Monday, September 1, 2008

Puasa Pertama...........

Assalamualaikum.............


Alhamdulillah..............
HAri ni bertemu lg dgn Ramadhan setelah setahun berlalu...Ramadhan thn ni amat bermakna buat saya dan hubby coz ini 1st time puasa kami sbgai suami isteri..sungguh syahdu u oll...semalam pun g terawih sama2 dan azam saya thn ni xnk ponteng terawih melainkan sbb yg telah di tetapkan...

Anyway, sehari sblum ramadhan kami smpat jg round2 kat TTC sbb nk tgk pameran batik, kraf n songket...ingt nk beli sutera utk wat baju raya tp x bnyak choices lah..kaler yg saya nak pun xde so saya ingat nk ajak hubby g kat Pasar PAyang je lah..ctu lg bnyak pilihan n blh tawar banyk2 skit..hihihi...

masa kat TTC tu ada yg wat demo lukis batik, anyam bakul dan mcm2 lg lah..kita layan gmbar dlu ye...
ni mangkut tingkat dr Melaka, pakcik tu kata kat melaka di panggil
Mangkuk Sia


makcik ni wat demo anyam bakul..tetiba rasa nk bljr menganyam plak..

akak ni jahit manik utk di buat kasut..hrga kasut tu rm 150 ++ ...mahal seh hrga kasut tu sbb hand made..

ni plak dibuat dr tempurung nyor..ada bekas sabun, tabung duit..

proses menganing..pilih benang selai2..



ni plak proses menyongket iaitu nk buat corak utk songket tu..seksa wehh nengok akak tu buat..


yg ni yg paling saya suka..proses menenun songket..rasa nk try je tp takut rosak plak songket tu nanti..hehehe

pastu tgk ada bnyk juga barang2 yg saya x prnh tgk..cth mcm ni..cantik tau..

kaligrafi ni ditulis atas marmar..biasa letak kat masjid..

saya g kat TTC dlm kul 11 pg..masa nk balik tu jem oo..rmai gila org..keta laaaagiii banyak..diorang smua nk g mydin, giant..smua nk beli persiapan utk berpuasa esok...ingt nk ajak hubby singgah giant jln2 tp mcm x seswaii plak..kang x psl2 kena back hand..muahahaha....

org berpusu2 nk g shoping moping

parking mydin yg sntiasa penuh..







4 comments:

  1. emmm fist timr berbuasa sebagai isteri orang .. nak masak ape berbuka nanti ??

    ReplyDelete
  2. elly

    akak.....................saya balik rmh mknana dh siap..saya tolong hidang je............hehehehhe

    ReplyDelete
  3. sayang.....
    mangkuk sia tu bukan dari melaka tapi N9, batu kikir jembatan bosi.....

    ReplyDelete