Sunday, August 24, 2008

keja kerajaan @ swasta..??

Assalamualaikum...


minggu lps saya chat dgn bes fren saya..namanye umie, dia keja as pen. peg. penyelidik under jab. perikanan m'sia..chat pnya chat dia pun bgtau saya suh saya apply keja gov..

katanya keja gov ni menjamin masa dpn, nanti esok2 ada pencen..bla bla bla...mcm2 lah dia bgtau..

saya bgtau lah saya dh lama x tgk iklan2 keja kosong ni..malas rasanya..

pasu dia jd mak nenek jap, berleter kat saya..blablablabla....mencik tul dgr org berleter nih..

....
....

bla bla bla

bla bla bla
...

hehehe..pastu saya bg lah sedas, bukan saya xnk mintak tp kalu apply pastu panggil exam, then senyap je..ingt senang ke nk dpt..smuanye bergantung pd rezeki..

tp dia ttp nk pertahankan keja gov ni bagus..

bagus kE....????


pd sesape yg keja gov tu, bukan saya kata keja gov ni x bagus tp kalu sng dpt saya pun nk keja gov tp rezeki saya bukan kat ctu..

.........

..
..

saya panaaaas hati jg masa si umie ni ckp mcm2..mungkin jg dia marah kat saya coz dlu saya pnh tolak twran jg cikgu dpli...masa tu saya baru dpt keja ni, so antara 2 keja nu saya pilih keja saya skrg..

lbh puas dan enjoy..................

saya kurengg minat jd cikgu cikgi ni.............................

so pastu saya citer kat hubby n mulalah sesi debat antara saya dgn hubby..hehehe debat aman je..bg saya keja gov ke keja swasta ke sama je..

x smestinya keja swasta tu x menjamin masa dpn..smua nya depend pd individu itu sndiri..

yg di katanya keja gov ni menjamin masa dpn coz ada pencen.... nanti bila dh tua esok2, gaji masuk jg wpun sparuh...

tp saya rasa lah kan, smua tu terpulang pd diri masing2..yg pnting kita beringat utk masa dpn kita..

.......saya x kisah kalu rezeki saya kat TADC ni je..selagi company ni mampu utk terus membangun..chewaah, mcm bagus je ayat..hehehe..

bagi saya, perancangan utk masa dpn adlh penting!

..xkan selamanya nk keja dgn org..xnk merasa ke jd bos..??


esok2 bila dh ada duit saya nk buka kedai jahit..skrg ni dlm proses nk bljr menjahit, mgkin jumaat ni blh mula..

kalu u oll nk tau, saya sgt minta dgn jahit menjahit, mengait, crosstich dan yg sewaktu dgn nya..skrg ni th nk usha kedai jual manik, coz saya nk cuba jahit manik kat hujung lengan baju..kalu jadi nanti leh saya wat iklan dlm nih..hehehe

so pg td hubby bg cadangan, why not try tnya kwn2 blogger psl perbandingan natara keja gov n swasta...so skrg ni saya nk tau jg pndpt korang smua..kalu sudi sila bg pndapat ye so nanti blh lah saya berdebat dgn kwn saya tu...

.....

..
.

sila lah, jgn malu2...

10 comments:

  1. salam perkenalan,

    pada saya suasana kerja yg utama tak kisah la kerja kerajaan ke swasta. hari-hari seronok nak pegi kerja.

    p/s-sekarang ni dah jadi surirumah...dah tak berminat nak bekerja...jaga anak-anak je la..hihihi

    ReplyDelete
  2. ermm...

    keja gomen vs private? ermm... keja ape2pun masing2 ada pro and co. Yg penting ada keja & jgn putus asa utk sentiasa baiki diri sendiri. w/lpun saya juga seorg penjawat awam, kalau diberi pilihan saya ingin jadi BOSS sendiri! hahaha... ada perniagaan sendiri.. sampai bila kite nak jadi kuli kan?

    p/s : marina, kalu nak blajar jahit manik + baju aku bleh ajarkan. hehehe

    ReplyDelete
  3. ;) dua2 bagus. ada kurang n lebeh nya.. hehe

    ReplyDelete
  4. salam kenal,
    sama jer kut, depend pada kesesuaian memasing......akak link kan awak yer

    ReplyDelete
  5. shais,

    salam perkenalan jg...saya stuju pndpt awak, suasana pnting dn suasana saya keja skrg mmg best!

    mawar,

    nak belajar...........!!!

    an.wardrobe,
    thanks for stop by..

    cakap kosong,
    terima kasih kak..saya link akak jg..

    ReplyDelete
  6. salam marina..kty dulu puas try gomen..
    mak le selalu push..suh keje gomen..
    tp takde rezeki..rasanya mana2 pun sama..kalo semua kej gomenn nanti sapa lak nak keje kat private sector.

    ReplyDelete
  7. kty...tq coz tolong saya wat nuffnang add tu..muah muah muha..sayang akak............

    ReplyDelete
  8. mcm ni..? http://an-wardrobe.blogspot.com/2008/08/item-125.html

    ReplyDelete
  9. gomen dan swasta?
    lebih kureng je. ada kelebihan dan kekurangan masing2.

    cuma carilah kerja yg dapat mmuaskan hati dan berbaloi.

    ReplyDelete