagiks dia snap gmbo borang tu..hikhikhik..pastu tgh2 syiok saya drive, ada 1 lori kacnag cap tgn ni sesuka ati dia main cilok2..seb baik x brek emegensi..suspen toll..cpt saya suruh hubby snap gmbar lori tu..geram tol..


kalu x menang jg xtau las..


lori kacang hantu..